Segítség, ekcémás a bőröm!
2016. október 03. írta: JennySophie

Segítség, ekcémás a bőröm!

woman-itchy-skin-638x425.jpg

Az ekcéma egy nagyon makacs és szeszélyes bőrprobléma, melyet rengetegféleképpen lehet kezelni, ám mindenkinek más válik be, mivel maga a kiváltó ok is (ami sok esetben ismeretlen) teljesen egyénfüggő.

Direkt ezért sem tituláltam bőrbetegségnek, mivel sok esetben csak átmeneti, ételallergiás vagy kontakt ekcémáról van szó (amikor bizonyos anyagokat, fémeket vagy krémeket nem bír magán elviselni a bőrünk).

Ha viszont huzamosabb ideig, már-már reménytelenül küzdünk ellene, akkor bizony több, mint valószínű, hogy pszichés problémák állhatnak a háttérben. Olyan sokk, trauma, szakítás, érzelmi válság, vagy szimplán vizsgaidőszaki drukk, amelyet ha sikerül feldolgoznunk, egyik pillanatról a másikra az égő, viszkető piros foltok is eltűnnek a gondokkal, nyomással együtt. Ez a szerencsésebb eset, sokaknál azonban újra és újra kiújul bizonyos stresszhelyzetekben, és akkor még kellemetlenebb tud lenni.

Viszket, csíp, kivakarjuk, piros lesz és hólyagos, irritált, ami csúnya látvány, mi pedig ezen csak tovább stresszeljük magunkat. Ráadásul sajnos örökletes is lehet, éppen ezért kérdezősködjünk körbe a családban, mert ha genetikai, akkor sajnos valószínű, hogy többször is találkozunk még vele az életünk során. Amíg nem súlyosbodik, addig az interneten számos tanácsot és megoldást találunk a tüneti kezelésekre.

Én majdnem mind kipróbáltam, és volt pár kínkeserves hetem, amikor a terhességem alatt újra előjött és határozottan fel is erősödött rajtam. Gyakori jelenség ez sajnos az érzékeny bőrű kismamáknál. Volt, hogy már aludni sem tudtam éjszaka, annyira fájt, vagy attól, hogy véresre vakartam, vagy attól, ahogy a száraz bőröm húzódott és egy gyógyszertári vagy hidratáló krém sem segített rajta igazán. 

Az azonnali javulást és tünetenyhülést hozó szteroidos krémek rendszeres használata pedig veszélyes is lehet - mellékhatásai miatt hosszútávon inkább árthatnak, mint használnak. Sajnos néha nekem is muszáj ezekhez nyúlnom, mert van az az állapot, amikor már tényleg semmi más nem segít. De mivel most kismama vagyok, igyekszem magunkat távol tartani mindenféle kemikáliától és vegyszertől a kozmetikumok és az élelmiszerek terén is, ezzel is csökkentve az allergiás reakciók kialakulásának esélyét. 

Kikísérleteztem azonban pár otthoni praktikát, amikkel valamennyire enyhíteni tudtam ezeket a tüneteket.

Éppen ezért most a saját tapasztalataimat írom le, amik nekem segítettek, hátha másnak is hatásos lehet, aki már feladni készül a látszólagos szélmalomharcot. Ezekkel a módszerekkel, ha teljesen megszűntetni nem is, de kordában tudjuk tartani a tüneteket.
Ha viszont az ekcéma súlyosabb fajtájáról van szó, amikor már sem az étrend váltás, sem a viselt anyagok lecserélése nem segít, akkor sajnos muszáj a szteroidhoz nyúlnunk. Bőrgyógyász által felírt és kikevert Elocom-os krém például azonnal használ és segít. 


Gyógyító szépségfürdők

Hosszasan fürdeni sajnos tilos ilyenkor, és kerülni kell a forró vizet is. Tusoláshoz lehet kapni gyógyszertárakban az úgynevezett Naturland Unguentum Hydrophilicum Nonionicum mosakodókrémet, melyet egy üres flakonban vízzel feloldva könnyedén kényelmesen használható tusfürdővé alakíthatunk. A teljesen bio, kézműves olivaolajos és kecsketejes szappanok is jótékony barátai a bőrünknek. Hetente egyszer-kétszer azonban, ahogy az időnk engedi, érdemes vennünk egy 15-20 perces langyos fürdőt, fél kiló Holt-tengeri sót feloldva a kádvizünkben. Én a DM-ben és a Rossmann-ban is találtam ár-érték arányban és kiszerelésben nagyon kedvező, dobozos verziókat. Sajnos nem sokan tehetik meg, hogy tengerparton éljenek, így viszont varázsolhatunk otthonra egy kis tengervizet.

A Holt-tengeri víz, iszap és só köztudottan gyógyhatású, és nagyon ajánlják az ekcémában vagy hasonló, súlyosabb bőrbetegségekben szenvedőknek is. Nem kell félnünk, nem csíp, ha egy picit mégis, akkor is csak gyógyít. Nekem kifejezetten megnyugtatta a bőröm, igazi felüdülés volt az a negyed óra, amíg áztattam magam benne. Hidratált, csökkentette az irritációt, és a már-már ijesztő, vöröses-lila foltjaimat.

Persze ahogy kijövünk a vízből, nagyon fontos megfelelő krémmel is hidratálni a bőrünket. Nekem először a La Roche Posay Lipikar Baume AP+ balzsama vált be erre a célra, aztán közelebbről is megismerkedtem a LUSH öntartósító Dream Cream-jével, amit azóta is használok, mert sokkal gyorsabban és könnyebben felszívódik, miközben ugyanúgy mélyen táplál, nyugtat és hidratál. 

woman-in-bath-425x265.jpg

Ha már fürdő, akkor tudok még egy tuti tippet, ez pedig a zabfürdő. A zab csodás hatásairól már írtam nektek korábban, hogy milyen finom vitamin- és tápanyagforrás, ha megesszük, azonban kevesen tudják, hogy sejtmegújító hatásával a bőrünket is kényeztethetjük vele. A zabtej (melyet házilag is könnyedén elkészíthetünk) magas cinktartalma révén szintén visszahúzza illetve kordában tartja a bőrirritációt. A zabfürdőt többféleképpen elkészíthetitek. A natúr zabpelyhet bármelyik élelmiszer boltban be tudjátok szerezni párszáz forintért, amivel nincs más dolgotok, mint leturmixolni belőle 2-3 bögrényivel, és por állagú formájában a langyos fürdővizetekbe önteni. Én ilyenkor Kleopátra után szabadon fel szoktam még dobni a vizemet egy liter tejjel is, amely szintén puhít és hidratál, így extra kényeztetést kap az igénybevett, megviselt bőröm. 

Ne csak kívülről, belülről is ápolj!

Nem mindig elég a külsőleges, felületi kezelés, így érdemes beszerezni egy-két bőrtápláló vitamint vagy étrendkiegészítőt is, amik elősegítik és serkentik a regenerálódást. Ilyen például az Algás Ligetszépe kapszula, amely jelentős mennyiségben tartalmaz pl. aminosavakat, béta-karotint és B12 vitamint, a ligetszépe olaj pedig gyulladáscsökkentő szerepe mellett segít az ekcéma általi viszketés, húzódás és hámlás enyhítésében. (A ligetszépe olaj egyébként kiváló az akne és a rozácea kezelésére is.)
Egy barátnőm ajánlotta továbbá, akinek a kislánya szenvedett ekcémás tünetektől, hogy szedjek probiotikumot, ugyanis a bélflóra egyensúlya is fontos szerepet játszik a bőr egészségében. Ez ugyanígy igaz az allergiás reakciókra is, melyeket szintén pozitívan befolyásol. Én a Protexin Balance-ot szedtem.

Ha tudjuk, kerüljük a tartósítószerekkel és cukorral teletömött ételeket, ezzel nem csak a bőrünknek kedvezünk, hanem az egész szervezetünknek is. A legjobb, ha teljesen elhagyjuk a fehér cukrot, a fehér lisztet pedig megpróbáljuk teljes kiőrlésű rozs-, rizs vagy kukoricaliszttel helyettesíteni. Ugyanígy a fehér kenyeret barna, magvas, rozsos, vagy a legjobb esetben teljes kiőrlésű pékárúval felváltani. Persze én is kísértésbe esek néha, és befalok egy cukormázas fánkot vagy lekváros buktát, de a testünk hosszútávon meg fogja köszön
ni, ha jobban odafigyelünk az étkezésünkre is.

Ami még nagyon fontos, és nem győzik mindenhol hangsúlyozni: a víz! Én sajnos sokszor elfelejtek inni, mert vagy rohanok, vagy mert nem vagyok szomjas, és nem jut eszembe, pedig a napi 2-3 litert nem csak a szervezetünk, a bőrünk is meg fogja hálálni. 

Még egy csodaszer: a Panthenol

Amikor már teljesen el voltam keseredve, mert csillapodott ugyan, de mégsem javult a helyzet, akkor eszembe jutott, hogy kiveszem a hűtőből a Panthenolt és befújom vele az égő, viszkető területeket. Nekem főleg a karomon és az arcomon jelentkeztek egyébként a foltok. A Panthenol ugyanis a horzsolások és leégés kezelése mellett számtalan más tünetre is nagyon jó: gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató, bőrfeszesítő, sebgyógyító, és hidratáló tulajdonsága lévén az ekcéma is megijed tőle. Próbáljátok ki!

További természetes csodatévők, amiket nyugodsz szívvel kenhetsz magadra:

A tiszta Aloe Vera gél, a 100%-os kókuszolaj, az organikus Shea vaj, az olívaolaj és a körömvirág balzsam is mind nagyon jót tesz a bőrnek, számtalan jótékony hatásaikról híresek, melyekről itt már írtam nektek

A fentebb említett szépségfürdők után különösen jól tudnak esni.

Mindezen kívül számos gyógyhatású krém és készítmény kapható még a patikákban. Ott van például a Sudocrem, vagy a Sanatopic, amikről szintén jókat olvastam, érdemes hát próbálkozni, mert tényleg mindenkinek más válik be. Ha még nem súlyos és időben észrevesszük, ezekkel is nagyon szépen visszafordíthatók a tünetek.

Nekem sajnos nem volt ilyen szerencsém, és egy olyan makacs fajtát fogtam ki, hogy - habár az itthoni kúra jelentősen enyhített a panaszaimon, és segített elviselni azt a pár napot, amikor annyira csúnya volt, hogy az utcára sem tudtam vele kimenni - a végén felkerestem egy nagyon jó bőrgyógyászt, aki gyerekekkel és babákkal egyaránt foglalkozik. Ő írt fel nekem egy olyan testápoló és arckrém receptet, melyet ki kellett kevertetnem, s mely minimálisan, de tartalmazott szteroidot. Azt mondta, hogy ezen sajnos más már nem segít, ettől a mennyiségtől azonban nem lesz semmi baja a babának. Így is lett, pár napra rá már gyönyörű, 90%-ban tünetmentes bőrrel ébredtem, egy hét alatt pedig teljesen eltűnt rólam ez a csúnyaság.
A már-már őrületbe kergető, szűnni nem akaró viszketés csillapítására pedig Calcimusc-ot kaptam oldatos injekció kiszerelésben, melyet az apró üvegkupakját letörve innivalóba keverve fogyasztottam el - így ugyanis sokkal gyorsabban hat, mint tabletta formájában. Ha ti is vakaróztok, mitöbb, sebesre vakarjátok éjjel álmotokban, akkor érdemes ezt felíratni a dokival és lefekvés előtt meginni egy fiolával. Ha a tutira mentek, szerezzetek be a gyógyszertárból egy egyszerű cérnakesztyűt is az alváshoz - ez főleg akkor nagyon hasznos, ha a kézfejetek vagy az ujjatok (is) érintett. A körmök rövidre vágása is értelemszerűen ajánlott, főleg a gyerekeknél - muszáj mindent megtenni a szép, egészséges bőrért!

Én azóta igyekszem csak is bio és natúrkozmetikumokat használni. Néha még elő-előjönnek a karomon vagy a kézfejemen a vörös, száraz foltocskák, de csak a legvégső esetben nyúlok a kis szteroidos krémeimhez. Szerencsére a fenti praktikákkal legtöbb esetben visszahúzódnak, amit le is kopogok, nagyon bízom benne, hogy nem kell még egyszer átélnem azokat a szörnyű heteket, amikor már üvölteni tudtam volna a fájdalomtól. 

Plusz egy tipp:

Porszívózzatok és szellőztessetek rendszeresen! Ugyanígy, reggel rázzátok ki és át az ágyneműt, hogy az is "felfrissüljön", ugyanis az ott előszeretettel tanyázó por- és tollatkák szintén fokozhatják az viszketést és vakarózási ingert! Nem is gondolnánk, hogy ezek az apró, számunkra láthatatlan lények is mennyi kellemetlenséget okozhatnak, ha nem figyelünk oda.

Update!

Ezt még muszáj megosztanom Veletek: kellemes meglepetést okozott legutóbb a Phi kiütésűző krémje, ami azóta állandó lakója a fürdőszobámnak, ugyanis szinte minden természetes csodatevő megtalálható benne, amiket fentebb felsoroltam.

Például Aloe vera, kókuszvaj, sheavaj, körömvirágolaj, cinkoxid, sárgabarackmag-olaj, csipkebogyóolaj, ligetszépe-olaj, panthenol (b5 provitamin) és e-vitamin, csupa jótékony összetevő, melyek a gyulladt, érzékeny irritált bőrt bizonyítottan és látványosan megnyugtatják. A vörös foltok azonnal, az égő viszketés pedig fokozatosan, de szintén elmúlik általa. Ezt a terméket tényleg mindenkinek nagyon ajánlom!
phikozmetikum_kiutesuzo_50ml.jpg
A bőröm most már láthatóan ragyogóbb és egészségesebb, és el nem tudom mondani, mekkora megkönnyebbülés! :)

 

Ha Te is vágysz a mindenmentes kozmetikumokra, böngéssz tovább a Blogozine felületén! Csak a nekünk bevált termékekről írunk nektek, melyekben mi is megbízunk. 

Kövess minket a Facebook-on is!

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');