Sziget fesztivál a környezetvédelem jegyében!
2017. május 16. írta: Szabinae

Sziget fesztivál a környezetvédelem jegyében!

szigetfestival.jpg

A Sziget idén 25. alkalommal is megnyitja kapuit a fenntartható fesztiválozás jegyében.

Istenem! Ez már a huszonötödik? - teszi fel magában a kérdést az ember.

A  válasz pedig igen. Idén 25. alkalommal nyitja meg kapuit a Sziget fesztivál. 1 hétre kiléphetünk a mindennapok mókuskereiből és nekivághatunk a Hajógyári-szigetnek augusztus 9-16 között.

Az elmúlt 24 évben összesen 7 millió 928 ezer látogató volt kíváncsi Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciójára. És a 25. Szigeten várják a szervezők a kezdetektől számított 8 milliomodik látogatót...

sziget_25.jpg

A Sziget fesztivált manapság mindenki ismeri. Nemzetközi márkává, és turisztikai célponttá nőtte ki magát.  

A Sziget tovább fejleszti a már megkezdett környezettudatos tevékenységé. Cél, a fenntartható fesztiválozás.

Ennek egyik hatalmas és környezetvédelmi szempontból rendkívül jelentős lépése az lesz, amennyiben az engedélyeket is megkapják rá, hogy radikálisan visszaszorítsák ivóvíz pazarló használatát a Duna vizének felhasználásával.

A terv szerint, miután a szervezők több ezer köbméter vizet fordítanak pormentesítésre, ballaszt tartályokba súlynak, vagy egyéb célokra, ezt a mennyiséget nem ivóvízből, hanem a Duna vizéből fedeznék.

A tavaly megújított környezetvédelmi programnak köszönhetően naponta a fesztivál ideje alatt 140-150 m3 szelektív hulladékot gyűjtöttek be. Az összesen begyűjtött hulladék 35%-a került újrahasznosításra. Mintegy 2000 darab sátrat és kemping cikket (matracok, takarók) tudunk jótékony célokra felajánlani. Összesen nagyjából 1200 m3 hulladékot adtak át feldolgozásra.

Az idei évben 5 Recycling Centerben lehet hulladékokat ajándékokra cserélni, és 150 ponton lesz majd lehetőség a szelektív gyűjtésre. Ettől az évtől kezdve megtiltják az összes vendéglátóhelynek az eldobható műanyag evőeszközök és tányérok használatát. Helyette fából és lebomló anyagból készült termékeket kell használniuk.

Ezen kívül nem lehet majd műanyag zacskókat sem vásárolni, csak és kizárólag lebomló anyagokból készületeket.

A környezetvédelmi akciók bevezetésében és a szelektív hulladék lebonyolításában mintegy 50 önkéntes vesz majd részt. 

szelektiv_550.jpg

A fenntarthatóság mellett több fontos üzenet is megjelenik a Szabadság Szigetének zászlaján. 2017-ben a Sziget is csatlakozott az Európai Fesztiválszövetség (Yourope) Take a Stand nevű kezdeményezéséhez. Ennek lényege, hogy a fesztiválozó közönséget meggyőzze a fiatalabb generációk kulcsszerepéről a jelen és jövő közéletének formálásában. A Take a Stand olyan kulcskérdésekre próbálja felhívni a figyelmet - és ezáltal ösztönözni a társadalmi párbeszédet -, mint a közügyekben való szerepvállalás, a kulturális tolerancia, a kisebbségekkel szembeni szolidaritás és a folyamatos és kölcsönös tanulásra való nyitottság. A kezdeményezés mögé - a Sziget mellett - számos egyéb nagynevű fesztivál is felsorakozott már, köztük a Roskilde, az EXIT, vagy a Lollapalooza.

Kádár Tamás elmondta azt is, hogy a fizetésekkor korábban alkalmazott kártyás és órás lehetőségek mellett idén - egy újítás révén - már mobil applikációval is lehet fizetni. “A Fesztivál újratervezett mobil applikációja a készpénzmentes fizetés kényelmi funkcióval bővítettük. A kártyaegyenleg, kártyatörténet, letiltás funkciók mellett bankkártyával is feltölthető az egyenleg. Sőt, vendégeink idén közvetlenül a mobil applikáción keresztül igényelhetnek Festipay kártyát, amit a jegybeváltásnál kézhez kapnak. Így teljesen elkerülhetik a sorbanállásokat a Festipay feltöltőpontoknál” – mondta Kádár.

 A Sziget fesztivál programjáért KATTINTS IDE

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');