#metoo, avagy az erőszak mindenhol ott van...
2017. október 29. írta: Szabinae

#metoo, avagy az erőszak mindenhol ott van...

eroszak1.jpg

A nőket, több esetben a férfiak ellen irányuló erőszakról hála az égnek egyre többen mernek beszélni mind hazai, mind világsajtó szinten.

Egyre több sztár mondja el, hogy az adott rendező, fotós miként is zaklatta szexuálisan, vagy kényszerítette rá bizonyos dolgokra. Ám itt nem áll meg a #metoo mozgalom ( nagyon helyesen ), hanem szintet lépett, s a közember is megnyílt ennek hatására.

Sokan nem tudják, vagy nem akarják bevallani / észrevenni, hogy erőszak / zaklatás áldozatává váltak. Nem csak a munkahelyen, alkamazottként, színésznőként, modellként vagy énekesnőként, hanem közemberként a közlekedési eszközökön, vagy az utcán sétálva.

"Ha minden nő és férfi, akit valaha szexuálisan zaklattak vagy bántalmaztak, kiírná, hogy “Me too”, azaz “Én is.”, talán felhívhatnánk az emberek figyelmét a probléma nagyságára.”

- Alyssa Milano

Sokan nem tudják, vagy nem akarják meghallani azt, ha szexuálisan szóban zaklatás áldozataivá válnak. Akkor is az vagy, ha azt üvölti egy hímnemű lény, hogy kapd be a gecis faszom te mocskos kurva a villamoson ülve (megtörtént eset nyárról), és után csodálkozik persze, ha mondom neki, hogy nem fogja be a pofáját, akkor lefújom paprikaspray-jel és ráhívom a rendőröket. Senki nem szólt neki, mindenki csak elfordította a fejét és úgy csinált, mintha nem hallotta volna, mit üvölt felém az az ember. Tudjátok, hogy nem járok popsivillantós ruhákban, és szeretem ha a szoknyám térdig ér. Mégis betalálnak az ilyen férgek minden egyes alkalommal.

Régebben én is úgy tettem, mintha nem hallanám, de mióta újra építettem a személyiségemet a hátam miatt, már nem érdekel, és visszaszólok neki. És ha kell neki megyek, mert ilyet nem csinálhat meg egy emberrel senki, hogy megszégyeníti/alázza mások előtt. Emiatt (is) hordok magamnál paprika sprayt és hasznosítom azt, hogy fiú tesókkal áldott meg az ég.

Mondhatni, hogy a Weinstein, vagy a Marton ügy talán hoz ebben egy kis javulást, és a legközelebbi szóbeli vagy fizikai erőszaknál nem csak elfordítják a többiek az arcukat.

A nemi erőszakra nincs mentség. Nem csak a hatóságok részéről van áldozat hibáztatás (erről ITT írtam korábban), hanem maga az áldozat is hibáztatja magát.

Nem vicces, és nem menő másnak a seggébe markolni a szórakozóhelyen és a bugyijában matatni engedély nélkül, és az sem etikus, ha az italába drogot keversz és megerőszakolod. 

rape-victim.jpg

Nekem életemben egyszer került gina, más néven nemi erőszak drog, az italomba. Az volt a szerencsém, hogy nem egyedül voltam és rögtön érezni kezdtem, hogy valami nem oké, és taxiba szálltam és azonnal hazamentem. Nem tudom mi lett volna, ha mondjuk nem vizet iszok, amit a pultos! adott oda, hanem valami alkoholt és nem éreztem volna meg, hogy valami nagy baj van. 

A baráti társaságomban talán csak elvétve akad olyan ember nemtől függetlenül, akivel nem történt semmiféle erőszak vagy zaklatás. Nem akart a főnöke visszaélni a hatalmával, és a falhoz nem szorította, miközben a combját markolászta, vagy ne nyúltak volna alá egy szórakozóhelyen.

Egyre többet hallom azt is, hogy bedrogoznak embereket, szintén nem nélkül, akik vérben úszva ébrednek fel másnap nem emlékezve arra, hogy mi is történt velük az éjszaka során.

Az egyik barátnőmmel pár éve történt meg az az eset, hogy bedrogozták, és brutálisan megerőszakolták. Hallották az emberek, hogy mi történik a bezárt szobában, mert mikor egy kicsit kezdett magához térni, akkor segítségért kiabált, majd miután hiába küzdött / kapálózott, csak azért imádkozott, hogy minél hamarabb véget érjen... Hetekig véresre kaparta magát, mert mocskosnak érezte a testét. A rendőrség nem tett semmit. Az erőszaktevőnek jó kapcsolatai voltak és soha semmiért nem került vád alá....

Egy másikat úgy megcsapott a barátja, hogy a sürgősségin kötött ki, mert beszakadt a dobhártyája. És ezek az állatok büntetlenül megússzák.... 

Nem normális az sem, ha egy randiért / vacsoráért / moziért cserébe szexet vár el a másik fél, és ha ezt nem kapja meg, akkor szabadon lekurváz, vagy lebüdösringyóz. Ha szexet akar, akkor vannak erre szakosodott illegális, illetve legális munkáslány közvetítő oldalak is.

A párkapcsolati erőszak szintén tabunak számít, hisz egyrészt nehezen bizonyítható, másrészt az erőszakoskodó partner el tudja érni az embernél, hogy egy darab semminek érezd magad, miközben a nemierőszak minden formáját kiéli rajtad. Hiába kéred, hogy hagyja abba. Hiába sírsz, hiába védekezel. Lefog, leszorít, és azt mondja, hogy tudom, hogy csak kéreted magad... Kihasználja a testi fölényét és megerőszakol.

eroszak.jpg

A mai napig rengeteg az abúzus, a zaklatás, és nem akarom, hogy az én gyermekem egy olyan társadalomban nőjön fel, ahol ez normális, és mindenki tud róla, de inkább nem szólnak róla, és elfordítják a fejüket. Amivel bűnsegédletet követnek el. Csak szólok.

Ha nem segítesz egy lánynak, akit megtámadtad az utcán, akkor te is bűnös vagy.

Ha elfordítod a fejed, amikor molesztálnak valakit szóban, vagy fizikailag, akkor nem vagy jobb a zaklatónál.

"Me too" - Nők (és férfiak) ezrei írják ki ezt a két szót a közösségi portálokon. A Weinstein-botrány indította el ezt a kezdeményezést: így jelzik, hogy ők is szexuális zaklatás áldozatai voltak.

A közösségi médiában elég csak rákeresni erre a hashtagre és brutális mennyiségű történetre lehet lelni.  Még meglepőbb lehet az az adat, hogy hány gyermeket molesztálnak/erőszakolnak meg évente.... 

Az emberek elfordítják a fejüket, ha zaklatást látnak, és én nem akarom, hogy a gyerekeim egy olyan közegben nőjenek fel, ahol nem sietnek a segítségére, hanem "asszisztálnak" a némaságukkal hozzá.

metoo.jpg

A NANE összeszedte, hogy mi is számít szexuális zaklatásnak:

  • szóbeli: például szexuális tartalmú vicceket mesélni valakinek; megjegyzéseket, beszólásokot tenni; nem kívánt bókokat mondani;
  • testi: például lerántani valakiről a ruhát, zavarba ejtő módon megérinteni, elállni az útját a folyosón;
  • vizuális: például szexuális gesztusokat tenni, pornográf képeket küldözgetni vagy ilyen tartalmakat közszemlére tenni;
  • pszichológiai: például tolakodóan ”udvarolni”, szexuális tartalmú vagy vetkőzős játékokat kezdeményezni, a másik szexuális életéről faggatózni, illetve olyan légkört teremteni, amelyben „ciki” nem részt venni az efféle beszélgetésekben vagy játékokban;
  • ”valamit valamiért”: például jobb jegyet kínálni tanárként egy diáknak, ha az lefekszik vele; vagy főnökként kirúgással fenyegetni egy alkalmazottat, ha az nem hajlandó „szexisen” öltözködni.

eroszak2.jpg

Tények és tévhitek a szexuális erőszakról (NANE válogatás)

Rengeteg tévhit terjed, hogy mi is számít erőszaknak és kik lehetnek az áldozatai

Tévhit: Csak olyan nőket erőszakolnak meg, akik este egyedül mászkálnak az utcán.

Tény1: Bármely nő potenciális áldozat. Mivel a legtöbb nemi erőszak előre megtervezett, nem állítható, hogy a nők provokálják ki. A provokáló viselkedés egyébként is relatív, és a férfiak megítélésétől függ: a viktoriánus időkben vagy egyes muzulmán országokban egy kivillanó boka is provokatívnak számít(ott). E tévhit alapja az a vélekedés, miszerint a nők már pusztán női mivoltukból adódóan provokálók, s ez önmagában elég az elkövető felelősségének eltörlésére.

Tény2: Bármely korú, társadalmi helyzetű, lakhelyű és életstílusú nő válhat áldozattá. 

Tévhit: A nemi erőszak olyan, mint a természeti katasztrófák. Nincs mit tenni ellene.

Tény: Vannak megelőzési módok, amelyekkel növelhető a felkészültség és a biztonság. A tájékozottság, a tények ismerete és egy női önvédelmi tanfolyam kiváló módja lehet a felkészülésnek, a támadó elriasztásának, valamint más áldozatok segítésének.

Tévhit1: Az erőszakolók pszichopaták.

Tévhit2: Egy férfin látszik, ha erőszakos és durva. Az ilyet el kell kerülni.

Tévhit3: Csak a kielégületlen férfiak erőszakolnak meg nőket.

Tény: A legtöbb elkövető teljesen hétköznapinak és normálisnak tűnik. Többségük fiatal, és rendelkezésére áll elérhető partner. Az erőszak hajtóerejét nem a kielégületlenség, hanem a nők gyűlölete és az áldozat feletti kontroll és hatalom jelenti.

Tévhit: A nők is kívánják az erőszakos szexet. Sok nő fantáziál ilyesmiről.

Tény1: A nemi erőszak nem szex, hanem erőszak, ahol a szexuális aktus csak az erőszak eszköze. A nemi erőszak nemcsak az egyes megerőszakolt nők személyiségi jogait sérti, hanem minden nő biztonságérzetét.

Tény2: Az erotikus fantáziálás magánügy, ezért senkin nem kérhető számon. Ezen túl az erotikus fantáziálás közben az ember maga irányítja az eseményeket – ezért ennek legfőbb élménye az élvezet és a kontroll. A nemi erőszak közben az elkövető irányít – a nők által megélt legfőbb érzések a rettegés és a kontrollvesztés. A két élmény csak az erőszakot erotikusnak tartó férfiak fantáziájában és a pornóirodalomban keverhető össze – a nők mindennapi valóságában aligha.

Tévhit: A női nem igent jelent. Egy igazi nő kéreti magát, és sosem mond elsőre igent.

Tény: A nők – csakúgy, mint a férfiak – képesek eldönteni, hogy érdekli-e őket a másik személy szexuális közeledése vagy sem. A “vonakodó nőiesség” mítosz, amelyet a nők valós igényeinek és tapasztalatainak elhallgattatására használnak.

Tévhit: Nem lehet megerőszakolni olyan nőt, aki nem akarja.

Tény1: Egy izgalmi állapotban levő férfi nemi szerv bármely testbe képes behatolni. Féléves csecsemő, férfi, élettelen női holttest is esett már nemi erőszak áldozatául – a hüvely nedvesedése egyáltalán nem szükséges a behatoláshoz.

Tény2: A nők – a férfiakkal ellentétben – sosem tanulják meg testüket megvédeni és szükség esetén fegyverként felhasználni, ezért a veszélyhelyzetre sokszor teljes bénultsággal és lefagyással. A szexuális helyzetet vagy aktust mélyen ellenző nőn azonban nem segít, ha lebénul – bénultsága könnyen magyarázható nőies önalávetésnek.

Tévhit: A nemi erőszak spontán módon történik. A férfi nem tehet róla. Az ösztönei erősebbek nála.

Tény: Az erőszakos nemi közösülések több mint 80%-a részben vagy egészében előre megtervezett, és az esetek jelentős részében az áldozat otthonában vagy otthonának közelében történik, és az elkövető az áldozat számára ismert személy.

Tévhit: A férj nem követhet el erőszakot a feleségén. A házassággal egy asszony azt is vállalja, hogy bármikor eleget tesz házastársi kötelességének.

Tény: A nőnek a házasságon belül is joga van nemet mondani. A házasság állapota senkit sem foszt meg sem alapvető emberi, sem állampolgári jogaitól. 1997 óta Magyarországon a házasságon belüli nemi erőszakot a törvény is bünteti.

Tévhit1: A nemi erőszak este, sötét utcán történik. Az elkövető idegen férfi.

Tévhit2: Nincs mit tenni. A legjobb, ha a nők nem járkálnak egyedül.

Tény: A legtöbb nemi erőszak az áldozat otthonában, illetve otthonának környékén történik, az elkövető pedig az esetek túlnyomó többségében az áldozat ismerőse vagy rokona.

Tévhit: Jobb az otthon biztonságos falai mögé húzódni, és nem kísérteni a sorsot.

Tény: Az otthon messze a nem a legbiztonságosabb hely. A legtöbb nemi erőszak az áldozat otthonában, illetve otthonának környékén történik. Az elkövető az esetek túlnyomó többségében az áldozat ismerőse vagy rokona.

Tévhit: A legtöbb nemi erőszakot cigány férfiak követik el fehér nők ellen.

Tény: A legtöbb nemi erőszak azonos faji hovatartozásúak között következik be. Az erőszakosság mértéke és gyakorisága minden etnikai csoportban és minden társadalmi-gazdasági szinten hasonló.

Tévhit: Nem kell a múlton annyit rágódni. A nemi erőszakot is el kell felejteni, és tovább kell lépni.

Tény: A nemi erőszakot elkövetők 87 százaléka fegyvert hord magánál, vagy bántalmazással, esetleg gyilkossággal fenyegeti áldozatát. A nemi erőszak során a legtöbb nő attól fél a legjobban, hogy a támadó megcsonkítja vagy megöli. Ez az élmény sok nő további életformájára meghatározó hatással van, a rettegés mindennapjainak részévé válik. Megfelelő szaksegítség híján a lelki erőszak okozta sérülések évekkel azután is megmaradnak, hogy a testi sebek már begyógyultak.

Tévhit: Ha egyszer feltámad a vágy, a férfinak muszáj kielégülnie.

Tény: Senkinek nincs joga, hogy egy másik ember testét annak akarata ellenére puszta tárgyként és testnyílásként használja. Mindenki felelős a saját nemi vágyai erőszakmentes kielégítéséért. Ha csakis a kielégülés a cél, akkor erre más olyan lehetőség is van, amelyekhez nem szükséges egy nő jelenléte.

Tévhit: A legtöbbször nem is történik erőszak, csak a nő meggondolta magát, vagy bosszúból vádaskodik.

Tény: A nemi erőszak miatti hamis bejelentések aránya körülbelül 2-2,5% – nem több, mint a többi bűncselekmény esetében.

Tévhit: Ma már mindenhol kapható gázspray, ami biztonságot nyújt.

Tény: Mivel a legtöbb nemi erőszak az áldozat vagy az áldozat partnerének az otthonában történik, a nőknél nincs gázspray vagy más önvédelmi fegyver. A nő leghatékonyabb fegyvere a saját teste. A női önvédelmi tanfolyamokon egyszerű, ugyanakkor hatásos védekezési technikák sajátíthatók el.

Tévhit: Nem lehet erőszakról beszélni, ha az áldozat nem védekezett.

Tény1: Egy szexuális támadás életveszélyes is lehet; a legfontosabb az adott helyzetben az, hogy az áldozat túlélje. Egy rablótámadás során is ritka, hogy az áldozat megpróbálna ellenállni, mégsem feltételezi róla senki, hogy önszántából vált meg értékeitől.

Tény2: A női szocializációnak nem része az aktív önvédelem képességének megtanulása. A nők a támadáskor sokszor egyszerűen lefagynak, ám ez nem jelenti azt, hogy nem akartak védekezni, vagy beleegyeztek volna a közösülésbe. Az Európai Unió ajánlása szerint a nemi erőszak bűncselekmény megállapításának kritériuma nem az alkalmazott erőszak mértéke, hanem a nő beleegyezésének hiánya kell hogy legyen.

Tévhit: Az a nő, aki becsípett vagy drogozott, gyakorlatilag beleegyezett a szexbe.

Tény: A döntésképtelenség nem azonos a beleegyezéssel, hiszen egy kiszolgáltatott, öntudatlan emberrel való szexuális kapcsolat lehetetlenné teszi a tudatosságot és a kölcsönösséget.

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');