Jean Paul Gaultier: Az extravagáns zseni
2017. december 05. írta: Szabinae

Jean Paul Gaultier: Az extravagáns zseni

jean-paul-face-to-face_ipad.jpg

Jean Paul Gaultier neve mind a szépség, mind a divat szerelmeseinek ismerősen csenghet, hisz nem csak egy zseniális divattervezőről beszélünk, hanem különleges és dögös parfümök is fűződnek a nevéhez. 

Az 1952-ben született francia divattervező elsősorban az extravagáns és formabontó darabjaival vált híressé. Világhírűvé pedig Madonna által viselt csúcsmelles fűzője tette 1990-ben, amit a  „Blond Ambiton” turné alatt viselt. 2006-ban is ő tervezte a ruhákat, illetve jelmezeket Madonna Confessions Tour elnevezésű turnéjának, és máig szoros barátságot ápolnak egymással.

Mutatom az ikonikus csúcsmelleket:

1970-ben fedezte fel a tehetségét Pierre Cardin, és a neves tervező után később Jaques Esterel-nek és Jean Patou-nak is dolgozott. A saját márkáját pedig 1976-ban indította el.

A 70-es / 80-as évek összes vad divatőrületét neki köszönhetjük. Ilyen pl.: tetkós harisnya, férfiak szoknyában - skótszoknya, vagy fűzők utcai viseletként való hordása. A nevéhez fűződik még a szmoking és a Breton minta.

1983-as " L'Homme Objet " kollekciója a Breton csíkokkal a Vogue dicséretét is elnyerte és a szexi / kemény / romantikus keverékének nevezték. 

Breton csíkos kreációk:

1984-ben debütált  az " Et Dieu Créa L'Homme " kollekcióval, amelyben férfiak vonultak fel szoknyában.

Azt kijelenteni, hogy egy adott anyag vagy szín csak a férfiaknak  vagy csak a nőknek szól, egyszerűen nevetséges. Olyan, mintha azt mondanám, hogy egy  adott zöldséget csak férfit eszik és egy adott italt csak a nők fogyasztanak. Egy egyszerűen hülyeség. - Jean Paul Gaultier

kilt_jpg_628_north_626x_white.jpg

A férfi szoknya nem csak a férfi kollekciónak oszlopos tagja, hanem a tervező egyik kedvelt öltözéke is egyben. 

2010-2014 között tért vissza inkább az újragondolt skótszoknyás darabokhoz, melyekből a képre kattintva szemezgetsz is. Érdemes ;)

1985-ben az amerika Vogue -ban megjelent a " Power Dressing " című cikk (a Gaultier  ruhában a modell, amit Helmut Newton fényképezett), amelyben Gaultier munkájáról is ír: " A divat - a szórakozás, és a fantázia, mint a provokatív elem. És a férfiak másképp látják a nőket, mint a nők."

Ez meg is pecsételte Gaultier divatiparbeli szerepét, ami után már direkt provokált és döntögette a sztereotípiákat.

A 80-as évektől ő a "divat fenegyereke" titulus jogos tulajdonosa.

1990-ben világhírű lett Madonna által a fentebb említett fűzős melltartóval, majd ezután nem volt megállás, sorra kopogtattak az ajtaján a sztárok (Kylie Minogue, Marilyn Manson, stb.), és több filmhez ő álmodta meg a ruhákat. Neki köszönhetjük pl, az 5.elem, illetve Kika, a szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője kreációit is.

1992-ben Madonna főszereplésével egy jótékonysági divatbemutatót szervezett, ahol az énekesnő kiment a nézők közé egy szál ciciben talpig Gaultierben. Mondhatni, hogy sikeres volt az adománygyűjtés, mivel több mint 750 000 dollár jött össze, és állva tapsolták őket.

defile_avec_madonna_jpg_4774_north_626x_white.jpg

1993-tól pár évig ő volt a műsorvezetője a Eurotrash című shownak.

Ugyanebben az évben kilépett a parfümök piacára a formabontó és extravagáns üvegjeivel, illetve illataival. első illata a Classique, mely elsősorban női felsőtestet formázó üvegével keltett feltűnést, majd ezt követte 1995-ben a Le Male, amely egy matróz fej nélküli mellszobrában kapott helyet, és amely bombaként robbanva a parfümpiacon, rövid idő alatt hatalmas sikert aratott, és máig az Európai Unóban az egyik legjobban keresett férfiillattá vált. 

A képre kattintva meg tudod nézni, hogy milyen extravagáns parfümöket dobott eddig piacra a tervező.

/A lista teljesség igénye nélkül látható, mivel rendkívül termékeny Gaultier parfümök terén is :) /

2017-ben pedig debütált a Scandal elnevezésű parfümje, mely mézes ciprusos illatával nemcsak rabul ejt, de a magyar topmodell, Axente Vanessa az arca. Szóval egy elegáns és gyönyörű magyar vonatkozást is kapott a francia extravagáns parfüm az új üvegen kívül, mivel a Scandal a megszokott női torzó helyett női lábakat formáz.

Nem csak a plakátokon, hanem magában a reklámfilmben is a magyar modell szerepel:

2004-ben elhívták a Hermés-hez kreatív igazgatónak, ahol 2010-ig ült a székben.

Ám nem állt meg a parfümök üvegénél, és új designt tervezett először az Eviannak, majd a Coke-nak. 

Mind a ready-to-wear, mind a haute couture kollekciói a mai napig bohókásak, kissé extravagánsak és az utolsó cérnaszálig egyediek, és nem éppen hétköznapiak.

Ő az a tervező, akire nem lehet azt mondani, hogy unalmas, mert ha azt hittük, hogy már mindent láttunk, akkor bedob egy olyat, amitől szó szerint leesik az állunk. Legyen ez egy anyaghasználat, egy varrástechnika, vagy szimplán csak a körítés, de Jean Paul Gaultier provokál és felrázza az embert szezonról-szezonra.

A képre kattintva láthatsz egy kis ízelítőt az elmúlt pár évéből:

2011-ben a Montreal Museum of Fine Arts, The Fashion Worls of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk címmel vándorkiállítást szervezett a munkáiból.

e9812d2c8770049cff9f05f12b7b0fbc.jpg

2012-ben pedig elsőként, mint divattervező a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének tagja volt.

Egyszóval nagyon cool az ember, és egyszerűen zseniális bohém, formabontó és világot felrázó személyisége és kreativitása van!

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');