Ezek voltak 2017 legjobb meséi
2018. január 04. írta: Szabinae

Ezek voltak 2017 legjobb meséi

Mesefilmet rendezni szerintem az egyik legnehezebb feladat, hisz felnőttek írják, rendezik és animálják. Ezáltal pedig sokszor túl "nehéz" lesz egy 6 éves számára. A tavalyi év elég sűrű volt mesefilmek terén, hisz számos folytatás, illetve új mese is született. Szinte egytől-egyig 6+-os besorolással.

Ezek közül pedig csak egyetlen egy volt ténylegesen mind történetileg, mind hatásilag 6 éves korosztálynak (sőt kisebbnek) is könnyen emészthető, ténylegesen kikapcsoló, illetve szórakoztató. Ez pedig nem volt más, mint a TOPLISTA első helyezettje a Ferdinánd. Ám ettől függetlenül mutatjuk a többit is, hisz érdemes őket is megnézni, bár nem feltétlenül nagyon mini gyerkőccel.

FERDINÁND

ferdinand_screenshot_20171210130044_3_original_760x760.jpg

Ferdinánd egy cuki fekete bikababa, aki Spanyolországban él bikatársaival és az apukájával egy Farmon, ahonnak a Matadorok választanak maguknak ellenfeleket a bikaviadalokra. Ám Ferdinánd nem szokványos bika, ugyanis ő a verekedés helyett inkább virágokban leli örömét. Majd mikor meghal az apukája az egyik bikaviadalon megszökik és virágtermelő kislányának legjobb barátja lesz. Egészen addig, amíg nem fogad szót, és be nem szökik utánuk a városba, ahol mint elefánt abban a bizonyos porcelánboltban, felforgatja várost és megrémíti annak lakóit a szerencsétlenkedésével, illetve hatalmas termetével. Éééés innen indul a kalamajka, amelynek során jót nevetünk, izgulunk, magunkra ismerünk, majd okulunk a történetekből. Tanulságos, könnyed és szórakoztató mese a barátságról, a szeretetről, az összetartásról, és arról, hogy szót kell fogadni az idősebbnek, hisz nemhiába mondják valamire azt, hogy nem :) Ajánlom kicsinek és nagynak, hisz ez az a mese, ami 4 éves kortól is nézhető.

BÉBI ÚR

bebi_ur_3.jpg

Végtelen vagy véges a szülők szeretete a gyermekük felé? Van-e hely még a nagytesónak a kistesó mellett? A babák cukik, vagy ravasz diktátorok? Erről szól a Bébi úr, aki olyan, mint az Így jártam anyátokkal Barney Stinson-ja babaként, aktatáskával, Rolex órával és cumival, nyers modorral, ám annál szerethetőbb személyiséggel.

Nem voltak kütyük, és nem a Tv, vagy a telefon nevelte, altatta a gyereket, hanem a mese és az ének. És persze a képzelet is hatalmas szerepet kap a moziban. Extra pont azért, mert ezt az "apróságot" nem lőtték le az előzetesekben! 

Tökéletesen bemutatja a nagytesó vívódását, amikor megérkezik a kistesó, de az elvált szülők gyermekeit is meg tudja érinteni a mese. Inkább 7-8+-osnak mondanám, de mindenképp szórakoztató a felnőttek számára is.

COCO

coco-pixar-990x526.jpg

A mexikói halálünnepet mutatja be Miguel szemén keresztül, akinek a családja ősidők óta gyűlöli a zenét (mióta dédpapa elment zenélni, és a magára hagyta a családját), ám a kisfiú rajong érte és arról álmodik, hogy egyszer híres muzsikus lesz. Bálványa pedig nem más, mint a falu "hőse"  Ernesto de la Cruz. A bonyodalom ott kezdődik, hogy a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. és engedélyt tud kérni az elhunyt őseitől a zenélésre. 

Nem igazán kapja meg elsőre, de szövevényes módon végül sikerül neki, és még a családot is újra kibékíti. Nagyon jó családi mese dráma. Bemutatja a gyászt egy újfajta megközelítésből. Engem kicsit a Kubo és a varázshúrokra emlékeztet.

Minden generáció kap belőle valamit és megmutatja mit is jelent a megbocsájtás, az elmúlás, a szeretet, a gyász, és a felelősség, illetve hogy miként is működik a CSALÁD.

Az egyetlen hátránya a mozinak, hogy nem jön ki sem gyerek, sem felnőtt kisírt szem nélkül, mivel azokban felkavarja a gyász miatta érzett fájdalmat, akik már elvesztettek valakit, akit szerettek. Szóval csak óvatosan.

LEGO BATMAN

lego-batman-exclusive-poster.jpg

Heavy Metal, Rap, fekete bőrtanga, Szauron és Voldemort: A legújabb Batman életem legjobb DC, illetve Batman filmje volt. Komolyan! Vicces volt, pörgős és folyamatosan éberen tartotta mind a figyelmemet, mind a hasizmomat. Iszonyat jó! Csak ajánlani tudom, bár inkább idősebb közönségnek, hisz ezen a mesén erősen érződik, hogy felnőttek számára is készült.

Kedvenc denevér emberünk heavymetal rap-pel, tangás fekete alsóneműt hord, beatboxol, táncol, dalolászik és laza gitárszólókat rittyent. Mindezt persze úgy, hogy a nézőtér szakad a nevetéstől és ő pedig megmenti a világot, akarom mondani Gotham városát a pusztulástól. A hasizma és a összefogás erejével. És ez most halálosan komoly.

HUPIKÉK TÖRPIKÉK - AZ ELVESZETT FALU

smurfs_lost_village_kiskep.png

Aprajafalva népének szőke ciklonja, és egyetlen női törpke Törpilla a törtenet főszereplője, aki véletlenül találkozik egy másik fajta törppel, akiről Hókuszpók is tudomást szerez, és el akarja fogni a másik falu törpjeit. Ezt pedig nem hagyhatja a 4 törp, így Törpilla, Törperős, Dulifuli meg Okoska nagy expedícióra indul, hogy megmentse a bajba jutottakat.

De történetesen csak újabb kalandokba keverednek (mily meglepő módon), amiből Törpilla önfeláldozásának és szeretetének hála menekülnek csak meg. Fenn van HBO GO-n :D Két ünnep között meséken lógtam na.. :D

LEGO NINJAGO

ninjago.jpg

A Lego mesék bejöttek a készítőknek, hisz most is fantasztikus történetet kretáltak, és a film még úgy is nagyon szerethető, úgy is tele van szívvel és lélekkel, és annyira nem is szórakoztató, mint egy Lego Batman.

A története egy Lloyd nevű srácról szól, aki barátaival és anyjával Ninjago városában él. A főgonosz pedig nem más, mint a régen lelépett apuci, aki Garmadon néven tartja rettegésben a várost és folyamatosan el akarja foglalni. Ám véletlenül az egyik hazapaterolás után egy nagyobb gonoszt szabadítanak rá a városra, de Legosan, szipoiszupisan megoldják és minden szipiszupibb lesz, mint valaha :D

GRU 3

gur3.jpg

Gru, aki már visszavonult és letett a gonosz pályafutásáról apaként próbálja nevelni három fogadott lányát Dr Senkiházival és minyonok seregével.Ám felbukkan a gonoszkodni próbáló, ám annál balfékebb ikertesó, akinek a "segítségével" végül elkapják a gonoszt és Gru visszakaphatja a munkáját is. Nem igazán fogott meg engem a folytatást, de mint tudjuk azt nem egyszerű készíteni. Talán ha több minyon lett volna, vagy több cuki Ágnes, akkor maradandóbb lesz a mese, de a fanoknak így is tökéletes :)

 

VERDÁK

verdak.jpg

A széria újabb alkotása, ahol Villám uraság kiesett a pixisből a menő, fiatal új autók mellett, és neki is gyorsulnia kell, ezért a tanítója tanítóját keresi fel, hogy segítsen neki. 

A végén pedig persze gyorsul, de fel is ismeri, hogy ő már inkább okítana, mint versenyezne, így voltaképpen az idősebb felismerését mutatja be, hogy van, amikor át kell adnia a kormányt a fiatalabbnak. Esetünkben szó szerint. 

Azoknak, akik rajonganak a tűzvörös versenyautókért, nagyon fog tetszeni, de nem mondanám az év legjobb alkotásának. Kifulladt a mese nekem kissé. Sallangos és sablonos lett.

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');