7+1 pár perces gyakorlat hátfájás ellen
2018. január 17. írta: Szabinae

7+1 pár perces gyakorlat hátfájás ellen

A mai világban rengeteg időt töltünk a számítógép előtt ülve, vagy a mobilunkat nyomogatva. Ám ez nem csak a szemednek nem egészséges, hanem a tartásodnak sem tesz jót. Máshogy tartod a fejedet, a nyakadat, görnyedsz. Sokszor fáj a nyakad, és a hátad ugye? Az ülőmunkánál kevés sunyibb gerincgyilkosabb "mozgásforma" van.

Ennek az az oka, hogy meggyengült a core a izomzatod a folyamatos rossz tartás, és a nem edzés miatt. Arról, hogy miért is fontosak a core izmok ITT írtunk korábban!

A folyamatos fej előre nyomás miatt a gerinced folyamatosan úgy próbálja egyensúlyba hozni önmagát, hogy közben púposítja a hátadat. Az izmok egyensúlya ezáltal felborul és nyomás alá helyeződnek olyan idegek is, amik fejfájáshoz, esetleg végtag zsibbadáshoz vezethetnek.

fajo_hat.jpg

Ez egy pár perces napi rituáléval meg tudjuk akadályozni! Érdemes naponta többször elvégezni.

1, Álljunk háttal a falhoz, vegyünk mély levegőt, majd húzzuk hátra a vállainkat, amíg a lapockák össze nem érnek, húzzuk be a hasunkat és feszítsük be a popsinkat, közben pedig emeljük az állunkat a magasba úgy, hogy a fejünk a falnak támasztva marad. Ezáltal újra mozgásba lendítjük a letapadt izomzatot.  A fejedet enged vissza kiinduló helyzetbe, majd pár másodperc múlva emeld újra fel. Közben a tested maradjon a feszített pózban. Ezt a mozdulatsort  legalább 10-szer ismételd meg. 

2,Álljunk terpeszállásba, emeljük fel a kezünket, fogjuk meg a könyökünket a mellkasunk előtt, és forduljunk oldalra. Mind a két oldalra ismételd meg 10-szer. Amennyiben sérved vagy gerinc problémád van, kerüld a csavaró mozdulatokat! Ezután támaszkodjunk az enyhén rogyasztott térdeinkre a kezünkre, és púposítsunk-homorítsunk legalább 5 alkalommal.

3, Üljünk le a székre és végezzünk váll-, és fejkörzéseket.

4, Álljunk fel , és támaszkodjunk hátra a szék széléhez a kezeinket és végezzünk el pár tricepsz erősítő gyakorlatot a mellékelt kép alapján.

1.gif

5, Üljünk le egyenesen a székre. Támaszkodjunk meg a kezeinkkel oldalt, majd kezdjük el emelgetni először az egyik, majd a másik lábunkat is. 10-szer végezzük el a gyakorlatot.

2.gif

6,  Még mindig ülünk a széken, és a kezeinket a fejük mögött összekulcsoljuk, majd átlósan összeérintjük a könyökünket a térdünkkel.

3.gif

7, A székben ülve megfogjuk az ülőrészt alulról az egyik kezünkkel, a másikkal pedig felülről fogjuk át a fejünk a halántéknál és lassan húzzuk az ellen oldali váll felé addig a pontig, amíg el nem kezd húzódni, majd vissza.

+1

Végezhetünk különböző lábgyakorlatokat is: /A teljes méretért kattints a képre)

Képek: Glamour.com / Katie Friedman és Pinterest

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');