A mobiltelefonok fejlődése a füstjelektől máig
2018. május 17. írta: Szabinae

A mobiltelefonok fejlődése a füstjelektől máig

A kommunikáció egyidős magával az emberiséggel. Az emberek mindig kommunikáltam egymással, és az utókorral is. Jelentős szerepe van a civilizáció fejlődésében is. 

Az elején szóbeszéd útján tájékozódott a nép az újdonságokról, majd hírnökök, hírvivők vitték az hír országon belül, és kívül. Az írás és az olvasás fejlődésével együtt pedig megjelentek a plakátok, és a köznép számára elérhető olvasnivalók is.

Emlékszem gyerekkoromban kuriózum volt az, ha valakinek volt a házában vonalas telefon bekötve. Persze az ilyen házakhoz rohant akkoriban mindenki telefonálni, ha baj van és orvost, mentőt kell hívni. A községek, faluk közepén volt kártyás fülke, melyeket vagy lehetett használni vagy nem.

Már általános iskolába jártam, mikor bekötötték hozzánk a telefont. Emlékszem az először azt se tudtam, hogy mit kell nyomni, és mégis hogyan is működik ez. Olyan, hogy internet vagy közösségi média még nem is léteztek.

Az első telefonomat felsősként kaptam meg. Egy Alcatel OT volt azt hiszem. Ki kellett húzni az antennáját, ha beszélni akartál rajta. A szüleink sokáig dolgoztak és szerettek volna minket elérni, ha bármi van, mivel nem lehetett az akkori lakhelyünkön bekötni a vezetékes telefont. Még játék sem volt rajta :D

A sárga ikonikus Nokia és a Snake később lépett az életünkbe. Valahol a betárcsázós internet körül. Anyuék hoztak haza leselejtezett számítógépet a munkahelyükről és azon játszottunk. Akkoriban a számtek órákon azt tanították nekünk, hogy miként is működik a számítógép és hálózatra kapcsolva tudtunk egymással játszani :)

Rég volt. Így visszatekintve hihetetlen,  hogy pár éve még nem is létezett, ma pedig már a mindennapjaink része a mobiltelefon. Ez ébreszt, emlékeztet, és ezen is dolgozunk sokszor. 

telefon.jpg

Vegyük sorra a távközlés lépcsőit:

Füstjelek, jelzőtűz, dobok: Korábban a füstjelek, a faragott csontsípok, a dobolás segítségével üzentek egymásnak a törzs tagjai. Később pedig a jelzőtüzeknek szintén nagy szerepe volt a háborúk, illetve ostromok során.

Hírnökök: A középkorban nagy szerepe volt a hírnököknek a különböző politikai üzenetek továbbításában, 

Optikai alapú távközlés: pl heliográf

Távirat - Távírógépek: Többféle távírógép létezett. Pl.: szemaforos távjelző, Chuddy-féle redőnyös távíró, Le Sage-féle elektromozógép, Sömmerring-féle elektromozógép, Silling-féle tűtávíró gép, Cook-Wheatstone távíró és végül a Morse-távíró gép. Ez utóbbi annyira sikeres volt, hogy 1844. május 27-én létrehozták az első távíróvonalat Washington és Baltimore között., majd nem sokkal később Európában is  Hamburg és Cuxhaven között. A gép egy külön úgynevezett Morse ABC-t használt, mely rövid alatt annyira felfejlőtt, hogy a távíróval akár percenként 25–30 szót is tudtak továbbítani a távírászok.

Ezután nem sokkal később megalakultak az első Hírügynökségek is.

Telefon: Az első készülék megépítését több ember és nemzet is a maga dicsőségének tudja be, ám ezek közül a legismertebb Alexander Graham Bell, aki 1876-ban mutatta be készülékét a philadelphiai világkiállításon.Az első telefonvonal pedig a következő évben, 1877-ben már ki is épült a Salem és Boston közötti 25 kilométeres szakaszon.

Magát a technológiát és a készüléket pedig Edison fejlesztette tökélyre. Tett bele jelzőcsengőt, és a mikrofont is feljesztette, ami által jobb minőségben lehetett hallani a másik hangját.

Mobiltelefon:  A mobil telekommunikáció körülbelül az 1800-as évek végén született meg. Itt pontos dátumot nem tudunk, mert a haditechnikai ipar használta (de valamikor az 1800-as évek vége felé építették meg), ám az első közemberes / polgári használat 1983-ban történt meg.

Magyarországra az első mobiltelefon az 1990-es évek elején érkezett meg.

A Wikipédián a következőt írják róla: 

"A bázisállomások technológiájának elméletét már 1947-ben kifejlesztették a Bell Labs mérnökei az AT&T-nél, és a hatvanas években került továbbfejlesztésre a cégnél. A rádiótelefonok hosszú és változatos története a második világháborúig nyúlik vissza, amikor a hadsereg rádióhullám-alapú telefon-összeköttetéseket kezdett alkalmazni. A kézi rádiótelefonok 1983 óta elérhetőek. Mivel előállításuk olcsó, és könnyen fejleszthetők, a mobiltelefon-hálózatok gyorsan elterjedtek az egész világon, a vezetékes telefont háttérbe szorítva.

1945-ben készítették el a mobiltelefonok 0G generációját, a mobil rádiótelefont. Ezeket a telefonokat hivatalosan nem sorolják a mobiltelefonok közé, mivel nem támogatták a beszédcsatorna frekvenciájának beszélgetés közbeni automatikus átváltását (hívásátadás), amire akkor lehetett szükség, amikor a felhasználó az egyik cellából (bázisállomástól) a másikba lépett át.

1970-ben a Bell Labs mérnöke, Amos Bell feltalálta a hívásátadást, ami lehetővé tette, hogy a telefon használója beszélgetés közben több ún. cellán (körzeten) is áthaladjon. A Motorola mérnökét, Martin Coopert tartják az első, gyakorlatban is használható kézi mobiltelefon feltalálójának.Cooper egy modern, bár meglehetősen nehéz, hordozható készülékkel 1973. április 3-án kezdeményezte az első mobilhívást, a Motorola Kommunikációs Divíziójának igazgatója felé.

Az első, teljesen automatikus celluláris hálózatokat az 1980-as évek első felében hozták létre (1G generáció). Az első ilyen az 1981-ben üzembe helyezett Nordic Mobile Telephone (NMT) rendszer volt. Az évtized végéig a legtöbb mobiltelefon túlságosan nagy méretű volt ahhoz, hogy valaki a zsebében hordja, ezért ezeket általában gépjárművekbe építették be, autótelefonként. A miniatürizálás fejlődésével, kisebb digitális elemekkel és nagyobb hatásfokú akkumulátorokkal a telefonok kisebbekké és könnyebbekké váltak."

A GSM hálózatokkal pedig létrejött a 90-es években az SMS és az MMS küldési funkció is.

Innentől pedig rohamosan fejlődni kezdett az ipar.

Egyre könnyebb és hosszabb akkumlátor idővel rendelkező készülékek kerültek a piacra egyre barátibb árakkal. Ameddig az első generációs telefonok még önvédelmi fegyvernek is megfelelnek, és kb. elpusztíthatatlanul tartósak, addig a jelenlegi fancy készülékek okosabbak, könnyebbek és sérülékenyebbek. 

Manapság már nem csak telefonálásra használjuk a készülékeket, hanem SMS, MMS küldésre, Videochatelésre, internetezésre és persze fényképek, illetve videók készítésére is. A legtöbb felső kategóriás készülék HD-ban, illetve 4K-ban is tud videót rögzíteni. :) Ami pedig hatalmas fejlődés gyerekkorom pixeles képeihez képest.

A mai mobiltelefonok kamerája már vetekszik egy-egy komolyabb gyártó  közép kategóriás digitális fényképezőgépének minőségével is. A Canon ezt felismerve pedig rendre hozza ki a kompakt készülékeit is, melyek kis helyen elférnek, mégis magas minőséget képviselnek.

A legjobb kamerával rendelkező mobiltelefononok jelenleg a piacon az iPhone 8, az Iphonex, a OnePlus 5t, és a Huawei P 20 pro-ja. Nemsokára pedig érkezik a OnePlus 6, amelyről ITT írtam korábban.

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');