Deadpool 2 kritika - szakszerűen
2018. május 22. írta: Szabinae

Deadpool 2 kritika - szakszerűen

A Deadpool 2-ről kevesen tudják talán, hogy meglehetősen viszontagságos körülmények között jött létre. Habár az első rész rendkívül sikeresnek számít az R besorolású (korhatáros) filmek között és Ryan Reynolds karrierjének is kifejezetten jót tett, a folytatás előkészületei és forgatása alatt akadtak komoly nehézségek.

Először is a Deadpool első részének rendezője, Tim Miller mégsem vállalta a második rész elkészítését kreatív nézetkülönbségekre hivatkozva. Helyette igent mondott a Terminátor reboot projektre, így David Leitch, a John Wick rendezője érkezett a helyére.

Második körben pedig a Deadpool 2 forgatásán életét vesztette egy kaszkadőrnő, ami az egész stábot és a főszereplőt, Ryan Reynoldsot is mélyen megrázta.

Valljuk be, nem lehetett könnyű folytatni egy ilyen vidám és poénkodós film forgatását a fent említettek tudatában.
Véleményem szerint a körülmények ellenére a lehető legjobbat hozták ki a filmből és a reklámkampányból (Celine Dion klip, David Beckham videó) és ebből a spoileres leírásból remélem át fog jönni, hogy miért gondolom így.
Igen, jól olvastad, spoilerek következnek!

Szóval innentől csak akkor legeltesd tovább a tekinteted a cikken, ha már láttad a filmet! 

pojawily-sie-pierwsze-reakcje-krytykow-na-deadpoola-2-_-lepszy-od-jedynki.jpg

Kezdjük ott, hogy Ryan Reynoldsot lehet méltatni, azért, hogy a Wolverine-ben vagy a Green Lanternben való szereplései gyengék voltak, de mégsem adta fel és majd 10 év Fox stúdiós kilincselés után valóra tudta váltani sokak álmát és sajátját is azzal, hogy rebootolta a Deadpool karaktert, és szinte eggyé vált azzal. Az első rész telitalálat volt. Imádta mindenki, még az is, aki sosem halott azelőtt a nagyszájú, piros szuper kommandósról. A folytatás pedig azt kell mondjam számomra talán még nagyobbat ütött, mint az első. Mondom ezt úgy, hogy akad néhány hiányosság azért, ami mellett nem lehet elsiklani, de ezekről később.

A maga nemében a Deadpool 2 zseniális, személy szerint idejét nem tudom mikor nevettem ennyit utoljára. Egymást érik a legkegyetlenebb poénok és Ryan Reynolds továbbra is annyira Wade Wilson, mint amennyire Robert Downey Jr. Tony Stark.

Voltak olyan pillanataim amikor annyira kikapcsolt a film, hogy teljesen megfeledkeztem minden bajomról és csak átadtam magam a poénzuhatagnak. 

deadpool-2.jpg

Ejtsünk pár szót a cselekményről, ami nem túl bonyolult és minő véletlen, hogy pont a cikk elején emlegetett Terminátor franchise alapsztorijára hajaz.

Adott Kábel (Josh Brolin), aki egy félig cyborg időutazó (a képregényben Nathan Summers, Küklopsz és Jean Grey fia) és a felesége és lánya halálát akarja megnemtörténtté tenni azzal, hogy megöli Russelt, egy Tűzököl névre hallgató mutáns kisfiút a múltban.

Deadpool egy támadás következtében még a film elején elveszíti szerelmét, akivel épp családot akartak alapítani, így mély depresszióba süllyed és magára robbantja a házat. Mivel az öngyógyító képessége megmenti őt, Kolosszus segítségével új célt talál és X-men “gyakornoknak” szegődik.

Hatalmas poén volt egy pillanatra az egész X-ment bevágni Deadpool háta mögött, miközben épp arról prédikál, hogy a Fox Studio mindig kisprórolja a főbb mutánsokat a költségvetéséből. Rengeteg az önreflektív humor a filmben, amit nagyon tudok díjazni.

Deadpool első bevetésén összetalálkozik Tűzököllel, akit le kellene kapcsolniuk, de Wade megsajnálja a gyereket és az árvaház dolgozóira támad, ezért mindketten egy mutáns börtönbe kerülnek. Mivel képességsemlegesítő nyakörvet kapnak, Wade rákja elhatalmasodik testén, hisz nem regenerálódik.

Ebben a helyzetben várja a halált a cellájában és mindenáron igyekszik távoltartani magától a barátkozni vágyó fiút. Kábel rájuk talál, majd Wade ismét megvédi a srácot és összecsap az időutazóval. Ennek következményeképp a jeges vízbe zuhan és a halálközeli állapot segít kapcsolatba lépnie elvesztett kedvesével a túlvilágon, aki arra biztatja, hogy segítsen Tűzökölnek.

xforce.gif

Deadpool ezután csapatot toboroz Kábel ellen, amit X-Forcenak nevez el. Az X-Force tagjai lesznek: Zeitgeist a savhányó, Dominó az örök mázlista, Bedlam, aki képes befolyásolni az elektromosságot, Csillagtörő aki egy mojo világbeli űrlény, a Láthatatlan és Peter, aki nem képes semmire, maximum a bajusza kegyetlen. Mindeközben Tűzöklöt és új barátját, a Bulldózert a többi mutánssal együtt átszállítják egy másik börtönbe.

deadpool-2.gif

Kábel ekkor próbálja meg elkapni a fiút, de az X-Force közbelép. Azaz közbelépne, ha nem nyúlna ki az ejtőernyős landolásnál mindegyikük egyenként, kivéve Deadpoolt és a mázlista Dominót, aki ekkorra már egyre jobban kezdte magát belopni a szívembe.

Ezen a ponton hatalmas húzás volt, hogy a Láthatatlan halálakor egy pillanatra láthatóvá válik és legnagyobb meglepetésünkre Brad Pitt az. (Pitt minimál gázsiért és egy Reynolds által leszállított Starbucksos kávéért vállalta a szerepet.)

Bulldózer ezután kettétépi Deadpoolt, aki persze ezt is túléli és új alsótestet növeszt. Kábel felkeresi eközben antihősünket és összefogást ajánl Bulldózer és a kölyök ellen, akik az árvaházat ostromolják meg együtt. Wade belemegy azzal a feltétellel, hogy kap egy esélyt arra, hogy a fiút jó útra téríthesse, de előtte bébilábaival tesz egy gyors Elemi Ösztön utalást, ami hatalmas throwback volt számomra.

Deadpool és kísérete, Kolosszus, Negaszónikus Tini torpedó és barátnője Yukio, valamint Kábel és Dominó összecsapnak Bulldózerrel és Tűzököllel. Bulldózert sikerül hatástalanítani és nagyon jó látni, hogy Kolosszus felveszi vele a versenyt a filmvásznon, bár a képregényben jócskán ő maradna alul. Kábel pedig megpróbálja lelőni Russelt, de Deadpool a golyó elé veti magát és így megmenti a srácot. Mivel hősünk felcsatolt egy képességsemlegesítő nyakörvet így bár meghal, mégis a lehető legviccesebb formában teszi azt, hisz be nem áll a szája az utolsó leheletéig.

deadpool_2_poster_0.jpg

Kábel felhasználja utolsó időutazáshoz szükséges akkumulátorát és visszautazik, hogy megelőzze Deadpool halálát. Majd megkapjuk a Happy endet, ahol Dopinder, a wannabe bérgyilkos és hivatásos taxisofőr belehajt az árvaház perverz igazgatójába. Az after credit scene-ek viszont egyszerűen legendásak. Deadpool megszerelteti Kábel időgépét és sorra kijavítja a múltban történt dolgokat. Megmenti Vanessát, majd elintézi egy zseniális húzással az X-men Origins-es Deadpoolt, Hugh Jackman szeme láttára, amihez a régi film kockáit hasznosították újra, ha már Jackman nem hajlandó többé Wolverine-kedni.

Végül pedig amin a legtöbbet nevettem, kinyírja Ryan Reynoldsot, aki épp a bukott Green lantern film forgatókönyvét kapja kézhez. Ez a humor, ami miatt imádom Deadpoolt a képregényekben és már az első rész óta a vásznon is. Rengeteg a popkulturális utalás a filmben, röpködnek a beszólások a Bosszúállók és a DC univerzum felé is (Deadpool eredetileg a DC-s Deathstroke, Slade Wilson jobban sikerült másolata), de visszautalásként láthatjuk az első részben emlegetett Wade dugi kokainját és mellette a vakság ellenszerét Vak Al padlója alatt.)

Az elmaradhatatlan Stan Lee cameot pedig egy falfestmény erejéig csodálhatjuk, miközben Dominó ejtőernyőzik. Apropó, Dominó karakterének vissza kell térnie, mert mind a személyisége, mind a képessége szórakoztató és ahogy Reynolds mondja, kicsit el is lopja a show-t.

Említettem az elején, hogy van pár apróság, ami mellett nem tudtam elmenni, ebből pedig az egyik az, hogy sajnos a filmben igazából nincs kifejlett antagonista. Tűzököl végül a jó utat választja, Kábel összeáll Deadpool-lal, a Bulldózer viszont rendkívül keveset szerepel, így nincs igazán súlya személyének, sőt Kolosszusék meglehetősen könnyen elbírnak vele, valamint Kábel karaktere sem kap túl sok teret kibontakozni. Juggernaut mentségére annyi szolgáljon, hogy a CGI szörny hangját is Ryan Reynolds adja, ami szintén nagy poén.

A legtöbb karakter viszont nem tud sajnos eleget mutatni önmagából, így TJ Miller cserkésze, valamint Dopinder és Vak Al részéről is pár beszólással kell beérnünk. Ettől függetlenül azt kell mondjam, hogy rég nevettem ennyit és számomra csöppet sem volt erőltetett egyetlen poén sem, szóval nagyon jól szórakoztam.

A legjobban az tetszik az egészben, hogy Ryan azzal a film franchise-zal robbantott bankot, ahol nem a jóképűsége volt a siker záloga. Remélem érkezik majd folytatás és azt is díjaznám, ha szép lassan majd Pool úrfi találkozna a Disney-s Marvel szereplőkkel, de erre még azt hiszem bőven várnunk kell.

A második rész számomra nagyobbat ütött, mint az első, mondom ezt úgy, hogy találtam azért pár apró kivetnivalót, de az agyatlan humor mindenért kárpótolt.

Ha pontokban mérném a Deadpool 2 teljesítményét, számomra a 10es skálán 8,5 lenne a végeredmény. Még sok ilyet Mr. Reynolds!

 Írta: Lesinszki Dávid

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');