Az ókori prostitúció bölcsője: Ciprus
2017. május 18. írta: Szabinae

Az ókori prostitúció bölcsője: Ciprus

Korábban írtam már arról, hogy miket érdemes megnézni Cipruson, de azt nem fejtettem ki, hogy miért is ide keletkeztetik az ókori prostitúció kialakulását. Az ok nem más, mint Afrodité, a szerelem és szépség istennője.

01-botticelli-nacimiento-de-venus_31q_algomasquearte.jpgPontosabban szólva Afrodité ünnepe. A monda szerint az Istennő úgy született, hogy Zeusz férfiassága megtermékenyítette a tengert, ahonnan a habokból megszületett Afrodité, és elfoglalta az Olympos hegység tetején található trónusát, ahol két patak csordogált. Ebbe a két patakba mártogatta felváltva nyilait a fia, Cupido, és döntötte el, hogy kié lesz az örök szerelem és kié az örök szerelmi csalódás. Kedves kis fickó volt ez Ámor.  

Szomorú hír, hogy manapság már nem lehet felmenni az Olympos hegy tetejére, mivel ott egy brit katonai létesítmény helyezkedik el. Aki viszont meg szeretné tekinteni Afrodité szentélyét, az könnyen megteheti, mivel Paleopafosban/Ópafosban, az ókori városban található és az UNESCO világörökség része.

aphrodite1.jpg

A monda szerint a szentélyt rengeteg férfi kereste fel Afrodité 3 napos ünnepének tiszteletére. Ehhez az ünnephez köthető mellesleg az ókori prostitúció kialakulása is.

Az ünnep úgy nézett ki, hogy a 0. napon összegyűltek az öbölben a férfiak, majd együtt felmentek a szentélybe.

1.nap a főpap és a főpapnő (Ciprus királya és királynője) eljátszották a megismerkedésük, majd az egymásba szeretésük történetét, amit egy szeretkezés zárt. Voltaképpen innen keleteztethető a pornófilmek fő cselekmény szála is.

2.nap a szentély 100 papnője választott magának férfit, akit megajándékoztak önön magukkal és szeretkeztek velük.

3.nap a ciprusi szűz lányokat sorakoztatták fel egymás mellé, akiket úgy választottak ki a férfiak, hogy egy ezüstöt dobtak a lábuk elé, amit ők megtarthattak a szüzességükért cserébe.

Érdekes, ugye? :)

A szentély így néz ki most:

afrodite.jpg

afrodite1.jpg

afrodite_3.jpg

Kétféleképpen érkezhetsz Ciprusra Budapestről: Athénban átszállsz és összekötöd egy laza városnézéssel vagy direkt járattal. Én személy szerint az athéni verziót preferálom, mivel nem kapsz idegrohamot a fapados bőrönd milliméter méregetéstől, mivel az Aegean Airlines jegyeiben egy 8 kilós kézi (ezt sose mérik le) és egy 23 kilós bőrönd is benne van, és az ára nem sokban tér el a fapados verziótól, csak kényelmesebb, adnak enni, inni (ingyen) a gépen és még nem is csesztetnek a check in közben, plusz Athént is megnézheted, ha a reggeli géppel mész :)

Ne maradj le semmiről! Kövess ITT és Facebookon is!

Érdekes lehet még: 

Ezek a legszebb esküvő helyszínek

Esküvő a tengerben? Igen!

Ezek Európa legszebb szigetei

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');