Segítség, megindult a gyerek!
2017. június 21. írta: JennySophie

Segítség, megindult a gyerek!

Hasznos tippek kúszó-mászó csöppségekhez

A legtöbb kismama arról álmodozik, hogy az ő kisbabája bizony kivétel lesz, nagyokat alszik majd, és egész nap csak gőgicsélni meg kacarászni fog a nagy sírások helyett. Az igazság az, hogy ennek is eljön majd az ideje, az odáig vezető út azonban olyan, amire senki nem tud előre felkészülni. Egyszerre csodálatos és egyszerre erőt próbáló feladat.

A baba megszületése után ugyanis egyetlen módon tud kommunkálni és a világ tudtára adni, bármi gondja, baja, vagy egyszerűen csak közlendője van: sírással. A babák sírnak, sírtak és sírni fognak, ha fáj a pocak, ha éhesek, ha tele van a pelus, ha fáznak, ha fáradtak, ha anya kell, ha apa kell, ha puszi kell, vagy csak egy simogató, megnyugtató ölelés.

Van aki többet sír, van aki kevesebbet, de ez általában egyenesen arányosan változik, ahogy a baba megszokja a környezetét, a napi rutint, elkezd örülni, a játékok után érdeklődni, majd felfedezi a hangját, és azt, hogy mennyi féle képpen lehet még a nagyérdeművel közölni a mondandóját.

img_8001.JPG

Szóval a kezdeti vattacukor illatú, rózsaszín ködös, ámde végsőkig kimerítő időszak után jön egy kis pihi, amikor még viszonylag sokat alszik napközben is, és elvan egy helyben, ott, ahová letettük. Legyen az kanapé, kiságy, járóka vagy egy játszószőnyeg, így anyának is van ideje meginni a kávéját, mosni, teregetni, odatenni egy gyors levest vacsira, vagy egyszerűen csak pihenni, hiszen akárki akármit mond, anyának lenni felér egy főállással. Csak éppen dupla műszakban, túlórákkal, 0-24 készenléti állapottal.

Sajnos nagyon sokan bele sem gondolnak ebbe, és úgy véleményeznek, rosszabb esetben ítélkeznek is, hogy bizony vajmi fogalmuk sincs arról, hogy mekkora butaságot mondanak azzal, amikor kijelentik, hogy az anyák csak otthon ülnek a gyerekkel, egész nap nem csinálva semmit. Hiába a férfi dolgozik napi 8 órát, mégis a nő fekszik le fáradtabban este. Mit fekszik, összeesik a kimerültségtől sokszor. És mi a fizetség? 

A fizetség, vagyis az anyák fizetése nem pénzben mérhető, hanem azokban a hétköznapi csodákban, amelyek megfizethetetlenek.

Az első tudatos babamosoly például többet ér minden Gucci táskánál. Az édes skálázó babahangok, aztán az azt követő őszinte kacajok, majd az első ölelés... Az egész Louis Vuitton gyár elbújhat mellette. Nem beszélve az első "Anya, szeretlek!"-ről... Az életünket adnánk ezekért a pillanatokért, és azért a Csodáért, amit Mi alkottunk. Akit mi hoztunk a világra.
És ugyanígy szól ez azokról az édesanyákról is, akik örökbe fogadtak, hiszen a szeretetükkel, az odaadásukkal és a törődésükkel ugyanakkora csodát alkotnak ők is. 

Az Anyák hétköznapi szuperhősök, akárki akármit mond. Pont!

Na de most elég az érzelgésből, mert újabb mérföldkőhöz érkeztünk: a gyerek rájött, hogy mire való a lába. Noha felállni még nem tud, egyszer csak hirtelen megindul, és egyik napról a másikra ninjákat megszégyenítő gyorsasággal kúszik, és mire feleszmélnénk, már mászik is. Minden irányba, minden felé, hiszen még minden új, és minden annyira érdekes.

Vége hát a nyugis, idilli kávézgatásoknak, innentől kezdve jobb, ha megszeretjük hidegen, vagy lazán felhörpintve, mint az olaszok. A gyerek is olaszos stílusban kezd el hadonászni és magyarázni, egyre nagyobb térre van szüksége az önkifejezéshez, és persze ahhoz, hogy a mozgásfejlődése a megfelelő ütemben történjen. Ilyenkor nyeri el igazán aktualitását egy járóka, hiszen a pihe-puha játszószőnyegről már lemászik és elgurul, de ettől még persze ugyanúgy sokáig hasznát vehetjük annak is (például a járókába betéve).

7594d4100_playmat_gym_mix_match_arches_off3_jpg_cr-600x700.jpgFelhőcskés játszószőnyeg - Mamas & Papas

Itt tartunk most mi Nimróddal (fél éves a csibész), és mivel nemsokára költözünk külföldre, járókát már csak kint veszünk neki, addig viszont a következő instant megoldást találtuk ki:

A viszonylag tágas nappali közepén a viszonylag nagy, puha szőnyegre lefektettünk egy viszonylag nagy paplant, és ez lett az ő birodalma. Azért írtam, hogy viszonylag, mert neki most már ez a 2x2 méteres felület is kevés, mászik most már mindenfelé, amerre lát. Egyik reggel például gyanús szuszogásra lettem figyelmes a hátam mögött a konyhában, megfordultam, és ott vigyorgott alattam a kövön. Persze amerikai konyhás a nappali, és sosem hagyom egyedül, vagy szem elől, de éppen csak pár másodpercre fordultam meg, és már ott volt.

Ha bababiztossá van téve a lakás, és rendszeresen tisztán tartjuk, akkor ez az átmeneti megoldás is szuper tud lenni, azonban egy babakerítés vagy járóka ilyenkor már sokkal hasznosabb, és nagyobb segítség az anyának is. Hiszen a baba most már eljátszogat magában, és fontos, hogy megtanulja magát is lekötni, hogy ne mindig tőlünk várja el, hogy szórakoztassuk. Így jut egy kis időnk magunkra és a lakásra is, valamint az egyéb teendőinkre, miközben a fél szemünk azért mindig őt figyeli. De megnyugszunk mert egyrészt biztonságban van a kicsi kincs, másrészt az a bizonyos kis rács lesz valószínűleg az első, amire először felkapaszkodik, és kiváncsiságában fel is áll majd. 

És akkor egy újabb fejezet kezdődik... Egy olyan fejezet, amiben már nem csak a terhesség előtti súlyunkat nyerjük vissza, hanem lehet, hogy még vékonyabbak leszünk, mint valaha, hiszen annyit rohangálunk majd a gyerek után, hogy az felér egy egész napos kardióval.

Jelentem, pár kivételével én is visszafogytam a 34/36-os ruháimba, pedig rendesen eszem (muszáj is, mert még szoptatok), most pedig a szálkásításra kezdünk el gyúrni. :)

Azt hiszem, kijelenthetem, hogy: Az én személyi edzőm a gyerekem! ;)

 

Egy óriás aktív babaszőnyeg egyébként szintén szuper megoldás lehet ilyenkor, később pedig egy aranyos babakerítést és tehetünk köré, és voilá! A csöppségé a terep. :)

orias-aktiv-jatszoszonyeg_2a7308283825fc8bb4949ca071e8bcbd_jpg_cr-600x700.jpgMamas & Papas - 13.990 Ft

Egy ilyen színes babakarám közepén pedig nagyon jól mutat és kényelmes felület lehet a már korábban is használt játszószőnyeg. Nem beszélve arról, hogy a kertbe is kivihető.

Azért konszolidáltabb színekben is beszerezhetünk hasonlót, érdemes a Brendonban és a Babaszafariban körülnézni:

65bb4e07-7b2c-4969-9778-a46d56f76074_1_9f1a629913a05f328dba11251b93783f.jpeg

Babakarám -  Wallmart

 

Stílusos fa járókák:

Roba / Brendon - 44.990 Ft

 

Aktív matrac és szőnyeg:

 Tummy Time aktív matrac és szőnyeg
Tummy Time  - 12.490 Ft

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');