Miért ciki a szoptatás 2017-ben?
2017. augusztus 02. írta: Szabinae

Miért ciki a szoptatás 2017-ben?

A női mell alapvető funkciója a gyermek etetés, a szoptatás. Az anyatejben számos olyan alkotóelem található, amely szükséges a kisbaba fejlődéséhez. Sőt! Olyan kutatás is napvilágot látott, amely az anyatej vizsgálata során kimutatta, hogy bizonyos rákfajtákat lehet a benne található egyik enzimmel gyógyítani! 

Nem azt mondom, hogy dobják ki az anyukák a mellüket a vakvilágba és szoptassanak nyilvánosan, takarás nélkül, hanem hogy lehet ezt szépen, elegánsan is csinálni.

El lehet fedni egy kendővel, egy croptoppal, vagy egy egyszerű szövetpelussal is a baba fejét és a mellünket, ha nem akarjuk mutogatni. 

Képek : Sophie

Ha pedig most höbörögnél, hogy de hát mért nem visz magával tejet az anyuka, ha tudja, hogy éhes lesz a gyerek, akkor csak annyit mondok, hogy egy hivatali ügyintézés néha több etetést is igénybe tud venni, és az anyatej rendkívül romlandó... 

Ivette Ivens fotós munkája pedig ismerős lehet azoknak, akik már beírták a Google-be, hogy breast feed, ugyanis rendkívül gyönyörű képeken mutatja be a szoptatás szépségeit, és annak természetes mivoltát.

A képre kattintva nyílik meg a galéria, ahol meg is nézhetsz párat belőlük:

Képek: Ivette Ivens

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foxhound 2017.08.03. 10:10:22

Nem ciki a szoptatás, csak szokatlan. Minél több szoptatást közterületeken, és a társadalom szép lassan megszokja majd!

2017.08.03. 13:23:11

Nem ciki, csak ne nyilvanosan, meg etteremben csinaljak. Ahogy mondod, legalabb takarjak mar le magukat egy kendovel! Megtortent eset: anyucika levagja bebit az asztalra, bluz kinyit, mell szabadon lobog, es vagy fel oran at vacakolnak azzal, hogy a bebi folyton elveszti a cicit, ugyhogy mell es mellbimbo szabadon, folyamatosn kozszemlemre kiteve, mindezt egy teli etteremben. Pont velem szembeni asztalnal ult es nagyon zavaro volt, senki nem kivancsi a melleire. Felolem szoptasson, kit erdekel, de diszkreten, es masokat nem zavarva.

gchg 2017.08.03. 13:23:32

"de hát mért nem visz magával tejet az anyuka" Azért sem, mert nem minden szoptatott baba fogadja el a cumisüveget. (Nekem pl háromból három nem.) Valamint mert a fejés nem úgy működik, hogy megnyitom a csapot, és jön. Rendszerint épp annyi termelődik, amennyi az aktuális etetésre kell, szóval előre nem tudok betárazni belőle. És még ha betáraznék is, az anyatej termelődését meg nem tudom leállítani, tehát az ügyintézés végére kidurranok, szó szerint kifolyik. Nem ártana ezt tanítani az iskolában, többre mennénk vele, mint a fej-tor-potrohhal.

Igenis szokjon hozzá az emberiség az anyamell természetes funkciójához is. Hozzászokni pedig akkor fog, ha látja az anyákat szoptatni, ugyanúgy, ahogy a kerekesszékeseket vagy a Down-kórosokat is akkor fogja elfogadni a társadalom, ha nem dugják el őket intézetekbe.

Mellesleg meg semmilyen külön felszerelés nem kell a diszkrét szoptatáshoz, még szoptatós póló sem: egy sima póló és a gyerek feje mindent kitakar. Kár, hogy nem lehet fényképet feltölteni, mert rengeteg szoptatós fotó van rólam úgy, hogy SEMMI sem látszik a mellemből, még ha szemből fotóztak, akkor sem, csak tudni lehet, hogy most épp szoptatok...

BobAlice 2017.08.03. 13:23:43

"A női mell alapvető funkciója a gyermek etetés, a szoptatás."

Ez nem teljesen igaz. Az emlő funkciója valóban a szoptatás, de az ember esetében van egy extra szerepe. Alapvetően a tápláláshoz nincs szükség kerek és viszonylag nagy, zsírszövettel teli mellekre. Az evolúcióbiológusok szerint az emberi mell formája azért lett olyan, amilyen, hogy a férfiak számára szexuális ingerként hasson: az állatoknál jellemzően a fenék szolgál ilyen "üzenetként", viszont a felegyenesedett ember esetén szemből a fenék nem látható, így vizuálisan a kerek mellek töltik be ezt a szerepet.

Peetee 2017.08.03. 13:23:46

Trendi lett mostanában ezzel polgárpukkasztani a népeket, és szándékosan súrolni / átlépni azt a határt, amit az adott környezet/tömeg még éppen elvisel. Ha pedig jön egy hülye, aki szintén túltolja a dolgot és csúnyán beszól, akkor lehet szaladni a közösségi médiákra panaszkodni és begyűjteni a barátok-ismerősök-ismeretlenek támogatását, szánalmát, sajnálatát. Aki akarja, az most is számtalan helyen / szituációban meg tudja oldani kultúráltan a saját maga- és a környezet számára is akceptálhatóan. Akinek meg a balhé kell az úgyis kidobja a csöcsöket a pláza közepén, úgy fordulva, hogy azt legalább 3 irányból és a mozgólépcsőről is jól lássák....és ezek az emberek általában várják/keresik a szúrós tekinteteket, hogy elébe mehessenek a pofonnak, mert kell a balhé, másképp nem lehet siránkozni a FB-on.

Szabinae 2017.08.03. 13:24:35

@gchg: Küld el a blogozine.hu@gmail.com -ra és belerakjuk a cikkbe, ha engedélyezed és szeretnéd :)

mortirolo 2017.08.03. 16:08:29

@Kishableany: Másokat nem zavarva, na persze. Az agyam eldobom ezen. Ha ez másokat zavar, akkor azokban a másokban keresendő a hiba, úgy gondolom. Vagy kényszerít valaki arra, hogy nézd? Szerinted amikor felnőtt emberek két pofára tömik magukba a pörköltet, és csurog a zsír a száján, majd böfög egyet miután lekísérte sörrel, az ízléses, cseppet sem visszataszító, és mindenki arra vágyik, hogy az étteremben ezt lássa a szomszéd asztalnál, nyilván. De ha egy kisbaba eszik, azt csinálja valahol titokban. Nonszensz....

tazika 2017.08.03. 16:08:38

Én összesen az 5 gyerekemet majdnem 8 évig szoptattam, de ezek a képek nem tetszenek egyáltalán, sok közülük inkább bizarr, mint szép. A szoptatás egy intim dolog, nem kell közszemlére tenni.
Ha szükség volt rá, hogy nyilvános helyen megszoptassam a gyerekeimet, akkor is olyan diszkréten tettem, hogy senki észre sem vette, meg lehet így is oldani.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.03. 16:08:49

@Peetee:

"Trendi lett mostanában ezzel polgárpukkasztani a népeket"

Mióta polgárpukkasztás az, ha az éhes csecsemőt megszoptatja az anyja? Ha nem teszi, akkor meg azért megy az óbégatás, hogy ordít a gyerek.

Neked/nektek nem a szoptatással van bajotok, hanem azzal, hogy gyűlölitek a gyerekeket. Nektek biztos kész felnőtt emberek kellenek Afrikából...

gchg 2017.08.03. 16:09:10

@Peetee: A két véglet között többségben vannak a normális anyák, akiknek a szoptatás=a babájuk megetetése. Akik nem polgárpukkasztani akarnak, sem magamutogatni, csak gondoskodnak a babájukról. Ha nyilvános helyen vannak, akkor ott. Ha ez zavarja a társadalmat, akkor a társadalommal van baj, a régebbi korokban ugyanis egy szoptató nő a templomok oltárképére is felkerült, és nem zavart senkit.

A férfiak nyilvános hugyozása senkit sem zavar? Pedig az sokkal általánosabb - és ami azt illeti, zavaróbb, valamint közegészségügyileg problémásabb -, mint a szoptatás.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.03. 16:09:24

@Tronald Dump:

"viszont a felegyenesedett ember esetén szemből a fenék nem látható,"

Ezért szoktáka nőket előre engedni a lépcsőn. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.03. 16:09:30

@Kishableany:

"Nem ciki, csak ne nyilvanosan, meg etteremben csinaljak."

Persze, anyuci a szoptatás hónapjai alatt nem is mehet étterembe, mi? Vagy menjen a vécébe szoptatni, ugye? Miért nem te mész a vécébe enni, közben mások fingását és szarás-rotyogtatását hallgatni?

A mai gyermekgyűlölet odáig jutott, hogy igyekszik szégyenné tenni mindent, ami a gyerekszüléssel és -neveléssel kapcsolatos. Oszt csoda, hogy Afrikából kell (kell?) kész embereket importálni, mert nálunk a gyártásuk már esztétikai környeszetszennyezésnek minősül... ;)

thegabcsi 2017.08.03. 19:02:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A mai gyermekgyűlölet odáig jutott, hogy igyekszik szégyenné tenni mindent, ami a gyerekszüléssel és -neveléssel kapcsolatos. Oszt csoda, hogy Afrikából kell (kell?) kész embereket importálni, mert nálunk a gyártásuk már esztétikai környeszetszennyezésnek minősül... ;)"

ezt mondjuk pont nem kéne ide (is!!) belekeverni, mert ez a nyilvános szoptatás ellenesség alapvetően "konzervatív" hóbort. ugyanazok - akik szerint a nő a konyhában szülve főzzön és teljesítse be a női princípiumot -fognak a legjobban felháborodni egy utcán szoptató anyukán, csak szólok.
ez van, ennyire végtelenül álszent és elbaszott társadalomban élünk.

zolikam71 2017.08.03. 19:03:03

@Kishableany: Nana!Csak saját nevedben beszélj!Mi az,hogy senkit nem érdekel?Gondolom nem is azért csinálta,hogy nézd!Aztán meg lehet,hogy valakit éppen érdekelt is a dolog.

thegabcsi 2017.08.03. 20:00:04

@Peetee:

Hát persze, a büdös proli parasztját zavarja, ha a mozgólépcső mellett a plázában kidobja az anyuka a csöcsöt és szoptat. Ilyenkor előbújik belőle az ájtatos jó keresztény, akinek nagyon komoly erkölcsei vannak, fedetlen női keblet nehogymá az arcába toljanak. (arra még nem jött rá - mert hát egy ostoba és hatalmas paraszt szegény - hogy akár el is fordíthatja a fejét vagy a pillantását, és akkor nem látja, de neki úgyis arra kell néznie, mert különben nincs balhé, nem lehet a fészbukon kisírni a bánatot a képekbe tolt csöcsökről ? )
A legszebb az egészben persze az, hogy ha egy random nő csak úgy simán előkapná a csöcseit a plázában, szigorúan arról csüngő büdös kölök nélkül, akkor a proletár egyből nem lenne olyan bánatos, megelégedve vizslatná az ingyen csöcsöt, aztán rohanna is egy jót recskázni a retyóra.
Csak ennyire álszent ez az egész.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.03. 21:59:35

@thegabcsi:

Én a véleményemet nem aszerint alakítom ki, melyik ideológiai vagy politikai irány mit szeret vagy utál.

1) Konzervatív vagyok, mert ellenzem és veszélyesnek tartom az iszlám és egyéb idegen kultúrákból érkező bevándorlást.

2) Liberális vagyok, mert kiállok a nők jogai mellett (ehhez nem kell feministának lenni), a gyermekjogok mellett és mélyen elítélem a szükség esetén nyilvános helyen szoptató nők megalázását, megbélyegzését vagy akár csak megszólását. A csecsemő/kisgyerek érdeke mindent felülír, és ebben az anyát ne korlátozzák álszent, prűd emberek. A szoptatás azért nem azonos a pelenkázással. :D

3) Konzervatív és liberális vagyok egyszerre, mert bár ellenzem a homoszexuálisok általi örökbefogadást, nagyon kiakadtam azon, hogy egy homo férfi pár nem kapott meg egy olyan szoc. támogatást a gyerek után (az egyik férfi béranya útján intézte a dolgot), amit egy heteró pár megkapott volna.

4) Nem tudom, mi vagyok, mert a nők egyenjogúsága magában foglalja a férfiak egyenjogúságát is, aminek abban is meg kell(ene) nyilvánulnia, hogy pl. váláskor ne automatikusan a nő kapja meg a gyerekek felügyeleti jogát. Vannak esetek, amikor a gyereknek jobb helye van a férfinál. Vagy ha a család helyzete megkívánja, a férfi is igénybe vehessen olyan szoc. támogatásokat, amelyeket jelenleg csak nők kaphatnak

Na akkor erre tessék gombot varrni.

Mellesleg a legtöbb olyan nick, akiről máshonnan tudom, hogy (vér)liberális, veszettül ki van akadva a nyilvános helyen történő szoptatástól, mert szerinte az sérti az ő jogait azáltal, hogy ráerőszakolja a szoptatás látványának elviselését - ó, micsoda lelki terror! Ettől még lehet, hogy a merítésem nem túl nagy és általában igazad van, de én mást tapasztalok.

Szabinae 2017.08.03. 22:02:46

A kommentekre reagálva: Az egyik FB csoportban egy hölgy nagyon jól megfogalmazta, hogy a férfiakat miért is zavarja a gyermekét szoptató Nő, míg a segg, és mellmutogató ribancöltözetű hölgyemények nem...

Az ok egyszerű: Míg a ribanckinézetű kilógó mellmutogatásra kiverhetik , addig azt egy szoptató Nő látványára már ciki / undi lenne...

aaeronika 2017.08.04. 09:46:16

Ha a cikk írója tartja magát a véleményéhez, akkor miért is 18 pluszos a cikk? Semmit nem látok itt, amit egy tíz éves gyermeknek ne mutatnék meg. De most komolyan.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.04. 10:57:43

@aaeronika:

A posztoló SZERINTEM csak el kívánja kerülni a szoptató nőktől undorodó emberkéktől esetleg érkező támadásokat. Abszolút érthető, konfliktuskerülő magatartás.

Aztán persze click bait is lehet. :)