Mitől hipoallergén egy macska?
2017. október 13. írta: Szabinae

Mitől hipoallergén egy macska?

orosz_kek_blogozine_5.jpg

A hipoallergén macskát úgy tenyésztették, hogy minimális legyen annak az általa termelt proteinnek a szintje, amely az allergiás reakciót kiváltja. Sokan tévesen hiszik azt, hogy a macskaszőr az allergia kiváltó oka!

Nem, nem a macskaszőrre vagyunk allergiásak, hanem egy fehérjére. Nevezetesen a Fel D1 elnevezésű glikoprotein okozza az allergiás tüneteket, amit a faggyúmirigyek termelnek és  a macskák nyálában, illetve vizeletében találhatóak meg.

A glikoprotein pedig a faggyúmirigy váladékával kerül a macska szőrére, miközben az a tisztogatási / nyalogatási rituáléját végzi. A szőr tehát önmagában nem allergén, de a nyalogatott macskaszőr már igen. 

A nyál kevesebb glikoproteint tartalmaz, a legtöbb a faggyúmirigyekben található. Ennek a fehérjének a mérete egytizede a virágpollen méretének és hónapokig képes a levegőben tartózkodni. A kiscicák Fel D1 szintje lényegesen alacsonyabb, mint a felnőtt macskáké, így kevesebb veszélyt jelentenek gazdáikra.

Hipoallergén macska fajták:

 • Balinéz
 • Burmai szent templom macska
 • Sziámi
 • Szibériai macska
 • Bengáli leopárd macska
 • Orosz kék
 • Szfinx
 • Cornish rex
 • Devon rex
 • Keleti rövidszőrű
 • Tai macska

Ezek közül pedig az elsőként az Orosz kéket emelném ki, hisz semmilyen más macskafajtához sem hasonlít, annyira különleges.

Az Orosz kék cicának levendula színű talpacskái, smaragd zöld szeme és profilból egyenes, kanyarmentes az orra. Hosszú, kecses, izmos testfelépítése. Fenséges látvány. 

Az orosz kék, amelyet időnként kék orosznak is neveznek, az egyik legrégibb ismert macskafajta, és a különböző kiállításokon már az 1900-as évek elején lehetett velük találkozni. Eredetük ismeretlen, ugyanis egyszer csak feltűntek a semmiből kb 200 évvel ezelőtt a rövid szőrű, karcsú testű, kék macskák  Arhangelszkben, a Fehér-tenger orosz kikötő-városában. Innen pedig hajókon át eljutottak mindenfelé. Hivatalosan az első orosz kék cica tulajdonos egy angol hölgy, Mrs. C, Carew Cox volt, aki 1889-től számos ilyen macskával rendelkezett.

A világháborúk kissé megritkították az állományt, így kék jegyekkel rendelkező sziámikkal keresztezték az orosz kéket, így fenn maradt a faj, és elegánsabb külsőt kapott a sziámi jegyek miatt az eredeti cica. Viszont hozott nem kívánt jegyeket is magával a keresztezés, melyet az 1960-as évekre megoldottak a tenyésztők.

A cicák jelleme nagy kedves, mindenre kíváncsi, játékos, nyugodt, okos. Követi a gazdit, mint egy kiskutya. Nagyon ragaszkodó fajta. A gyerekekkel is jól elvan, amennyiben kis korától kezdve ilyen környezetben nő fel. A felnőtt oroszokat annyira nem lehet egyszerűen kisgyerekekhez integrálni. Az idegeneket pedig tisztes távolságból kémleli. Nem lehet hozzá csak úgy odamenni és megsimogatni. Meg kell várni, amíg ő kegyeskedik odamenni az emberhez és elfogadni a simit. Szereti a békét, és nyugalmat, ahol uralkodhat. Más háziállatokkal is jól kijön.

A szőre rövid, pihe-puha és nincs vele sok macera. Egyszerűen imádnivalóak!

Viszont ezzel sajnos sokan visszaélnek és kamu orosz kékeket árulnak az interneten! Fontos leszögezni, hogy hipoallergén macskát nem kap az ember 30 ezer Forintért. Egy valódi orosz kék cica ára 180 ezer Forinttól indul és fajtisztaság / pedigré függő a plafon, de elérheti az 1 milliót is. A szemüknek 1 éves korukra kell elérniük a végleges smaragd zöld színt.

Az igazi orosz kék cica talpa levendula színű, nem rózsaszín, nem barna, nem fekete, hanem levendula! 

orosz_kek_blogozine_13.jpg

Egy igazi orosz kék cicának az orrvonalnak profilból, amennyire lehetséges, egyenesnek kell lennie, hossza közepes, és stop nélkül csatlakozik a lapos fejtetőhöz. Tehát nincs benne "enyhe kanyar". A test viszonylag hosszú, izmos és kecses. Nem szabad túl masszívnak, vagy túl karcsúnak látszódnia. Tehát egy elegáns testű macska akár csak az abesszín.

22522385_2136831949877374_1425531691_o.jpg

Az igazi orosz kék ára: 600€ - 3500€ azaz (180ezer és 1millió forint) közt mozog. Tehát aki ilyen cicát szeretne az 30-50ezer forintért szinte biztosan nem igazi orosz kék cicát fog kapni.
Javaslom azoknak az embereknek akik nem értenek hozzá alaposan járjanak utána hogy néz ki egy igazi orosz kék és győzödjön meg róla hogy a szülők is honnan származnak, ahol nem tudják ezt bizonyítani azoktól jobb nem is venni, mert 90% hogy egy közönséges házi macska "boldog" tulajdonosa lesz több tízezer forintért. Amit ha esetleg később tenyészteni szeretne, lehetséges érdekes színekben gazdag alomja fog születni...

A cikk megírásában segítségemre volt a sógornőm (kisöcsém felesége), mivel ő egy többszörösen díjazott macskatenyésztő. Jelenleg pedig 2 nőstény és 1 fiú fajtatiszta orosz kék macska tulajdonosan és tenyésztője. A képek egy része az ő tenyészetében lévő macskákat ábrázolja.

Még több orosz kék cica képért kattints a macskára, és szemezgess a galériában:

Ha szeretnél Te is orosz kék ciculikat, akkor kattints ide ;)

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');