Tényleg bepisilnek a nők szülés után?
2017. december 01. írta: Szabinae

Tényleg bepisilnek a nők szülés után?

Vannak olyan dolgok, amelyekről az emberek nem szoktak beszélni, pedig szerintem kéne, hisz nem érné meglepetésként a szülés után az a nőket, hogy igenis van, hogy hetekig bepisilnek, illetve vizeletvisszatartási problémájuk van. Nem azért, mintha minden vágyuk ez lenne, hanem szimplán fizikailag nem megy az az egyszerűnek tűnő, ám annál komplikáltabb folyamat, mint vizeletvisszatartás.

Ennek oka pedig végtelenül egyszerű: Mind a várandósság, mind a szülés a test számára egy megterhelő folyamat. 

A várandósság során meggyengülnek a medence körüli izmok, mivel óriási teher nehezedik rájuk. A medence mellett a hasizmok is megnyúlnak, illetve el is távolodhatnak egymástól, amivel összefügg a gátizom gyengülése.

Ennek az ülő munka sem éppen kedvez. Mindenképp érdemes kismama tornára járni.

Egyszóval a várandósság, illetve szülés az emberi szervezet számára megterhelő folyamat, melynek során a medencénél, illetve a hasnál található izmok, illetve kötőszövetek meggyengülhetnek, ami vizeletvisszatartási problémákat is okozhat.

Ez nem mindenkinél jelentkezik, mivel minden szervezet más és más. Van akinél egyáltalán nem okoz látható panaszt, vizeletcseppje sem lesz, van akinél csak minimális vizeletvisszatartási gondok lesznek és vannak olyanok, akiknél komolyabb és hosszabban tartó problémát is okozat.

Minden nő másként működik, és máshogy regenerálódik. És most még csak a fizikai részről beszélünk :)

vizelet_visszatartas.jpg

A vizeletvisszatartási probléma egy abszolút természetes folyamat, de mivel senki nem beszél róla szívesen, a menstruációhoz hasonlóan ciki témának számít. És, ami ciki, vagy kényelmetlen, arról nem beszélünk. Ugye?

Ez a probléma mindenkinél máshogy jelentkezik: Van akinél 1-2 nap, ám van, hogy akár egy év is kellhet ahhoz, hogy újra minden ugyanúgy menjen, mint előtte.

A hüvelytorna, a Kegel-torna, illetve kisbabával a Kangatraining rendkívül hasznos lehet ebben az időszakban, mivel segíti az izmok regenerálódását, és meg is erősíti azokat. Érdemes már a terhesség előtt akár gésa golyókkal elkezdeni a hüvelyfal erősítését, hisz nem csak a szexuális életet "dobja fel", de a szülés utáni regenerációt is le tudja nagy mértékben rövidíteni.

kegel-exercises-against-incontinence-after-childbirth.jpg

A cikkhez köszönöm szépen a segítséget a barátaimnak, az ő barátaiknak, és Andinak a Kangatrainernek!

Ha te is megosztanál várandós, vagy szülés, vagy szülés utáni élményt, amivel segíteni tudsz az anyuka társaidnak, akár névtelenül is megteheted a blogozine.hu@gmail.com-ra küldött üzeneteddel :*

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');