3 csokis mentes sütemény egyszerűen
2017. december 23. írta: Szabinae

3 csokis mentes sütemény egyszerűen

double-chocolate-banana-bread1.jpg

Ahogy megérkeznek az első hűvösebb szellők, úgy kezdődik el a kuckózás és kerülnek elő a különböző - többnyire csokoládés - finomságok. A különböző étel érzékenységgel küszködőket ez az időszak általában fájdalmasan érinti, hisz még mindig kevés helyen tudnak teljes biztonsággal enni. Nekik (is) szól ez a apró recept gyűjtemény, amely ízletes mentes finomságokat foglal magában, mentesen és egyszerűen.

És persze csokisan így karácsony előtt egy nappal :)

Több napig is pihe-puha gyümölcskenyér

A rengeteg gyümölcs miatt egy rettentően tápláló és puha süteményt kapunk, melyet ha konyharuhával lefedünk, akkor akár napokig is ehetünk. Bármilyen gyümölccsel, vagy maggal feldobható, kiegészíthető az alaprecept.

Hozzávalók:

  • 200 g Schär Mix C
  • 60 g Schär Farina
  • 50 g Lenmag liszt
  • 1 púpozott teáskanál bambuszrost
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 90 g eritrit
  • 400 g pürésített banán (kb 4 db)
  • 600 g kissé darabosra turmixolt körte (kb 5 db)
  • 60 g kókusz zsír
  • 160 g növényi vaj

Elkészítés:

A szárazanyagokat összekeverjük egy edényben. A gyümölcsöket aprítógép segítségével pürésítjük ( a banánt teljesen, a körtét darabosra hagyjuk picit).

A zsiradékot mikróban megolvasztjuk egy edényben, és a gyümölcspépekkel együtt a szárazanyaghoz adjuk és hozzáforgatva egyenletes tésztává keverjük. A végén beleforgatunk egy kis gyümölcsöt is. Én gránátalma magot és áfonyát raktam hozzá. 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb 45 percig sütjük!

gyumolcskenyer_5.JPG

Kakaós gyümölcskenyért mentesen

Az előző gyümölcskenyértől eltérően ez kenyeresebb állagú, mivel van kenyérre jellemző "kérge" is, ám ettől függetlenül egy hihetetelnül puha, és még pár nap múlva is az lesz, ha konyharuha alatt lefedve tárolod.

Hozzávalók:

  • 100 g rizsliszt
  • 20 g lenmag liszt
  • 30 g Schär MixC
  • 70 g porrá őrölt kókuszvirág cukor
  • 25 g Holland kakaópor
  • 15 g kókuszreszelék
  • 1 tk szóbabikarbóna
  • 60 g darabolt aszalt szilva
  • 30 g kandírozott gyümölcsmix
  • 3 normál banán pürésítve vagy 3 közepes tojás
  • 2 evőkanál lekvár
  • 50 g Vénusz Immuno margarin + 50 g Vénusz Immuno napraforgó olaj
  • 15 ml The Bridge kókuszos rizstej

Elkészítés:

A száraz anyagokat összekeverem, majd hozzáadom a tejet, és a többi nedves hozzávalót, majd összedolgozom.

175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 40 percig sütöm. Én Ikeás szilikonos kenyérformát használtam hozzá.

Amikor megsült, akkor érdemes megkenni a tetejét egy kis olajjal (kókusz vagy ét, ez már egyéni döntés).

A formából kiszedve pedig érdemes konyharuhával lefedni, mivel így tovább marad puha az elkészült gyümölcskenyér.

brownie_blogozine.JPG

Csokis Brownie keksz

Rettentően additív kissé habos tésztájú sütemény, mely nem csak glutén-, és tejmentes, de cukormentes is.

Fontos, hogy hagyni kell kihűlni a kekszeket, mivel kell neki egy kis idő, hogy megszikkadjon!

Hozzávalók:

  • 25 g Schär Mix C liszt
  • negyed teáskanál szóbabikarbóna
  • fél teáskanál fahéj
  • fél teáskanál vanília
  • 70 g eritrit
  • 100 g étcsokoládé
  • 25 g növényi vaj
  • 1 pürésített banán vagy 1 tojás

Elkészítés:

A száraz anyagokat összekeverjük a keverőtálban, majd az mikróban megolvasztott csokit és vajat, illetve a banánt hozzáadjuk és összedolgozzuk. Ezután szilikonos (vagy sima) sütőpapírra kanállal halmokat csinálunk, majd kicsit megnyomogatjuk, hogy lapos legyen. 175 fokos légkeveréses sütőben kb 12 perc alatt kész is van.

Recept: Saját; Képek: istock és saját