Megérkezett az idei év legaranyosabb meséje!
2018. február 12. írta: Szabinae

Megérkezett az idei év legaranyosabb meséje!

Az Ősembert nyugodt szívvel tudom a legaranyosabb, leggyerekkompatibilisebb nagybetűs MESÉNEK mondani, mivel ez egy igazi mese. Nem mesefilm, nem animációs film, hanem MESE. Az a fajta, amin mi is felnőttünk. Nem túldigitalizált, nem túlkomplikált, és mellette tanító jellegű is, hisz megmutatja, mire képes a csapat ereje az individuumokkal szemben. 

Megmutatja azt, hogy ha az (ős)ember nagyon szeretne valamit, és tesz is érte, akkor azt el is tudja érni. Megmutatja azt, hogy nem csak úgy csöppenek a jó dolgok az ember ölében, hanem hogy kitartással, és akarással meg kell érte dolgoznia. Segítséget kérni, és küzdeni a kitűzött célért.

osember.jpg

A mesét nem más rendezte, mint az a Nick Park, akinek a Csibefutamot és a Wallace és Gromit-ot köszönhetjük.

A sztori röviden a következő: Becsapódott az a bizonyos meteorit, kihaltak a dínók, az ősemberek pedig felfedezték a futball szépségeit. A becsapódás helyén pedig egy kis oázis alakult ki, ahol az ősemberek tengették a mindennapjaikat. Közben pedig elérkezett a Bronzkor, és vele együtt színre lépett a bronzkori zsarnok is, Kupor.

osember_5.jpg

A völgy rengeteg aranyat rejt, melyre szemet vetnek a önimádattól fűtött bronzkoriak, és elűzik az ősembereket. Öcsi, Öreg, Kutylac és a többiek pedig menekülni kényszerülnek. Öcsi pedig a szent gyepen kihívja a helyi foci bajnokoat egy meccsre, melynek tétje nem más, mint a Völgy.

Az ősemberek felveszik a "kesztyűt" és elkezdenek gyakorolni. Egy kis segítséget kapnak, egy bronzkori leányzótól, kinek minden vágya az, hogy a szent gyepen focizhasson. Tréningeli őket reggeltől estig. Csapatot kovácsol belőlük, és minden nap együtt küzdenek azért, hogy jobbak legyenek.

Mindezt viccesen, néha bénázva, de annál aranyosabban. 

Ezen kívül láthatunk ősi futball oktató barlangrajzokat is :)

osember_blogozine_1.jpg

Maga a film 1 óra 40 perc. Pont megfelelő hosszúságú még egy 4 éves számára is. Én összesen 4 gyerekkel voltam 5-9 évesig, és végigrötyörészték a mesét az első perctől az utolsóig. A kedvencük  Kutylasz, és a MammutNyuszi volt. Még órákkal a mozi után is a mese volt a téma. Mi felnőttek sem unatkoztuk végig a mesét, mert számunkra is szórakoztató volt ( a gyerekkompatibilitás mellett még ez is ritka kincs).

Egy szó mint száz, én ezt a mesét egyszerűen imádtam. Csak ajánlani tudom és ritka jól szórakoztam rajta én is :)

A végére pedig következzen pár hihetetlen háttérinfó a meséről:

Egy nap alatt egy stúdióban naponta 4-5 másodperc készült el. Egyszerre pedig 37 stúdióban forgattak, és minden karakternek volt egy dedikált animátora. 33 animátor dolgozott egyszerre a filmen. A végleges formáját pedig Öcsi ( a főszereplő) 5 év alatt nyerte el (kb 64 különböző verzió volt rá). Az állkapcsokat külön-külön megalkották a különböző beszédhelyezetekhez, és Öcsinek 23-féle szája volt, ezek pedig a különböző hangokhoz készültek (pl.: L, E, Ú, A).

 

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');