Top 15 látványosság a világon
2018. március 23. írta: Szabinae

Top 15 látványosság a világon

A világ tele van ámulatba ejtő látványosságokkal, amelynek többsége több ezer éves múltra tekint vissza. Építészeti remekművek, szobrok, templomok, és monumentális méretű épületek, melyek építészeti technológiáját máig nem tudták sem megfejteni, sem reprodukálni.

Számos remekművet hagytak ránk az őseink, amelyeket előszeretettel meglátogatunk, és megörökítünk az utókornak. Sokat kiemelten védenek már, hiszen az emberek szeretnek sajnos szuveníreket magukkal vinni és rongálni a természeti értékeket általa. Letörni a darabkákat a természeti képződményekből és szobrokból...

Most következzen 15 olyan látványosság, melyet a legnagyobb utazási portálja - a Tripadvisor - olvasó szavaztak meg a világ legjobbjainak. És Magyarország is helyet kapott rajta ;)

1, Angkor Wat Siem Reap, Kambodzsa

Kambodzsa leghíresebb látványossága a fenséges Angkor ősi épületegyüttese a 11.- 12. századból. A khmer uralkodók istenkirálynak tekintették magukat. Mindegyikük egy-egy óriási templomot építtetett magának, amelyet az őt és országát védelmező istennek szentelt, akivel halála után egyesülni kívánt. Az Angkor wat, amely valószínűleg minden idők legnagyobb vallási célú épülete egyidőben épült Európa nagy gótikus katedrálisaival. Ma buddhista templomként működik.

2, Sheikh Zayed Mosque Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek

A Zayed sejk mecset a világ nyolcadik legnagyobb, és egyben leglélegzetelállítóbb mecsete. Nevét Zayed bin Szultán Al Nahyan emír-elnökről kapta. 

3, Mezquita Cathedral de Cordoba Cordoba / Córdobai nagymecset, Spanyolország

Az arab típusú dzsámik leghíresebb példája Európában a córdobai nagymecset, amelyet a 8. században kezdtek építeni, és máig megy róla a vallási, területi és elnevési vita.

4, Szent Péter - bazilika, Róma, Vatikán állam, Olaszország

A Szent Péter-bazilika a római katolikus egyház első számú szentélye, a négy nagy bazilika egyike, a világ második legnagyobb keresztény temploma, amely a Vatikán állam területén épült, befogadóképessége pedig körülbelül 60 000 fő. Számos műalkotás található a Bazilikában. Dan Brown filmadaptációit érdemes megnézni, mert szerepel bennük az épület. 

5, Taj Mahal, Agra, India

A Taj Mahal a Jamuna folyó partján található Agrában. A 17. században épült mauzóleumot egy megtört szívű férfi építette az elhunyt feleségének. Nem tipikus mauzóleum, hanem inkább egy teljes épületkomplexum, melynek része a fehér márvány síremlék is. Ez a világ egyik leghíresebb emlékműve.

6, Church of the Savior on Spilled Blood, Szentpétervár, Oroszország

Az oroszt templom egy világszerte is ismert mestermű. Jellegzetes hagymakupolái, gazdagon díszített középkori falai és gyönyörű ikonjai bámulatba ejtőek. Belül pedig minden négyzetcentiméterét mozaikok borítják. 

7, Mutianyu Great Wall / A Kínai Nagy Fal, Peking, Kína

Azt hiszem senkinek sem kell bemutatnom a Kínai Nagy Falat. Máig az egyik leghíresebb kínai látványosság.

i. e. 3. század és i. sz. 17. század eleje között Kína északi határán épített erődítményrendszerek összességét nevezzük a Kínai Nagy Falnak, és 21 196 180 m hosszú.

 

8, Santuario Historico de Machu Picchu,  Machu Picchu, Peru

Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa a perui Cusco megyében. Festői szépségű izgalmakban teli régészeti lelőhely a 15. századból.

9, Plaza de España Sevilla, Spanyolország

A Santa Cruz környékén, a Parque de María Luisa szomszédságában elhelyezkedő épület célja az volt, hogy bemutassa a spanyolok szerepét a történelemben, az iparban és a technológiában. 1914-ben a sevilliai Anibal Gonzalez építész kezdte el tervezni regionalista építészeti stílusban az Ibéro-Amerikai Kiállításra való gyakorlásként. Az óceán fölött elegánsan kanyarog négy híd, melyek Castille, Navarra, Aragón és León ősi spanyol királyságára utalnak.

10, Duomo di Milano / Milánói Dóm, Milánó, Olaszország

A milánói dóm a város legnagyobb és leghíresebb egyházi építménye, a Milánói főegyházmegye főszékesegyháza, és az olasz gótika egyik mesterműve, amely a Szent Péter-bazilika után Olaszország második legnagyobb temploma!

11, Golden Gate híd, San Francisco, Kalifornia

Ez az Amerikai Egyesült Államok második leghosszabb függőhídja, amely a Csendes-óceánt és a San Francisco-öblöt elválasztó szorost íveli át. 

12, Lincoln Memorial / Lincoln Emlékmű,  Washington DC, USA

A Washingtonban található emlékmű helyet ad Abraham Lincoln hatalmas ülőszobrának és az elnök két ismert beszédéből készült feliratoknak. A nap 24 órájában látogatható.

13,  Eiffel Torony, Párizs, Franciaország

Az Eiffel-torony mára Párizs egyik jelképévé vált, pedig az eredeti tervek szerint az 1889. évi világkiállítás után lebontották volna. Nevét a tervezőcég tulajdonosáról, Gustave Eiffel mérnökről kapta. 300 méter magas.

14, Parlament, Budapest, Magyarország

Az Országház, másnéven Parlament Budapest egyik legismertebb középülete. Itt ülésezik az Országgyűlés. A Duna-parton elhelyezkedő épületet 1904-ben adták át, és ez Európa második, illetve a világ harmadik legnagyobb parlament épülete. Itt található a Szent Korona és a többi koronázási jelvény.

15, Notre Dame Cathedral / Notre-Dame-székesegyház, Párizs, Franciaország

A Notre-Dame Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma. Monumentális méreteivel és díszítettségével egyedülálló épület a 12. századból.

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

Forrás

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');