5 dolog, amit a bölcsességfogról tudnod kell!
2018. április 11. írta: Szabinae

5 dolog, amit a bölcsességfogról tudnod kell!

A bölcsességfogaknak vannak különböző veszélyei. Nem mindegy hogy mikor és hogy nő ki. Számos gondot tud okozni, és akár a fogaidat is csálévá tudja tenni.

A bölcsességfogak olyan őrlőfogak, melyek általában a 20-as évek elején bújnak ki. Ha egészségesek, és megfelelően igazodnak a többi foghoz, akkor tökéletes kiegészítői lehetnek a fogsorodnak, ám manapság gyakoribb a bölcsességfog miatti probléma.

A bölcsességfog jellemzői:

1, Általában szinte észrevétlenül bújik ki, ám ha nagyon érezzük, akkor ott gond van. Vagy nem megfelelő irányba, vagy szögbe szeretne kibújni, így ez ebben az esetben egy fájdalmas folyamat.

fog2.jpg

2, Ha kinő, akkor hamarabb romlik, mint a többi fog.

3, Ha kinő, akkor nehezebb mosni, mivel nagyon hátul található.

3, Nem mindig nő ki teljesen, csak sokszor félig, amit már korábban is említettünk, hogy büdös szájhoz, illetve gyulladáshoz vezet, mivel ebben az esetben az étel berohad a fog mellé és ezáltal szuvassá teszi a fogat. 

fog1_1.jpg

4, Rádőlhet az előzőre, és ezáltal azt szuvassá teheti, vagy eltolhatja a fogsort rossz irányba.

5, Ha nem nő ki, akkor lehet, hogy "fekszik" , és lehet, hogy hozzáér az előző fog gyökeréhez! Ami pedig szuvasodáshoz vezethet. Mindenképp menj egy fogorvoshoz, és csináltass róla röntgent, hogy lásd, hogy s mint vannak a fogaid a szádban. 

fog_1.jpg

6, A bölcsességfogat nem húzzák, hanem szájsebészeten szedik ki. Akár altatásban is kérheted, és egy ideig cérna fog ficánkolni a szádban a helyén, mivel varrni kell, de az idővel fel is fog szívódni.

Én a Dentorthoba járok az Árpád híd közelébe :)

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kulcsár Bancsi Katalin Gyöngyi 2018.04.12. 20:03:27

12 évesen kezdtem el nőni a bölcsesség fogaimat,14 évesen mind kinőtt.El is szuvasodtak.Akkor nem operálták.Szépen kirángatták.

Szabinae 2018.04.12. 20:04:16

@Kulcsár Bancsi Katalin Gyöngyi: OMG :O Nekem szerencsére szájsebészeten szedtél ki őket :O De ez nagyon durván hangzik. Szegénykém :(