Ilyen volt a Bosszúállók: Végtelen Háború egy Marvel fan szemével
2018. május 12. írta: Szabinae

Ilyen volt a Bosszúállók: Végtelen Háború egy Marvel fan szemével

A Bosszúállók harmadik részét rendkívül magas várakozások előzték meg, melyeknek a Marvel igen csak igyekezett megfelelni. Több tucat szuperhős első közös kalandja ez a mozivásznon, ahol a CGI és a kockahasak mellett a Marvel becsületesen ügyelt arra is, hogy a főgonosznak legyen értelmes motivációja, a karakterek a nyüzsgés ellenére megkapják a saját pillanataikat, valamint arra, hogy egy percre se ess ki a filmből két óra negyven perc alatt.

infinity_war_blogozine_1.png

A több szálon futó cselekmény változatossága és a megfelelő karakterek egymással való interakciói olyan szinten szippantják be az összes MCU rajongót garantáltan, hogy minden gondolat csak a film körül kattog majd…vagy nagyon maximum azon, hogy miképp bírd ki a közel 3 órás filmet anélkül, hogy ki kelljen menned, ha sokat ittál. Mivel ez egy spoileres leírás a filmről, így aki nem látta még a filmet és nem szeretné, hogy bármilyen poént lelőjjek, az hagyja el a fedélzetet 3 másodpercen belül. 3, 2, 1..Mehet? Oké. 

infinity_war_blogozine_2.gif

Kezdjük talán azzal az elején, hogy én ősrégi Marvel fan vagyok és olvastam az Infinity Gauntlet-et, tehát volt valamilyen elképzelésem arról, hogy mi zajlik majd a Végtelen Háborúban. Az évek alatt pedig hálistennek elsajátítottam azt a képességet is, hogy ne ragaszkodjak szilárdan a képregényhű megjelenítésekhez, hanem élvezzem azt, hogy a Marvel Cinematic Universe gyakorta újraértelmez sztorikat vagy szereplőket. Ennek ellenére azért az elvárásaim toronymagasak voltak és végig azt az epik érzést kerestem a filmben, amit 2012-ben az első Avengers-nél éltem át. Nade, hogy átéltem-e, arról majd később.

A rendező Russo testvérek két sikeres Amerika Kapitány filmjük után megmutatták a Disney-nek, hogy simán elbírnak még több karakterrel is. Ami ebben számomra a legjobban tetszett, hogy ezt úgy oldották meg, hogy Thanos legyen a főszereplő és az övé legyen a legtöbb képernyőidő.

infinity_war_blogozine_2.jpg

Thanos célja, hogy megszerezze mind a hat végtelen követ és egy csettintéssel kiirtsa a fél univerzumot, hogy többé ne legyen éhezés a túlnépesedések miatt, mint saját bolygóján a Titánon. 

A Marvel fő problémája egy ideig az volt, hogy Lokin kívül nem volt képes igazán nagy súllyal vagy motivációval rendelkező gonosz karaktert kreálni a filmvásznon. Ez az elmúlt időszakban viszont kifejezetten jó irányba mozdult, hisz a Keselyű, a Koncoló vagy épp Thanos már jóval komplexebb karakterek, mint elődeik..

Főgonoszunk tehát önmaga szerint a jó ügy érdekében ront neki a végtelen kövek hordozóinak és döngöli őket a földbe. Az első követ nem látjuk hogyan szerzi meg, csak említés szintjén tudatják velünk, hogy Xandar elesett és a hatalom köve már Thanos kesztyűjén díszeleg, mikor az asgardi hajóra érkezik. Itt könnyedén pofozza félholtra Hulkot, végez Lokival és Heimdall-lal, de Thor sem tud ellene sokat felmutatni, így a tér kövével együtt távozik kíséretével, akik nem mások, mint a Fekete Rend.

A cselekmény szerint Hulkot a Földre küldi Heimdall mielőtt meghalna (a képregényben az ezüst utazó érkezik Hulk helyett), majd Bruce Banner formájában becsapódik Dr Strange szentélyébe, együtt pedig felkeresik Tony Starkot, azaz a Vasembert. Ezután egy kisebb összecsapás következik a Fekete Renddel, ahol Banner képtelen Hulkká változni és ez így is marad a film végéig. Van egy olyan sejtésem, hogy a következő Avengersben Hulk még revansot fog venni Thanoson a történtekért. Miután Pókember csatlakozik hőseinkhez a Fekete Renddel csapnak össze és elveszítik Dr Strange-et, aki mellesleg az idő kő hordozója is.

infinity_war_blogozine_1.gif

Az események itt kezdenek beindulni, mivel Banner a földön marad és csatlakozik Amerika Kapitányékhoz, majd Vakandába indulnak, hogy Vízió fejéről eltávolítsák az elme követ. A másik szálon pedig az elrabolt Strange-et szabadítja ki Stark és Parker. A harmadik szálon pedig Thor találkozik a Galaxis Őrzőivel. Ez a történet egyik legmókásabb része. Starlord és Thor kakaskodása, valamint Drax agyatlan poénjai számomra hozták, amit vártam Itt meg kell jegyezzem, hogy Stark és Strange kapcsolata is zseniális volt a maga nemében.

A Russok jól operálnak tehát a humorral és a szereplők kémiájával. Thor ezután elindul egy Mjölnir 2-t kovácsoltatni Groot-tal és Mordály-jal. Innentől a cselekmény négy szálon fut, így esélyünk sincs az unatkozásra. Vasemberék a Titánra tartanak, Amerika Kapitányék Vakandába, a Galaxis Őrzői a tudástérbe, Thor-ék pedig egy haldokló neutron csillag irányába veszik útjukat.

Thanos pedig sorjában szerzi meg a köveket minden helyszínről. A valóság követ még az Őrzők érkezte előtt megkaparintja, majd Gamorát elrabolja és a lélek kőért cserébe feláldozza. Itt meg kell jegyeznem, hogy két nagyon hatásos pillanat is akad, amiről érdemes beszélnünk.

Az első, hogy viszontláthatjuk a Vörös Koponyát, Amerika kapitány nemezisét, aki a lélek kő őreként mutatkozik újra. A második pedig, hogy bár látjuk Thanost feláldozni Gamorát, láthatjuk azt is, hogy valójában tényleg kötődik hozzá. Mindenesetre ez a jelenet elég baljós atmoszférát teremt, ha eddig nem lett volna kellőképpen sötét hőseink helyzete.

Thanos ezután a Titánon csap össze a Galaxis Őrzőivel és Vasemberékkel, ahol a jók karnyújtásnyira kerülnek a győzelemhez, de Quill felrúgja a tervet, mikor megtudja, hogy Gamora halott. Itt sajnálom, hogy Starlordot erre a célra használták fel a rendezők, mert mind a színész, mind a karakter nagy kedvencem és picit fájt konstatálni, hogy azon a ponton akár relatíve könnyű győzelmet is arathattak volna. Viszont én tisztában voltam vele, hogy itt összegyűlik úgyis a 6 kő és látni fogjuk a legendás csettintést. Mindenesetre a Titánon zajló összecsapás rendkívül izgalmas volt és Strange, valamint Vasember is kitett magért.

Strange számomra egyre inkább top 3-ba sorolható karakter, mind a képességei, mind a viselkedése és humora alapján. Ő az, aki előremegy a kő segítségével és 14millio 605 alkalommal tekint a jövőbe, ahol csak egy lehetséges kiutat lát. A legvalószínűbb, hogy éppen emiatt áldozza fel az idő követ Stark életéért cserébe, mert tudatában van valaminek, amit mi csak sejthetünk.

Vajon Stark a kulcs Thanos legyőzéséhez, vagy csak egyszerűen ezeknek a folyamatoknak kell megtörténniük ahhoz, hogy végük a jók győzedelmeskedhessenek? Jó kérdés, viszont a Vakandai ütközetről se feledkezzünk meg, ahol az elme kő bujkál. Thanos seregei bőszen ostromolják Fekete Párducékat, ahol egy váratlan pillanatban megkapjuk a film talán legepikebb jelenetét, ahogy Thor, Groot és Mordály megérkezik.

infinity_war_blogozine_3.gif

Thor szabályszerűen libabőrt eredményezett nálam, holott sosem voltam igazán a karakter rajongója. A Ragnarök óta viszont mintha kezdenék megtalálni Thor helyét ebben az univerzumban. Thanos eközben megérkezik és végig gyalulja a Bosszúállók maradékát ,egyedül Thor új fegyvere a Vihartörő elég erős ahhoz, hogy megsebezze Thanost, de túléli a támadást és megkapjuk a képregényből ismert csettintést.

infinity_war_blogozine_6.gif

A fél univerzum elporlad, köztük Mantis, Drax, Groot, Strange, Pókember, Starlord, Bucky, Vanda, Fekete Párduc, Vízió pedig kétszer is meghal, egyszer Vanda feláldozása, egyszer pedig Thanos keze által, miután visszahozza az idő kő segítségével. Furcsa, hogy a spekulációkkal ellentétben épp az eredeti Avengers maradt meg, valamint Mordály és Nebula. Nebula mint tudjuk fontos szerepet játszik a képregényben, mert ő az, aki megszerzi Thanos kesztyűjét egy időre és mindent visszacsinál, de azt gondolom a Disneyt és a Marvelt ismerve csavarni fognak ezen is. Ebben a filmben viszont sok szerep egyelőre nem jutott neki azonkívül, hogy apja az ő kínzásával szedte ki Gamorából a lélek kő hollétét.

A záróképsoroknál szintén egy képregényhű részletet láthatunk, ami az Infinity Gauntlet végén szerepel, Thanos megpihen és éli egyszerű életét. 

A stáblistás jelenetben Hill és Nick Fury porladnak el a csettintés következtében, de az utolsó pillanatban sikerül rácsipogni Captain Marvel-re. Úgy néz ki ő kell ahhoz a következő Avengers filmben, hogy elbírjanak Thanossal, bár nekem van pár egyéb teóriám.

A lélek kő egy külön világot tartalmaz, amiből a képregényes verzió főhőse, Adam Warlock képes kitörni. A lélek kő lehet az az átmeneti sík az MCU-ban, ahol a lelkek megrekednek, ahol többek között Gamora is van. Remélem Dr Strange talál rá egy varázsigét, hogy a kövön keresztül mérjen csapást Thanosra, de az is lehet, hogy a megmaradt Bosszúállók szerzik meg az idő követ, amivel mindent visszacsinálhatnak.

A szemfülesebb netszörfözők már láthattak olyan képeket a 4. rész forgatásáról, ahol mindenki az Avengers 1-es kosztümjében látható. Ez könnyen utalhat egy időutazásra, szóval várjuk ki a végét, elég valószínű, hogy a most elporladt hősök visszatérnek. Az Avengers 4 jövőre érkezik a mozikba és állítólag lezár egy korszakot, valamint a harmadik fázist. Azt gondolom itt fog megtörténni a hőn szeretett eredeti csapat nagy részének elvesztése, de ezen van még egy évünk elmélkedni.

A film számomra nagy kedvenc lett, 10-ből 9 pontot adok rá és csak azért nem 10-et, mert az Avengers 1-ben többször éreztem azt, hogy nem hiszem el mit látok, mint ebben a filmben. Ennek ellenére főképp Thor hozta az epikus pillanatokat, de Strange, Ironman és Spiderman is remekelt. A humor pedig tipikus Marveles, mindig a helyén van. Már vagy hatszor láttam a filmet és biztos, hogy több tucatszor fogom újranézni.

Nálam biztos helye van a top 5-ben, de még nem döntöttem el hányadik.

Remélem nektek is tetszett ez a film, nyugi már csak egy évet kell aludni és érkezik Captain Marvel majd az Avengers 4.

A beszámolót a moziról írta: Lesinszki Dávid

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');