Vitaminforrások a konyhából
2018. június 04. írta: Szabinae

Vitaminforrások a konyhából

Az emberi szervezetnek szüksége van nyomelemekre, tápanyagokra, és vitaminokra a megfelelő működéshez, ám ezeket nem csak szintetikus kapszulákkal vihetjük be a testünkbe, hanem gyümölcsökkel, és zöldségekkel is. 

Mutatjuk is, hogy miket érdemes fogyasztanod!

hbz-index-1522255042.jpg

Magas fehérjetartalmú ételek:

Zöld levelesek (pl.: saláta, fordros kel, spenót, mángold), hüvelyesek (pl.: bab, csicseriborsó, lencse, zöldborsó), brokkoli, zabpehely, quinoa, chia mag, tökmag, dió, kesudió, mandula.

Vasban gazdag ételek:

Máj, búzakorpa, tökmag, szezámmag, hüvelyesek ( pl.: lencse, fehérbab, szójabab, zöldborsó, zöldbab, tarkabab, vesebab, csicseriborsó), lenmag, quinoa, köles, pisztácia, mogyoró, mandula, dió, rókagomba, spenót, sóska, kagyló, mák, körte, sárgabarack, cékla, mágnold, brokkoli, petrezselyem, burgonya. A vas felszívódásához nagyban hozzájárul a C-vitamin. Érdemes együtt fogyasztani őket.

C-vitaminban gazdag ételek:

Citrom, narancs, grapefruit, kivi, papaya, csipkebogyó, mandarin, eper, kivi, brokkoli, karfiol, kelbimbó, paprika, petrezselyem. A C-vitamin felszívódásához nagyban hozzájárul a béta karotin.

Béta karotinban gazdag ételek:

Sárgarépa, brokkoli, mangó, őszibarack, sárgadinnye. A szervezet szükség szerint átalakítja A-vitaminná, ami pedig a jó látáshoz, és a nyálkahártyák egészségéhez kellenek.

Kálciumban gazdag ételek:

Zöld levelesek (pl.: spenót, fodros kel, káposzta és mángold), kelbimbó, brokkoli, spárga, sütőtök, tofu, hüvelyesek (pl.: bab, fehérbab), újhagyma, póréhagyma, paradicsom, avokádó, törökmogyoró, füge, mazsola, rebarbara, szezámmag, lenmag, mandula, paradió, napraforgó mag, törökmogyoró, szezámmag, tökmag, gesztenye.

Cinkben gazdag ételek:

Aszalt szilva, aszalt sárgabarack, hüvelyesek (pl.: lencse, bab, vesebab, limabab, csicseriborsó, cukorborsó) , zabpehely, napraforgó mag, szezámmag, tökmag, dió, fenyőmag, kesudió, mandula, tofu, spárga, spenót, kakaó(bab), fokhagyma, barna rizs, shiitake gomba.

Magnéziumban gazdag ételek:

Zöld levelesek (pl.: mángold, kelkáposzta, spenót, sóska, fodros kel), tökmag, napraforgó mag, szezámmag, lenmag, kesudió, mandula, fenyőmag, pekándió, hüvelyesek (szójabab, sárgaborsó, lencse), barnarizs, quinoa, banán, avokádó, kakaó(bab), datolya.

K-vitaminban gazdag ételek:

Zöld levelesek (pl.: kelkáposzta, spenót, mángold), szárított fűszerek (chili, bazsalikom, zsálya, kakukkfű, koriander, majoránna, oregánó és a petrezselyem), szilva, karalábé, a fehérrépa zöldje, kelbimbó, uborka. A k-vitamin szerepet játszik a csontok megerősítésében és a vesekövek kialakulásának megakadályozásában.

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.