Ezért viszket mindened fürdés / hajmosás után!
2018. június 11. írta: Szabinae

Ezért viszket mindened fürdés / hajmosás után!

Sokan a száraz bőrre fogják, ha viszket a bőrük fürdés után, pedig nem feltétlenül a dehidratáció a tünet oka, hanem inkább egy hab/tusfürdőben vagy samponban található vegyület, amelyet elsősorban a zsíros, olajos szennyeződések eltávolítására fejlesztettek ki a vegyészek. Ez pedig nem más, mint az SLS - más néven Sodium lauryl sulfate / Nátrium-lauril-szulfát -, ami egy nagyon bőrirritáló / irritatív anyag. 

Ez az az anyag, ami miatt nagyon jól habzanak a termékek. Gondolok itt a tusfürdőre, habfürdőre, intim lemosóra, samponra, balzsamra, folyékony szappanra, mosogatószerre, fogkrémre, vagy akár az autómosó folyadékra. 

Az SLS az egyik leggyakoribb bőrallergén anyag!

2930505-shutterstock_324678527-650-6565c849af-1484730710.jpg

Az SLS a felületaktív anyagok közé tartozik. Pontosabban szólva egy erős tisztító hatással rendelkező habképző tenzid, ami általában a zsíros és a vizes felszín határán helyezkedik el, mivel egyaránt tartalmaz vízkedvelő (poláros) és zsírkedvelő (apoláros) molekulát. Az SLS úgy károsítja a bőrt, hogy a a védő rétegén keresztül utat tör magának, ami által más káros kemikáliák bejutásának is előkészíti a terepet. [juhu.. -.-]

A szennyeződést pedig úgy távolítja el, hogy micellák formájában magában zárja a szennyeződést és ahogy lemossa az ember vízzel, úgy a szennyeződéssel együtt távozik az anyag a bőrünkről.

Na már most ez miért is baj? Mert káros. Mert azzal, hogy újra és újra eltávolítja a szennyeződést a bőrről, úgy gyengítik a védőrétegét, ami által érzékennyé válik, kiszárad, ekcémásodik,viszket, begyullad, pirosodik, így a hosszú távú és rendszeres használata nem ajánlott. 

vakarozas.jpg

Persze a káros hatás mértéke függ az SLS koncentrációjától, mennyiségétől, és az egyéni bőr típustól /érzékenységtől is.

Káros a bőrre, a szemre, a szájnyálkahártyára, mindenre, mivel a káros anyagok felszívódnak a bőrön, és a nyálkahártyán keresztül különböző problémákat okozva ezzel. A szájban pedig aftákat és különböző irritációkat okozhat. Esetenként a szuvasodást is elősegíti. A szemre gyakorolt hatása is ismert, ugyanis hosszú távon szürkehályog kialakulásához vezethet.

Hogy miért használja ennek ellenére mégis szinte minden gyártó? Azért mert a szilikonhoz hasonlóan olcsó, könnyen beszerezhető, és egy hatékony habfürdő. A legtöbb gyerekeknek gyártott termékben megtalálható!!

Ha kíméletes, nem ártalmas tisztításra vágysz, akkor válts natúrkozmetikumokra és / vagy SLS mentes termékekre! Rengeteg magyar és nemzetközi gyártó hagyta már el ezt az összetevőt és váltott egészségesebbre.

Tegyél Te is így! 

Az SLS-t a következő anyagokkal szokták még helyettesíteni, melyek sajnos szinte ugyanolyan ártalmasak:

  • Sodium coco-sulphate, SCS / Nátrium coco-szulfát 
  • Sodium laureth sulfate, SLES / Nátrium laureth-szulfát

Viszont mivel egy rendkívül hatékony zsíreltávolító és tisztító vegyület, így takarításra nyugodtan használjuk. Csak a bőrünkre ne kenjük lehetőség szerint :)

Remélem hasznosnak találtad a cikket.

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

  A bejegyzéshez a szakmai segítséget Oláh Róbert  - termékfejlesztési vezető - biztosította

Érdekes lehet még:

Ezért nem igaz, hogy az arany ránctalanít

Ezért nem igaz, hogy az arany ránctalanít!

Ilyen veszélyeket rejtenek magukban a szilikonos termékek

Ezért kerüld a szilikonos termékeket!

Mi a niacin amid és miért jó a bőrőmnek - Acne elleni csodaszer

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');