Így kezeld házi praktikákkal a leégést
2018. augusztus 08. írta: Szabinae

Így kezeld házi praktikákkal a leégést

Rengeteg különböző információ kering a neten, hogy mit is kell tennie az embernek abban az esetben, ha csúnyán leégne a napon. Ezeknek a többsége sajnos butaság, és könnyen fertőzést okozhatunk magunknak vele.

Ne alkalmazzunk soha kenőcsös, tejfölös, hintőporos módszereket, mert elfertőződhet a gyulladt (esetenként hólyagos) bőr, mivel az égett felületen keresztül könnyebben bejutnak a baktériumok a bőr felszíne alá. Amennyiben hólyagosra égtünk, abban az esetben egy tiszta, steril gézlapot helyezzünk az adott felületre és a hólyagokat véletlenül se lyukasszuk ki!

Mivel én rendszeresen leégek, ezért megosztom veletek, hogy mely trükkök váltak be nálam és mivel élem túl az odakozmált állapotokat.

Tippek az enyhébb esetektől a rákvörösségig! 

napeges_1.jpg

HŰSÍTŐ FÜRDŐ

Egy kellemes, hűvös fürdő sokszor csodákat tud tenni. Feküdj be egy kád hűvös fürdőben, és mint a láznál a hűsítő fürdőnél folyamatosan fog lehűlni a tested és enyhülni a leégés okozta forróság. Tegyél a vízbe egy kevés levendulát, vagy szódabikarbónát, hogy segítsen a bőrnyugtatásban.

BOROGATÁS

A legneccesebb részre (a vállam vagy az arcom általában) rakok hűsítő kendőt. Ha pedig egész testtel égek le, akkor egy benedvesített lepedőbe csavarom magam. Fontos, hogy csak tiszta törölközőt, lepedőt használjunk, mert ilyenkor könnyebben kaphatunk el mindenféle fertőzést!

HIDRATÁLÁS

Igyál sok vizet! A bőr regenerálódásához rengeteg folyadékra (vízre!) van szüksége a szervezetnek, ezért mindenképpen igyál, hogy belülről is hidratáld magad. Plusz mivel egy egy gyulladásos folyamat, szüksége is van rá a testednek. A vízfogyasztás fontosságáról ITT írtam korábban.

ALOE VERA

Az aloe egy nagyon hasznos növényt. Konkrétan ha leégtél, akkor a sérült felületre kell a növény nedvét bedörzsölni. Ha pedig kencében vágynál rá, akkor a Natics-nak van egy szuper Aloe gélje, ami nem csak egy fantasztikus arcápoló, de a pirult bőrt is nyugtatja a test többi részén. Ha nyaralásra arcápolót vinnél, akkor én őt tudom ajánlani.

PANTHENOL 

Ez a rákvörösre égésnél segít. Mivel a panthenol hámosít, így használj mellé hidratáló testápolót is, hogy ne legyél olyan, mint egy vedlő kígyó.

Számos panthenol tartalmú termék van a piacon. Én imádom a BIODERMA Photoderm After Sun napozás utáni testápolóját, és az SOS spray habos ápolóját. A Notino.hu -n tudod megrendelni vagy megvenni az Allee mellett. Ezzel naponta többször fújjuk be a sérült részt, és ne menjünk többet napozni addig, ameddig meg nem gyógyul a bőrünk.

Ezen kívül lehet kapni panthenol sprayt a gyógyszertárban. Azt inkább otthon használd, mert ragadni fogsz tőle.

Ezen kívül a DM saját márkás Balea Ater Sun termékcsaládja is nagyon szuper :)

nap.jpg

+1

NAPVÉDELEM

Megelőzésképp pedig használj napvédő szereket. Én jelenleg a Bioderma Bronze 30 sprayt használom, hogy ne csak védve legyek az UV sugarak ellen, hanem jobban barnuljak, ugyanis aktiválja a bőr természetes barnulási folyamatait, így a magas UV védelem mellett is gyorsabb, intenzívebb, tartós barnulást tesz lehetővé ez a termék. :)

Plusz nem is ég le alatta az ember. Bővebben ITT írtam a napvédelem fontosságáról.

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');