A macskákat is lehet hamisítani?
2018. augusztus 29. írta: Szabinae

A macskákat is lehet hamisítani?

Sajnos rengeteg macskát árulnak fajtatisztaként – tévesen - természetesen törzskönyv nélkül horror összegekért szimpla nyereségvágyból.

Na de miként is lehet kideríteni, és hogyan bukik le az illegális, nem korrekt árus / „tenyésztő”?

Erről kérdeztük Szikszainé Bogovics Bettinát, aki Magyarországon az egyetlen olyan tenyésztő, akinek Európa bajnok orosz kék macskája van.

1913993181.jpg

Miként kezdődött el a Te történeted és miként alakítottad ki a kennelt?

Az orosz kék kennelt nem olyan régen kezdtem el építeni. Nem volt a legegyszerűbb feladat, ugyanis Magyarországon nem találtam törzskönyvezett, azaz garantáltan fajtatiszta, továbbtenyésztésre alkalmas egyedeket. Így ezeknek a felkutatása igen sok pénzbe, és több ezer kilométerbe került, de megérte, ugyanis megtaláltam a tökéletes cicákat; három Németországból, kettő pedig Lengyelországból került hozzám.

Egy fajtatiszta oroszt kék ára 180 ezer forinttól egészen 1 millió Forintig terjed. Ez függ a vérvonaltól, és az örökbefogadási szerződés tartalmától. 300 ezer Forint felett lehet kapni általában továbbtenyésztésre alkalmas cicákat, az alatt pedig ivartalanítva, vagy ivartalanítási szerződéssel rendelkező házi kedvencekről beszélünk.

Tehát aki ilyen cicát szeretne az 30-50 ezer forintért szinte biztosan nem igazi orosz kék cicát fog kapni.

Miként ismerhető fel a nem orosz kék cica, és mikor lesz gyanús, hogy valaki kókler?

A „tenyészmacskákból”: Az orosz kékeknél egyértelmű jelek vannak erre. Ilyen a szemszín, a szőrzet állag, a tappancs színe, és amennyiben nem tud felmutatni törzskönyvet vagy származási lapot abban az esetben felmerülhet a gyanú, hogy nem fajtatiszta cicáról beszélünk. 

A törzskönyv is becsapós lehet, mert rengeteg a szaporító, aki egymással fedezteti a „testvér macskákat”. Ez azért probléma, mert az ilyen szaporulatok nem egészségesek teljesen, ám ez kölyökként még nem látszik, és el lehet  őket adni.

Mik a fajta jellemzők?

Egy igazi orosz kék cicának az orrvonalnak profilból, amennyire lehetséges, egyenesnek kell lennie, hossza közepes, és stop nélkül csatlakozik a lapos fejtetőhöz. Tehát nincs benne "enyhe kanyar". A test viszonylag hosszú, izmos és kecses. Nem szabad túl masszívnak, vagy túl karcsúnak kinéznie. Tehát egy elegáns testű macska, akár csak az abesszín.

A jellemük igazán kedves, türelmes, „szeretetszőrzsákok”. A kislányunk rendszeresen játszik velük, dögönyözi őket. Még egyszer nem fordult elő, hogy problémájuk lett volna ez ellen.

Hipoallergének, tehát macska allergiában szenvedők számára is ajánlott fajta. Bővebben erről ITT írtunk.

Puha szőrzete nagyon finom tapintású, selymes, más fajtával össze se lehet hasonlítani.

A mandulaalakú smaragd zöld szem pedig a védjegyük. Időnként előfordul benne sárgás színezet is, ám az a nem teljesen tiszta vérvonalt jelzi.

Amikor a kölykök megszületnek, bundájuk kék színű, és a szemük „babacicakék”, ami csak később válik zölddé. Olyan nincs, hogy sárga szemű orosz kék macska!

Nagyon ritkán előfordulnak pöttyök is a szőrzeten, de ennek is 1 egy éves korukra el kell múlniuk fajta tiszta vér esetén.

Így néznek ki a párhetes orosz kék kölyök cicák:

Javaslom azoknak az embereknek akik nem értenek hozzá, hogy alaposan járjanak utána miként is néz ki egy igazi orosz kék macska és győződjön meg a szülők származásáról (származási lap + törzskönyv). Onnan, ahol nem tudják ezeket az okmányokat felmutatni, nem érdemes cicát vásárolni, mert valószínűleg 90% hogy egy közönséges házi macska "boldog" tulajdonosa lesz több tízezer forintért, amit ha esetleg később tenyészteni szeretne, akkor valószínűleg érdekes színekben gazdag alomja fog születni...

 Még több kép a csodaszép Puss In Boots Russian Blue Cattery - Orosz kék kennelről:

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');