Így tüntetheted el a pigmentfoltokat!
2018. szeptember 18. írta: Szabinae

Így tüntetheted el a pigmentfoltokat!

Pigmentfoltok szinte mindenkin megjelennek, de a világosabb bőrű embereket nagyobb mértékben fenyegeti ez a veszély. Ezek az anyajegyekhez hasonló elszíneződések megjelenhetnek a túlzásba vitt napozás hatására, vagy az idő előrehaladtával szintén megszaporodhat számuk.

arcapolas7.jpg

Hogyan működik a halványítás:

A pigment halványító termékek általában enzimgátlás útján fogják vissza a festékanyag termelődésének folyamatát. Ennek köszönhetően alakult ki az az általános nézet, hogy nyáron egyénre szabott, de erőteljes fényvédelemmel védjük a bőrt az UV sugárzással szemben. Bizonyos hatóanyagokat egész évben használhatunk (alpha arbutin, niacinamid, L-aszkobinsav), de főleg nyáron sose feledkezzünk meg a megfelelő fényvédelemről, ami serkenteni ezeknek a foltoknak az intenzitásukat.

A pigmentfoltok kialakulása nagyon egyénfüggő. Genetikailag is kialakulhat mind a pigmenthiány ( vitiligo ), mind a pigment túltengés és úgynevezett májfoltok keletkezhetnek. Ez sokszor a helytelen napozással és különböző készítményekre való bőrreakció következtében történik meg. De okozhatja helytelen kozmetikum, parfüm használat, illetve hormonkészítmény is. Nekem például vörös foltok lettek az arcomon a szteroid kezelés miatt, amit egy erőteljesebb hámlasztás + C vitamin spot kúra nagyjából helyre is tett.

Az AHA és BHA hámlasztásról azt kell tudni, hogy fényérzékennyé teszi a bőrt, szóval ne nyáron kezdjünk neki, hanem ősszel, télen :) Amennyiben kíméletesen szeretnénk hámlasztani, akkor használjunk PHA savas készítményt, amely nem fényérzékenyíti a bőrt - de ettől még mindenképpen használjunk fényvédőt nyáron!

A pigmentfoltok eltüntetésének metódusa nagyon függ az egyéntől, ugyanis mindenki másra reagál jól. És persze csodát se várj azonnal, ugyanis legalább 3-8 hét folyamatos használat után fog látszódni csak az eredmény. Sok idő, amíg egy készítmény hatni tud a melaninra, de ha türelmesek vagyunk és a hatóanyag a készítményben megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre, akkor a változás látható lesz!

A következőkben bemutatunk nektek pár naturkozmetikumot és azok alapanyagait, melyek sikerrel veszik fel a harcok a foltok ellen.

NIACINAMID / B3-VITAMIN

Minimum 5%-os készítmény sikeresen csökkenti a pigmentfoltokat 3-8 hét alatt rendszeres (napi) használat mellett. Bővebben ITT írtam róla.

  • Gyulladáscsökkentő: Kitűnően alkalmazható problémás, pattanásos, aknés bőrön!
  • Faggyúcsökkentő: Az egyik legerősebb fegyver a túlzott faggyútermelés ellen, ami az aknés bőr velejárója sokszor.
  • Ránctalanító: Serkenti a bőr kollagéntermelését és belülről fiatalít. Minimum 4-5 %-os hatóanyag tartalmú készítmény alkalmas csak erre. 
  • Pigmentfoltok ellen: Minimum 5 %-os niacin amidos készítmény sikeresen csökkenti a pigmentfoltokat 3-8 hét alatt.

Ebben találod: 

Claire faggyúcsökkentő és folthalványító szérum

Aktív hatóanyagok:  Niacinamide + természetes BHA (feketefűz-kivonat) + biopeptid + hialuronasav +  pyhto-active komplex

Nagyon jó az aknékra, pattanásokra, ráncokra, megereszkedett arcbőrre, túlzott faggyútermelésre és a hiperpigmentációra.

Ár: 16 790 Ft Kiszerelés: 30 ml - ITT található

Paula's Choice Resist Pure Radiance Skin Brightening Treatment

Ár: 11 490 Ft Kiszerelés: 30 ml 

C-VITAMIN:

Gátolja a melanin termelést, ezáltal pedig csökkenti a foltok nagyságát és intenzitását. 

A C-vitaminnak köszönhetően nem csak a hiperpigmentációval vehetjük fel a harcot, hanem a ráncok, a hegek, és az aknék ellen is. Fokozza a kollagéntermelést, és csökkenti a gyulladást is. A  melanogenezist ( melanin festék termelést) pedig a tartós használat mellett csökkenti.

Hatékony fegyver sötétebb foltok ellen :) 

Ebben találod:

Sérum C20 C-vitamin szérum (20 %-os C-vitamin + hialuronsav) 

Aktív hatóanyagok:  Felucil-sav + A-provitamin + C-vitamin + E-vitamin

Nagyon jó a hegekre, ráncokra, aknékra, és a hiperpigmentációra.

Ár: 12 790 Ft Kiszerelés: 30 ml - ITT található

Natics C-booster C-vitamin booster ( 20 %-os C-vitamin + Ferulic-sav + A-vitamin + E-vitamin)  

Aktív hatóanyagok:  Felucil-sav + A-provitamin + C-vitamin + E-vitamin

Nagyon jó a hegekre, ráncokra, aknékra, és a hiperpigmentációra.

Ár: 12 790 Ft Kiszerelés: 30 ml - ITT található

Lamia Natura (11%-os C-vitamin) - Ár: 18 790 Ft Kiszerelés: 30 ml 

ARBUTIN

Az arbutint alapvetően növényekben lehet megtalálni. Gátolja a melanin termelését, így csökkenti a pigmentációt, és halványítja a foltokat. Ezen kívül antibakteriális hatása is van. Mindenképpen használjunk mellette fényvédőt nappalra! Ha valóban hatékony folthalványítót keresünk, akkor az alpha arbutin tartalmú kozmetikumokat részesítsük előnyben!

Ebben találod:

ÉCLAT folthalványító szérum 

Aktív hatóanyagok:  Arbutin + c-vitamin + édesgyökér-kivonat + biopeptid  + hialuronsav +  pyhto-active komplex

Nagyon jó a  hiperpigmentált területekre: májfoltokra és szeplőkre, a hegek által kialakult sötétebb foltokra, az egyenletlen bőrszínre és a vízhiányos, dehidratált bőrre

Ár: 17 790 Ft Kiszerelés: 30 ml - ITT található

AZELOGLICINA

Korábban az aknés bőr kezelésénél már szó volt az azeloglicináról, de elevenítsük fel: Az azeloglicina két hatóanyag "gyermeke" (1 molekula Azelaic acid és 2 molekula növényi glicerin). Az azelaic acid a növényekben található, és a különböző fertőzéseket akadályozza meg. Mondhatni, hogy ő őrzi a növény egészségét, így a legjobb erre a feladatra. Ezen kívül a melanin szintézis gátolja meg, ami a hiperpigmentáció ellen a kifejezetten hasznos tulajdonságnak számít, mivel csökkenti tartós használat mellett a pigmentfoltokat.

Ebben találod: 

Paula's Choice Resist Skin Transforming Multi-Correction Treatment with Azelaic Acid + BHA

Ár: 12 200 Ft Kiszerelés: 30 ml 

Natics Lumière Sérum Brillante  - én a korpás szeborreás bőrömre ezt használom

Aktív hatóanyagok: Azeloglicina +  B12-vitamin + biopeptid + hialuronsav +  pyhto-active komplex + Jania Rubens - rózsaszín korall-alga + japán cseresznyevirág

Nagyon jó a fáradt és megereszkedett arcbőr, az élettelen arcszín, a hiperpigmentáció, a rozácea és az aknék, pattanások ellen.

Ár: 27 790 Ft Kiszerelés: 30 ml - ITT találod

istock_000033962056_large-1.jpg

Mind a 4 összetevő a melaninra van hatással, csak másképpen működnek. Emberfüggő, hogy kinek megyek alapanyag lesz A csodafegyvere. 

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');