Cyberbullying - Tehetsz Te is ellene
2018. szeptember 20. írta: Szabinae

Cyberbullying - Tehetsz Te is ellene

A Cyberbullying, azaz magyarul az internetes zaklatás sajnos nem számít ismeretlen fogalomnak manapság. Főleg, hogy a sajnálatos módon a közszereplők, és youtuberek is sokszor úgy tesznek nagyobb nézettségre szert, hogy cikiznek, kritizálnak - kvázi nyíltan aláznak - másokat. Többségében ismert embereket, mivel arra még inkább megy a kattintás és csörög a virtuális kassza. Sajnos ezzel rossz példát mutatnak a befolyásolható korban lévő közönségüknek, akik azáltal, hogy a példaképük cikiz másokat, azt gondolják, hogy ez menő és ők is elkezdik ezt csinálni. Ezzel pedig torzul a személyiségük, és persze nem utolsó sorban bántanak embereket... Csak halkan jegyzem meg, hogy több tini lett öngyilkos már az iskolai cikizés és alázás miatt....

cyberbullying.jpg

A magyar társadalom 79 százaléka rendszeres internethasználó, a 10-18 éves gyerekek 88 százaléka rendelkezik profillal közösségi oldalakon. A hazai adatok szerint (Heliotis, 2015.) a gyerekek 80 százaléka nagyon súlyos problémának tartja az online bántalmazást, súlyosabbnak, mint a fizikai vagy lelki erőszakot. - Írja az Unicef.

A zaklatás több módon történhet: Otthon, iskolában és egyéb közösségekben is. A technika fejlődésével pedig az internet is becsatlakozott ebbe a felsorolásban. Az online zaklatás pedig megjelent a mindennapokban is. Az internet nyújtotta lehetőségekkel élve  (akár fake profillal) kipécéznek maguknak áldozatokat és azokra tesznek bántó megjegyzéseket, figurázzák ki, gúny tárgyává teszik, cikiző videókat, montázsokat, képeket, gifeket készítenek róla. 

Ha zaklatnak és segítségre van szükséget, vagy valakivel beszélnél róla, akkor hívd a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének központi számát (116-123), ahol a nap 24 órájában rendelkezésedre állnak!

A virtuális zaklatók ellen nincs hétvége, nincs iskolán kívüli idő, mert mindenhol megtalálnak és folytatják. Sokszor egészen addig, míg öngyilkos nem lesz a zaklatott fél, mert már nem bírja tovább azt a nyomást, amit kap a zaklatóktól.

Az UNICEF és a Telenor közös, nem reprezentatív kutatásából az derült ki, hogy a gyermekek HARMADÁT más zaklatták valamilyen módon online felületen keresztül. Ez pedig egy brutális adat! A szám pedig napról-napra nő. Ilyenkor személy szerint én hálát adok azért, amiért kütyü és net nélküli gyerek, illetve kamasz korom volt... Ám így is rengeteg atrocitás ért a beszédhibám (Anyukámnak akkor volt egy műhibás szájműtétje, amikor én fél éves voltam kb., és elvágták az egyik oldalon a nyelve alatt az idegeket, így nem tudott artikulálni, és én azt a halandzsa nyelvet tanultam meg. Emiatt évekig jártam logopédushoz, hogy megtanuljak normálisan beszélni), és persze a magasságom miatt, mivel már kamasz koromban fél fejjel nagyobb voltam a korombelieknél.... El sem tudom képzelni mit kaptam volna ezért, ha most lennék gyerek.... :/ 

Nekem pl. emiatt sokáig komplexusaim voltak, és máig nem szeretek annyira nyilvánosság előtt beszélni, mert eszembe jutnak a csúfolódások a beszédhibáimmal kapcsolatban, és elkezdek leblokkolni. 

MIT TEHETSZ ELLENE:

Beszélsz róla a szüleidnek: Nem fognak megbüntetni, nem kell tőle félned. Legyél velük őszinte és találjátok ki együtt rá a megoldást.

Ne adj ki senkinek semmilyen képet magadról. Főleg ne fehérneműset idegen fiúnak, aki kedves veled, mert nagy eséllyel vissza fog vele élni.

Ügyelj a közösségi médiás jelszavaidra. Használj telefonos kétlépcsős azonosítást!

Ha látod, hogy valakit bántanak, zaklatnak, akkor lépj közbe. Nem ciki másoknak segíteni.

Ne válj elkövetővé. Bármennyire bántanak, a bosszú nem megoldás. 

Ha rossz híredet keltik, és hazugságokat terjesztenek rólad, akkor - mivel a cyberbullying zaklatásnak, tehát bűncselekménynek minősül - tehetsz rendőrségi feljelentést, mivel a becsületsértés, a lejárató hírek terjesztése, és a személyes adatokkal való visszaélés a magyar jogrendszer szerint (is) büntetendő. 

A témában érdemes megnézni az alábbi videót:

 

Ha zaklatnak és segítségre van szükséget, vagy valakivel beszélnél róla, akkor hívd a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének központi számát (116-123), ahol a nap 24 órájában rendelkezésedre állnak!

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');