Konyha felújítás saját kezűleg
2019. január 16. írta: Szabinae

Konyha felújítás saját kezűleg

A konyhafelújítás 2.0 kicsit komplexebb munkát ölelt fel, mint a konyhafelújítás 1.0, ahol "csak" a csempét vettük kezelésbe. Most kiszedtük 2 ajtókeretet egy 2x3 méteres konyhából (tuti valakinek korábban volt egy ajtófétise), és az előszobai szocreál használhatatlan kialakítású beépített szekrényt.

lakasfelujitas_blogozine.jpg

AJTÓKERET KISZEDÉS, VAKOLÁS, GLETTELÉS

Amikor nekikezdtünk, nem számoltunk azzal, hogy: 

1, az ajtókeretet 1 - 2 centis deszkákból szögelték össze, szóval konkrétan pajszerral és gumikalapáccsal hámoztuk ki a falból, ahova biztos, ami biztos vasszögekkel is rögzítették.

lakasfelujitas_blogozine_2.jpg

2, A vakolat minősége is hagyott kivetnivalót maga után, ugyanis tégláig leomlott több helyen. Szóval ajtókeret kiszed pajszerrel, gumikalapáccsal és dekopírfűrésszel, majd törmeléktakarítás, vakolás, glettelés volt a sorrend. És ez csak az ajtó keret volt. Egy jó tanács: Ilyen munkák előtt mindig vegyél sittes zsákokat. Legalább 3 db-ot!

3, A munkálatok során sérült a padlócsempe is (konkrétan bögrényi (?!?) lyukak keletkeztek, szóval azt is javítani kellett.

lakasfelujitas_blogozine_1.jpg

18 kiló glett fogyott el a konyhára. 18.

Miután végeztünk a glettel, és hagytuk megszáradni, akkor jöhetett a csiszolás és a finomglett, melyet nedves kőműves lapáttal simítottam a végén végig, hogy minél kevesebbet kelljen csiszolni.

Most tartottunk a harmadik napnál, mert a glettnek kell 1 nap száradási idő minimum (Ez anyagvastagságtól függ. A finomglett hamarabb száradt).

FESTÉS

A csiszolás után nedves törölközővel portalanítottam a falakat, majd nekiálltam festeni. Mivel egy konyháról beszélünk, ahova főleg préselt falapos bútorok kerülnek, egy olyan festéket választottam, ami az ezekből felszabaduló formaldehid molekulákat a levegőből megszűrve megköti, és ártalmatlan vízgőzzé alakítja át. Ez pedig a Poli-Farbe INNTALER Air Cleaner légtisztító beltéri falfesték. 

A festékről annyit tudni kell, hogy ha glettelt felületre viszed fel, akkor kell 3 réteg belőle, és használat előtt alaposan fel kell keverni. Ha nem akarod, hogy leszakadjon a karod abban a 10 percben, ameddig izomból kavarod, akkor szerezz be fúróra szerelhető keverő fejet hozzá. Azzal seperc alatt megvan. A száradási idő itt kb 4 - 6 óra, de addig elmentem bútort szerelni.

lrm_export_129697481822450_20190116_142441933.jpeg

Háborús körülmények a konyhában � Nyugtassatok meg, hogy nem csak én vagyok olyan "elvetemült", hogy lakást újítok télen ���� A konyha felújítás projekt a festés szakaszhoz érkezett, amit a Poli-Farbe speciális levegő tisztító festékével festettem ki.❤️ Az Intaller Air Cleaner falfesték a préselt falapokból készült bútorokból (és az egész konyha ilyenekből áll majd) felszabaduló formaldehid molekulákat a levegőből megszűrve megköti, és ártalmatlan vízgőzzé alakítja át. Szerintem ez nagyon menő � A festéket több rétegben kell festeni. Akár januárban is, mivel szobahőmérsékleten tökéletesen szárad kellemetlen szag nélkül � . #szponzoralttartalom #polifarbe #intalleraircleaner #színnellélekkel #festéstélen #festés #diy #lakásfelújítás #sosemleszvége

1,122 Likes, 45 Comments - Szabinea � Blogozine (@szabinea) on Instagram: "Háborús körülmények a konyhában � Nyugtassatok meg, hogy nem csak én vagyok olyan "elvetemült",..."

Szóval ez egy két napos munka. Festés előtt mindenképp tegyél le egy lépésálló fóliát, mivel így nem kell (annyit) vakarnod fel a csempéről / padlóról az esetlegesen lecsöppenő festéket.

Festéshez szükséges eszközök:

 • Lépésálló takarófólia
 • Festék
 • Festék keverő pálca (vagy egy fakanál is jó)
 • Festőhenger (festékhez illő szálhosszúságú)
 • Ecset

"CSEMPÉZÉS"

A zománcozott, latex konyhai festékes felületre egy gyönyörű vinil tapétát raktam fel, mely adott egy különleges hangulatot az egész konyhának. A folyamat előtt zsírtalanítani, lyuktalanítani (glettelni) és portalanítani kell az egész felületet, majd kimérni, és felhelyezni. Erről a folyamatról fogok egy külön bejegyzésben is foglalkozni, mivel Instagramon rengetegen kértétek / kérdeztétek.

lrm_export_129730971447958_20190116_142515422.jpeg

BÚTOR SZERELÉS

Tervezőlapon miután lemértük az egész konyhát összeraktuk a párommal, hogy hova milyen szekrényt szeretnénk rakni, és kész tervvel, cikkszámokkal mentünk az Ikeába, és hoztuk el onnan. 

A bútorszereléshez elengedhetetlen kellékek szerintem:

 • Csavarbehajtó
 • Műanyag edények, melyekben a csavarokat tartod
 • Csavarhúzók (csillag, lapos)
 • Kalapács, gumikalapács
 • Mérőszalag
 • Fúró
 • Dekopírfűrész
 • Fogók (egy vízpumpafogó mindig jól tud jönni)

Ameddig Kálmi dolgozott, és összeszereltem a szekrényeket, és a fiókokat.

A munkalapból egy keveset vágnunk kellett dekopírfűrésszel, melynek vonalát berajzoltuk előre, és az alapján vágtuk le, majd helyeztük rá a lábakkal egy szintbe hozott alsószekrényekre.

Ezután felraktuk a felső szekrényvázakat is a helyükre. A szagelszívót pedig beépítettük a 40 centis szekrénybe, és oldalról is összecsavaroztuk őket.

Ezután jöhetett a gépészet, és a mosogatótálnak helyének a kijelölése, és kivágása. Ehhez maszkolószalagot, mérőszalagot, és filcet használtunk. Kijelöltünk, körbefilceztük, és fúró, illetve dekopírfűrész segítségével kiszabtuk, majd az éleket egy 60-as csiszolópapírral lecsiszoltuk. 

Ezután porszívóztunk, portalanítottunk, mivel csak portalan területre lehet ezeket beragasztani tömítő szalaggal.

UTÓMUNKÁK

Végül visszaraktuk a csapot, tömítettünk, és üzembe helyeztük előbb a mosogatót, majd az indukciós lapot, és nekiláttam takarítani.

A konyhába került egy fekete-fehér futószőnyeg is, melynek színei visszaköszönnek a konyha többi elemében.

Végre! �� Íme az új konyha ☺️� Hogy tetszik? Egy kapcsolatban a vízválasztó a közös lakás felújítás. Az elmúlt másfél hétben begyulladt a vállam az ajtó kiszedéstől, vakolástól, gletteléstől, és festéstől. Szóval a bútor összerakást, tapéta felrkást gyulladáscsökkentővel toltam végig�� És nem öltük meg egymást Kálmival sem, pedig sokszor voltunk nyűgösek, dühösek (főleg, amikor leszakadt félig a fal, vagy eltört a villany vezeték), és baromi fáradtak. Hajnal fél 1ig dolgoztunk minden este ( Kálmi munka után, én egész nap csináltam). De végre elkészült. Még kell picit finomhangolni, de imádom ��� . #doityourselfproject #doityourself #konyha #csinaldmagad

833 Likes, 57 Comments - Szabinea � Blogozine (@szabinea) on Instagram: "Végre! �� Íme az új konyha ☺️� Hogy tetszik? Egy kapcsolatban a vízválasztó a közös lakás..."

A konyhabútor: Ikea

Szőnyeg: Jysk

Indukciós lap: Ikea

Mosogatótál: Ikea

Vinil tapéta: Mömax

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

 

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');