Karl Lagerfeld, a géniusz
2019. február 22. írta: Szabinae

Karl Lagerfeld, a géniusz

Meghalt egy ikon. A napokban elhuny Párizsban Karl Lagerfeld, aki a 20. és 21. század egyik legmeghatározóbb tervezőjének számított. 85 éves volt. Valószínűleg ő volt a leghosszabb ideje hivatalban lévő vezető tervező a divatszakmában, hisz a Fendi kreatív tervezője 1965 óta ő volt. Külseje ikonikus volt;  szinte nem is lehetett máshogy látni, mint lófarokkal, fekete színekben, és napszemüvegben.

Imádta a macskáját, aki egy közösségi média sztár is egyben, ugyanis Choupette-nek 259 ezer követője van, és folyamatosan dolgozik cica modellként, és egy korábbi Numeronak adott interjú alapján ő Karl Lagerfeld nagyjából 200 millió dolláros vagyonának egy jelentős részének az örököse.

1933-ban született Hamburgban,  majd 14 éves korában Párizsba költözött, ahol elvégezte a Lycée Montaigne-t.

21 éves korában Karl Lagerfeld 1954-ben megnyerte a kabát kategóriában a Nemzetközi Woolmark-díjat. Ebben az évben egy másik ikon is díjazott volt, ugyanis az akkor 18 éves Yves Saint Laurent vihette haza a legjobb ruha design-ért járó díjat. A bírák között ott volt Hubert de Givenchy és Pierre Balmain is.

 Nemzetközi Woolmark-díj - Yves Saint Laurent társaságában

A verseny után azonnal először junior asszisztensnek, majd gyakornoknak a Balmain divatházban.

karl-lagerfeld-1954_balmain.jpg

1958-ban a Jean Patou tervezője lett egészen 1963-ig. Jean Patou után megfordult több divatháznál, az ötvenes évek végétől próbálkozott saját divatház létrehozásával, Roland Karl, Karl Otto néven is, de nem futott be velük. 

Jean Patou tervezőjeként

1964-ben kezdett dolgozni Chloé-nál, ahol sikerre vitte a márkát, és nemzetközileg divatházzá vált a kezei között. Egészen 1997-ig a volt a kreatív tervezője a divatháznak.

A Chloé-nál a 70'-es években

1965-től elkezdett dolgozni a Fendi kreatív tervezőjeként, majd 1983-ban csatlakozott a Chanel csapatához. 

A Fendinél 

Akkoriban már mindenki temetni kezdte a Chanelt, ám a divatház akkori elnöke, Alain Wertheimer, 1982-ben megkérdezte Lagerfeldet, hogy a divatházban akar-e dolgozni. A szakma nem hitte, hogy egy Lagerfeld kaliberű ember képes lesz felnőni a Chanelhez, ám ő biztonyított.

 

Lagerfeld gyorsan újjáélesztette Chanelt, újraértelmezte a ház alapítója ikonikus tweed szoknyait, kis fekete ruháit és steppelt kézitáskait.  

Vonzotta Coco Chanel hagyatéka, és szerette volna továbbvinni, megújítani. A függetlenség, szabadság és modernitás szellemében tervezte meg a Chanel Haute Couture kollekcióját.

Chanel - A 80'-as, 90'-es években

"Chanel szellemének megzavarása nélkül sikerült életre keltenie a ruhák jellegét"

- írta a New York Times

1984-ben újra megpróbálkozott saját márkával KARL LAGERFELD néven, ami immár sikeresnek bizonyult. Közben párhuzamosan dolgozott a Chanel és a Fendi divatházzal. Ám nem csak kreatív tervező volt, hanem színházi jelmeztervezőként és vendégtanárként is tevékenykedett. 

A KARL LAGERFELD darabokat fel lehet bárhonnan ismerni. :) Merész, ikonikus darabokról beszélünk.  A legtöbbször róla és a cicájáról készült ábrák díszítik a cipőket, a táskákat és a kiegészítőket is. 2005-ben azonban a márkát eladta a Tommy Hilfiger divatháznak.

karllagerfeldbanner.jpg

Tavaly Magyarországon is megnyílt az első Karl Lagerfeld-bolt az Aréna Mall-ban. Ám nem "csak" tervező volt, hanem zseniális fotós is. Számos kampány, editorial, és Vogue címlap köthető a nevéhez.

Lagerfeld a Chanel kreatív igazgatója volt 36 éven keresztül egészen haláláig. A tervezői székét pedig nem más veszi át, mint a jobb keze Virginie Viard, akit a januári shown is már láthattunk.

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');