Konyhafelújítás? 5 + 1 hasznos tipp, mielőtt belekezdesz!
2019. február 28. írta: Szabinae

Konyhafelújítás? 5 + 1 hasznos tipp, mielőtt belekezdesz!

Január elején immáron második alkalommal újítottuk fel a konyhánkat és mostanra érte el a végső állapotát.

A konyha felújítás nem kevés munkával, és mocsokkal jár. Igaz, maga a nettó munka kb.1,5 hetet vesz igénybe, de ezt megfelelő előkészítés, tervezés előz meg és utána napokig takarít az ember. Szóval mindennel együtt inkább 3 hét volt. 

Nagy munka volt, de megérte! Imádom az új konyhámat. Most pedig következzen az a lista, amit érdemes végig gondolnod Neked is, mielőtt nekilátsz a konyhafelújításnak!

3-dark-blue-kitchens.jpg

Ha pedig Te is konyha felújításon gondolkozol, akkor érdemes kimenned március 1-3 között a Budapest Sportarénában tartott Konyhakiállításra, ahol személyesen is megismerkedhetsz a legújabb konyhatrendekkel.

1, KÖLTSÉG TERVEZÉS

A felújításnál a legfontosabb lépés a költségek megtervezése. Összesítsd a bútorok, a gépészet, a felújításhoz szükséges eszközök, és a kiegészítők árát. Ha van rá büdzséd, akkor számolj rá még egy 30%-os mozgó összeget, mert bármi történhet. Nálunk például kiderült, hogy az ajtókeret deszkákból van összeszögelve, és ahogy szedtük ki, tégláig omlott le helyenként a vakolat. Szóval volt egy elég erős vakolós - glettelős időszakunk. 

Ha pedig túl sok lenne a költséged, akkor nézd át, hogy mi az amire nincs szükséged, csak azért kell, mert éppen trendi. Vásárolj praktikus, és időtálló darabokat. Olyanokat, amiben 5 - 10 év múlva is el tudod magadat képzelni.

2, TERVEZD MEG A KONYHÁT

Mérj le centire pontosan mindent, és tervezz. Erre vannak már jó tervezőprogramok, de egy belsőépítész is tud abban segíteni, hogy megvalósítsa az álomkonyhádat. El kell döntened, hogy előre gyártott elemekből állítjuk össze a konyhát, vagy egyedileg gyártatjuk őket?

3d.jpg

3, GÉPÉSZET KIALAKÍTÁSA

Vannak olyan kiállások, amiket nem lehet, vagy csak nagy költséggel lehet elmozdítani. Érdemes fontolóra venni, hogy megéri-e, vagy kompromisszumot kötsz, és a kiállásokhoz igazodsz.

BEÉPÍTETT ESZKÖZÖK ESETÉBEN:

Indukciós, vagy kerámia lapos főzőlap esetében szükséged lesz egy villanyszerelőre, mivel ezeket közvetlenül a hálózatra kell rákötni. El kell döntened, hogy 2, vagy 4 darabos kiállást választanál. Ez alá érdemes beszerelni a sütőt. Az eszközökhöz speciális szekrény kell, ami alá van támasztva.

KÜLÖNÁLLÓ ESZKÖZÖK ESETÉBEN:

Amennyiben különálló tűzhelyet választasz, azt mindenképpen építsd hozzá a munkapulthoz, különben folyamatosan mellé fog folyni a kosz.

konyha_1.jpeg

4, BURKOLAT

Ha már megvan a gépészet, és a konyha, akkor büdzsé és igények alapján válasszuk ki a burkolatot. Amennyiben újra szeretnénk csempézni, abban az esetben ki kell választanai az új csempét, vagy a falburkolatot. Amennyiben egyedileg gyártatunk, abban az esetben mindenképpen kérdezzük meg a gyártót, hogy a rögzítéshez szükséges anyagokat is biztosítja-e. 

Ki kell választanunk a színt, az anyagot.

Amennyiben a régi csempét használjuk fel, és nem pedig újraburkoljuk, abban esetben el kell döntenünk, hogy csempét festünk, ráburkolunk, vagy tapétázunk.

Mi tapétát használtunk. Próbáltuk a csempefestést is, de nem igazán vált be.

Most így néz ki a konyhánk:

kitchen_renovation_blogozine.jpg

5, FÉNYEK

Lámpa, vagy rejtett világítás? Bútor alá rejtett led? El kell döntenünk, hogy mennyi fényt, és milyen hőmérsékleten szeretnénk. Hideg, vagy meleg fényt használnánk? Honnan, milyen szögből érkezzen? Lehessen szabályozni a fényerőt? Ki tudunk alakítani akár egy okos otthont is. Mindenképpen vonjunk be villanyszeretőt, és nézessük át az áramhálózatot, mivel eshetnek ki a falból meglepetések.

+1

A felújítás rengeteg kosszal jár. Mielőtt nekikezdesz, mindent alaposan dobozolj el, mert szállni fog a por. Ha a lakásban élsz közben, akkor nevezz ki egy sarkot a nappaliban, amit "konyhának" használsz. Legyenek itt a mindennapos eszközeid ( pár pohár, tányér, és evőeszköz), a vízforraló, a mikró, mosogatószivacs és mosogatószer pedig a fürdőben.

Készülj fel arra lelkiekben, hogy több mint 2 hétig koszban fogsz élni konyha nélkül. Ez egy kapcsolatpróbáló időszak, de túl fogjátok élni, csak kellő odafigyelést igényel mindkét fél részéről. Amint érzitek, hogy az erőtök végére értek, menjetek el fürdeni és irány aludni :)

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

A bejegyzés támogatója: 

kk_logo_2012_rgb_mid_black_base.jpg

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');