Tapéta a konyhába?
2019. április 15. írta: Szabinae

Tapéta a konyhába?

Egyre nagyobb teret hódítanak az alternatív anyagok használata a konyha kialakításánál. Ilyen anyag a vinil  is, mely egy tartós, dörzsálló és mosható felületű tapéta. Előnye, hogy többféle alapanyagú, és sokféle mintázatú tapéta közül lehet lehet választani a moderntől a retróig, a letisztult formavilágtól a különleges dizájnokig bezáróan. Szóval a lehetőségek száma végtelen.

lrm_export_124912925223390_20190116_115000266.jpeg

A fekete-fehér konyhámba egy kék-fehér színvilágú csempemintás modern vinilt néztem ki, melyet Görbe Palkótól szereztem meg (Az ő maradék tapétáját vettem meg - 5 métert :) ), és helyeztem fel.

A korábbi bejegyzésben írtam, hogy ez a folyamat a festés után következik a felújításban. Fontos, hogy a tapéta felhelyezése előtt zsírtalanítsuk, és teljesen tisztítsuk meg mindennemű szennyeződéstől a falat, és az esetleges durva egyenetlenségeket, lyukakat gletteljük ki, majd száradás után csiszoljuk le, és portalanítsuk az egészet. 

Az esetleges kapcsolók, vízvezeték kiállások, és konnektorok helyét mérjük ki, és vágjuk ki előre, mert utólag már nem olyan egyszerű. 

lrm_export_129730971447958_20190116_142515422.jpeg

A vinil tapétát speciális ragasztóval tudtuk felvinni - én Metylan direktet használtam. A ragasztót közvetlenül a falra kell kenni szivacshenger, vagy tapéta festékhez való ecset segítségével, és pontosan rá kell helyezni a tapétát a felületre, majd simítóhenger, és tapétasimító spatula (a gyakorlott spatula használók sima spatulával is tudják) segítségével egyengessük el.

Maga a tapéta víz-, és dörzsálló, ám érdemes száradás után másnap végigkenni Poli-Farbe Platinum falfénnyel, hogy egy még tartósabb felületet kapjunk. 

A Falfényt érdemes ecsettel, hengerrel vagy szórással felvinni. Én lakkhoz használatos ecsetet használtam. 

Erről a folyamatról egy későbbi bejegyzésben fogok bővebben írni, mert megér egy külön posztot a dolog, mivel szerintem szuper egy termék :)

lakasfelujitas_blogozine_3.jpg

A vinil tapéta előnyei:

  • Egyszerűbb felrakni, mint leverni a csempét, és újracsempézni
  • Kevés mocsokkal jár
  • Bármikor cserélheted, mivel a Metylan ragasztónak van oldószere, amivel egyszerűen leszedheted a megunt tapétát
  • Megvan pár óra alatt az egész csempe újradizájnolás
  • Rengeteg mintából választhatsz
  • Olcsóbb, mintha csempéznél. Nekem ez kb 7000 Forintomba került mindennel együtt.

Remélem tudod hasznosítani a lakásfelújításnál ezt a bejegyzést :*

Tapéta beszerzési hely: Mömax

Poli-Farbe Falfény beszerzési hely: Barkácsáruházak és szakboltok

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com