Fürdőszoba felújítás? 5 + 1 hasznos tipp, mielőtt belekezdesz!
2020. szeptember 23. írta: Szabinae

Fürdőszoba felújítás? 5 + 1 hasznos tipp, mielőtt belekezdesz!

A konyha felújítás után egyszerűen viszketett az ujjam, hogy szétverjem a fürdőszobát is. Tavaly csináltam benne egy kis sufni tuningot, és lefestettem a csempéket, de eljutottunk idén arra a pontra, hogy teljesen meg szeretnénk csinálni az egész blokkot. Szeretnénk cserélni a vízmelegítőt - ki szeretnénk teljesen iktatni a gázt a lakásból -, kiszedni a háló felé vezető ajtót, és felfalazni, mivel most sem használjuk. Reményeink szerint így egy praktikusabban berendezhető teret fogunk kapni, ahova tervezhetünk egy szekrényt pluszban a fürdőszobai cuccoknak is. 

sidekix-media-g51f6-wyzyu-unsplash.jpg

Mielőtt azonban nekilátnánk a folyamatnak, az előző felújításokból okulva a következőket kell tennünk:

1, KÖLTSÉG TERVEZÉS

Ez minden felújítás alapja. Innen indul az egész. Össze kell számolnunk, hogy mennyi pénzünk van rá, és azt, hogy az elképzelt fürdőszoba mennyibe is kerülne. Ennél a pontnál fontos megjegyezni, hogy ha régi - minimum 50 éves - házban élsz, akkor történnek balesetek, szóval érdemes számolni egy legjobb és legrosszabb esetben ennyibe fog kerülni - vel. Ez átlagosan plusz 30%-ot szokott jelenteni, de ha felújítás közben eltöröd a csövet, akkor ez több is lehet.

2, TERVEZD MEG A FÜRDŐT

Itt kétféle lehetőséged van: Vagy hagyod a fürdőt a saját méreteiben, vagy falakat tolsz arrébb. Az utóbbi többe kerül, és biztos, hogy a csövekhez is nyúlni kell. Tehát nem csak egy jó burkolót, de egy jó vízvezeték szerelőt sem árt kerítened.

Mérj le centivel mindent, és kezdd el tervezni, hogy mi hova férne be, és mi mi mellé kerül. Mi nem nyúlunk a falakhoz, mivel egyszerűen nem tudjuk őket mozgatni., 

Szerencsénkre a barátnőmék már túlestek ezen a folyamaton tavaly egy hasonló genetikával rendelkező lakásban, szóval tudtak segíteni abban, hogy mit honnan szerezzünk be a lehető legköltséghatékonyabban. :)

3, CSEMPE / FALIPANEL KIVÁLASZTÁSA

Először is itt el kell döntened, hogy milyen helyiségben szeretnéd tölteni a MeTime-odat. Mennyi melót szeretnél erre áldozni? A falipanel felhelyezése egyszerűbb, gyorsabb, viszont, ha sérül, akkor nehezebb javítani. A csempe lassabb munkafolyamat, viszont több vele a játék, és egyszerűbb az esetleges későbbi javítása is.

Mind a kettő verzió jó választás lehet. Mind a kettőnél fontos, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgozzunk, mert csak így lesz tartós a végeredmény.

Mostanában nagyon divat a minimalista irány, és a klasszikus darabok használat (fa hatású csempe, márvány minta, metro csempe). Érdemes ilyenben gondolkodni, nem pedig az aktuális trendszínekben, hogy x év múlva is örömmel töltsön el a látvány.

4, SZANITEREK KIVÁLASZTÁSA

A legfontosabb kérdés, hogy kád, vagy zuhanyzó? Esetleg mind a kettő? Egyben, vagy külön? Épített, vagy készen vett? 

Bármi mellett is döntötök, fontos, hogy a hosszú távon gondolkodjatok, és tervezzetek a végső költségekre 30%-ot pluszban rá, mert inkább előbb fájjon, mintsem menet közben szembesüljetek!

5, SZAKEMBER

Nem tudom hány embertől kértünk be ajánlatot, de egy biztos: a legtöbb arra sem méltatja az embert, hogy megjelenjen dolgozni, vagy egyáltalán ajánlatot küldjön. Szóval az egész felújítás függ a jó és megbízható szakember megtalálásától. 

Mi végül a barátainkon keresztül találtuk több embert is. Szerintem a legjobb választás ebben az esetben egy generál kivitelező, mert aki tud szépen burkolni, az sokszor nem ért a vízhez, és fordítva. Egy régi építésű lakásnál pedig bármi történhet, így inkább úgy döntöttük, hogy csökkentjük az esetleges hiba lehetőségeket, és csapattal dolgoztatunk.

+1 Őrizd meg a nyugalmad

Egyet megtanultam az elmúlt évek során: Soha többé nem fogok abban a lakásban élni, amit éppen újítanak. inkább kiköltözök belőle pár hétre, de legyen meg egyszerre minden,  mert idegőrlő. Igazi párkapcsolati próbatétel. Szóval ha csak egy tanácsot fogadsz meg, akkor legyen ez a következő: Lélegezz mélyeket, mielőtt megszólalsz, és egyél igyál rendszeresen (állítsd be az órádat). Este pedig ha már fáradtak vagytok, akkor inkább feküdjetek le, és másnap pakoljatok, takarítsatok, mert abból mindig csak veszekedés lesz.

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');