Napallergia? – mi is az, és mit kell tudni róla?
2021. június 23. írta: Szabinae

Napallergia? – mi is az, és mit kell tudni róla?

A napallergia egyre több embert érint, és sajnos ez az a betegség, ami bármilyen korban kialakulhat mint derült égből villámcsapás.

MI OKOZHATJA A NAPALLERGIÁT

A napallergiás reakciókat a bőrbe hatoló túl erős UVA / UVB sugárzás váltja ki. Viszkető, égő kis pattanások, csalánkiütések, sebes foltok, bőrpír lehet a tünete. Ugyanis a napallergia egy immunreakció a bőr részéről, és gyulladással, pirosodással jelzi ezt nekünk.

Okozhatja allergiás reakció is, melyet egy kozmetikum, vagy gyógyszer összetevője válthat ki. Érdemes minden esetben megnézni, hogy nem okoz –e az adott termék fényérzékenységet, mert akkor azt nem érdemes a nyári időszakban használni, vagy amennyiben nem megoldott a hanyagolása (mivel pl. gyógyszer) abban az esetben fokozott fényvédő használata javasolt!!!

napallergia_blogozinebloghu_3.jpg

A NAPALLEGIA TÍPUSAI

Mint mindennek, ennek is több típusa van, és mind a megjelenési módjuk, mind a kezelésük is eltérő.

Polimorf fényérzékenység

Ez a leggyakoribb, és a legkülönfélébb tünetekkel járó napallergia típus. Leginkább viszkető apró pattanások, bőrpír, hámló fájó foltok, csalánkiütések, fájó duzzanatok, és apró hólyagok formájában jelentkezik. Általában közvetlenül napozás után nem sokkal jelennek a bőrön az allergia nyomai, de a nappal való találkozás után is szinte azonnal / perceken belül is mutatkozhat. Ritkábban pedig napokkal napozás után boríthatja be a napot ért testrészeket.

Mallorca-akné

Gyulladásos, fájó pattanásszerű kiütést nevezzük így, amit a napozás során használt kozmetikumok és a napsütés kölcsönhatása vált ki – ergo egy allergiás reakció miatt alakul ki. A különböző tartósító-, és emulgálószerek, illatanyagok, színezékek tudják kiváltani.

Gyógyszerek / hatóanyagok által okozott fényérzékenység

Mint ahogy azt fentebb is írtam bizonyos gyógyszer-, és kozmetikum hatóanyagok okozhatnak fényérzékenységet, és amennyiben nem megfelelő a fényvédő használata okozhat napallergiás tüneteket a használatuk.

EZT TEHETED NAPALLERGIA ESETÉN

Az első és legfontosabb dolog, amit napallergia esetén mindenképp tenni kell, az a tudatos bőrápolás, fényvédelem és napozás után termékek használata.

Használj magas UVA és UVB sugárzás elleni fényvédő készítményeket. Én évek óta az Eucerin 50 faktoros fényvédőit használom. Van már kifejezetten napallergiás reakciókra kifejlesztett termékük is. 2-3 óránként ezeket újra kell kenni!

Én őket használom: Eucerin Sun Sensitive Protect SPF 50, Eucerin Sun Oil Control SPF 50, Eucerin Sun Antipigment SPF 50.

Kifejezetten napallegiás reakciók elleni fényvédő: Eucerin Sun Allergy Protect SPF 50

Fontos itt megemlíteni, hogy használj a testedre testre valót, az arcodra arcra való készítményt, és ne feledkezz meg az ajkaidról, szemhéjadról sem!!!

napallergia_blogozinebloghu_2.jpg

Lehetőleg 11-16 óra között ne tartózkodj közvetlenül napon, vagy ha mégis, abban az eseten használj magas faktorszámú fényvédő készítményt, kalapot, és lehetőleg könnyed anyagból – pl pamut, len – készült hosszú ujjú ruhát. Én ilyenkor előnyben részesítem az úgynevezett kaftán ruhákat : )

Napon tartózkodás után fontos a bőr hidratálása. Érdemes aloe, vagy panthenol tartalmú napozás utáni testápolót választani erre a feladatra.

KEZELÉSI MÓD

Az erős viszketést jól lehet csillapítani antihisztamin tartalmú gyógyszerekkel, és súlyosabb esetben a szteroidos krém is megoldás lehet a gyulladt bőr terület kezelésében.

Kevésbé agresszív tünetek eseten bőrnyugtató hatású krémek használata javasolt, melyek tartalmaznak panthenolt, aloe verát, vagy ureát. Ilyenek pl. a napozás után krémek, illetve én nagyon szeretem az Eucerin Ureás tesápolóját, a Holika Aloe géljét is.

Még több inspirációért látogass el Facebookra: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

 Szponzorált bejegyzés

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');