Logo Pic
Parkinca 2024. október 17.

Nemszeretem dolgok

Tegnap megcsináltam egy rakás nemszeretem dolgot. 
Pl. letalicskáztam végre a kert végében lévő ólba két nagy kockabála szénát. Már olyan régóta terveztem, talán már tavaly is, de végül akkor nem vittem le. 
Most végre kibányásztam a bálákat a helyükről és levittem, egyiket egyik ólba, másikat a másikba tettem be. Ronda ott lenn az az ól, de már elengedtem, hogy elbontassam. Egyrészt hová tenném a hullámpalát, ami veszélyes hulladék, másrészt alatta is betontömbök vannak. Nyernék 10 nm-t és rengetegbe kerülne, ha egyáltalán találnék valakit, aki vállalja. Szóval az ól marad, elkezdtem benöveszteni az elejét örökzöld lonccal és szépen halad is. Előbb-utóbb átér majd a másik oldalra.  
Majd az előterét szépen kitakarítom (van egy fedett előtere) és rakok elé valami cserepeseket, de előbb meg kell oldanom, hogy oda is vezessen le egy slag, hogy tudjak ott lenn is öntözni. Ez a jövő... egyelőre még az ól teteje is tele van ágakkal a diófából, amit kitört a vihar tavaly nyáron, előbb azokat le akarom aprítani. 

kk_img_20241017_145649.jpg

Jól tele lett a szénával, remélem, hogy a kinti macsekok majd megtalálják a hideg téli éjszakákon. Bár úgy látom, hogy valaki használja a meleg dobozokat is. Lehet, hogy a Nyenyere, de az is lehet, hogy a MókaKépű, mostanában nagyon ideszokott... nem örülök neki. 

kk_img_20241017_150027.jpg

A MosogatóCicát már csak hébe-hóba látom, nem is nagyon adok neki, ha kap, akkor is csak szárazat, ha nem kap, elég hamar elmegy. Jó húsban van, szerintem valahol valaki befogadta, de legalábbis eteti. 

Kiszedtem a jujubák között felvillázott részből is a füvet... nagyjából, iszonyúan sáros, ragad az egész, de a pitypangok, a katángok kijöttek és elég könnyen adta magát a kerek repkény is. A tyúkhúr nem jön ki tövestől, de a nagyját leszaggattam. 
Nem lett szép, maradt is még, amihez nem nyúltam még a villával sem, de a nagyja kiment, majd tavasszal újra felvillázom és beültetem valamivel, hogy ne a gyom szaporodjon benne. Vagy letakarom, most is tettem egy részére egy nagy papírdobozt, sajnos nem volt elég dobozom. 
Azért nem tudom, hogy beültessem-e, mert még nem látom, hogy mekkorára fognak nőni a jujubák... legfeljebb egynyáriakkal majd.

A ház előtt, kívül is van letéve egy nagy papírdoboz, arra is hordtam ki szénát. Tavaszra remélem kihal a fű alatta és be tudom ültetni azt a részt. 

Egy nagyon nagy papírdobozt pedig levittem a mézbogyók köré (ezért nem jutott a jujubákhoz), illetve csak mellé, mert nem elég nagy arra a területre, de azért jól takar. Lefogattam az összeset téglával meg amit találtam, hogy a szél ne tudja elvinni. 
Nem kaszáltam le alatta a füvet, nagy a fű, de ráraktam. Nem volt már kedvem lecipelni a kaszát... pedig látszik a képen is, hogy nagy a fű, az idén még egyszer úgyis kaszálnom kell, de majd máskor. Most valahogy a hátam közepére se kívánom. 

kk_img_20241017_145225.jpg

A helyzet az, hogy nagyon ronda, de ez a rész még alakul és valahogy meg kell küzdenem a fűvel. Ahol évelőkkel ültettem be, ott könnyebb volt, a fákkal nehezebb, mert lassabban is nőnek és jóval nagyobbak lesznek. 
Ha beültetem alattuk, akkor utána költöztetni kell a növényeket, főleg, hogy majd valahogy a gyümölcsöt is le akarom szedni, mert akkor azon a részen taposgálni fogok. 

Kiültettem egy csomó íriszt is, 3 helyre is került belőle a kertbe. Két adagot szintén egy most alakuló részre ültettem ki, amit a minap villáztam újra, mutattam is. Vittem oda két követ is, de aztán leálltam, mert van egy nagyon nagy kövem, amit majd leviszek és ahhoz képest helyezem el a többit. 
Illetve a minap felszedett (a kövek fölötti részről) geotextilt is átraktam egy kicsivel odébb, hadd pusztuljon alatta a fű kifelé. 
Tavaszra szerintem azt a részt is megnyerem és be is fogom ültetni virágokkal. 

kk_img_20241017_145304.jpg

Mivel fagyot mondanak leszedtem a legutolsó paprikákat is, megint lett jó sok. 

kk_img_20241017_154547.jpg

Nagyon őszies a kert, a magnólia is sárgul, lassan le is fogja engedni a leveleit, az lesz még szép majd, elhordani, de az idén a fűnyíróval össze fogom aprítani és úgy megy majd mulcsnak hátra a kis fenyő körüli cserjés részre. 

kk_img_20241017_151359.jpg

kk_img_20241017_151410.jpg

 

Vissza a címlapra
Mátra alján, falu szélén...
,,A kert egyszerűen nem engedi, hogy lelkileg öreg légy, hisz túl sok remény és álom van még, ami nem valósult meg.” (Allan Armitage)
Legjobban pörgő posztok
Nagy táblás tejcsokoládé teszt
Linda Morvai • 11 nap
Ó, váó, ó, váó – Ilyen volt a Nick Cave & The Bad Seeds koncertje a Sportarénában
srecorder • 4 nap
Krol: „de Ligt a Juventusnál mutatott a legjobban”
venember83 • 4 nap
„Tiszta életet élek, de még mindig egy kibaszott roncs vagyok” – megjelent az Analog Balaton új lemeze, a Repedés
srecorder • 2 nap
Giuntoli olaszosabb Juventust épít
venember83 • 1 nap
Cikkek a címlapról
Felemelő, vibráló árnyalatok 2025-re – Itt az év Dulux színe, az Igaz öröm
Valahol közhely már az a megállapítás, amit kicsi, de annál lelkesebb szerkesztőségünk tagjai saját magukon is rendszeresen megfigyelnek: bármiféle alkotói tevékenység közben egyszerűen jobb helynek tűnik a világ. Teljesen mindegy, hogy egy rajzos kihíváshoz csatlakozunk, kézműves technikákkal…
Richard Patrickkel adott ki dalt a Health
Tegnap megjelent a Health legutóbbi albumának, a Rat Wars-nak az Ultimate Edition alcímet kapott újrakiadása, amin egy pár extra számmal szórták meg a tavalyi korong dallistáját. Ezek közül egyik a Richard Patrick vendégszereplésével készült Free To Die, amihez egy videó is készült.
>