Logo Pic
Távolban lépkedő 2024. október 22.

Esterházy-kastély, Csákvár

2021 májusában jártam a mai bejegyzésben szereplő kastélynál, akkor a vírushelyzet miatt nem lehetett látogatni. Csak a portás jóindulatán múlt, hogy egyáltalán közel mehettem a bejárati kapuhoz fotózni. Még a parkban sem lehetett körülnézni. Lássuk a kastély történetét:

A csákvári Esterházy-kastélyt Esterházy János építtette Fellner Jakab tervei alapján. Eredetileg és kezdetben, 1760-65-ben egy földesúri kúria építését kezdték meg. A kastély építését viszont később, 1778-ban kezdték el a fertődi kastély mintájára, eredetileg barokk-rokokó stílusban. Majd Göttz Anton tervei szerint átalakították. 1781-1823 között újra többször átalakították (erre okként szolgált például az, hogy 1810 és 1814 között több ízben is földrengés rongálta meg), ekkor kapta Charles Moreau által mai klasszicista formáját, a Versaillesi kastély mintájára. A kastélyban színházterem, kápolna, hatalmas könyvtár, képtár, vadászterem is volt. Összesen mintegy 365 helységből állt.

239870338_667607524641687_461399659688395385_n.jpg

A díszudvart két szárny szegélyezi észak és dél felől, szemben a kastély egyemeletes tömbje. A főbejárat előtt dór oszlopos kocsifelhajtós oszlopcsarnok helyezkedik el. A képen nem látható hátsó kerti homlokzat park felőli oldalán 4 db korinthoszi oszlop tartja fogsorpárkányzatú korlátlábak sorából álló mellvédet. Ennek közepén található a két griffmadár által tartott Esterházy pajzscímer. A mai konyha és ebédlő, régen istálló és lovarda volt.

A kastélyhoz tartozik egy klasszicista angolpark is, melyet már 1779-től kezdve terveztek és gondoztak. Közel 400 féle fafajtát ültettek, melyekből még ma is láthatók a mediterrán fenyők, a 200 éves platánfa, és a gesztenyefák.

Az épület 1954 óta TBC kórház, majd a Fejér Megyei Szent György Kórház Csákvári Intézeteként működik.

Vissza a címlapra
Távolban lépkedő
Sziasztok! A nevem Tóth Béla Antal és eltökélt célom, hogy a TÁVOLBAN LÉPKEDŐ nevű oldalamon keresztül részletesen bemutassam hazánk és a Kárpát-medence legtöbb látnivalóját, természetes és épített értékeit. Néha azért kilépek a korlátok közül és a Kárpát-medencéből is, hogy szintesítsem az életet. Tartsatok velem, ha szeretitek a várakat, kastélyokat, kúriákat, templomokat, kolostorokat, hegyeket, sífelvonókat, szurdokokat, tavakat, folyókat, vízeséseket, kilátókat, múzeumokat, emlékhelyeket és mindenféle látnivalót, valamint kíváncsiak vagytok ezek részletes ismertetőire. Aprólékosan bemutatok mindent, sok-sok fotóval megízesítve. Nincsenek kötöttségek, csak végtelen élmények.
Legjobban pörgő posztok
A Stuttgart elleni mérkőzés
Apuleius • 3 nap
„Tiszta életet élek, de még mindig egy kibaszott roncs vagyok” – megjelent az Analog Balaton új lemeze, a Repedés
srecorder • 8 nap
Giuntoli olaszosabb Juventust épít
venember83 • 7 nap
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 5 nap
Nagy vaníliás krémtúró teszt
Linda Morvai • 11 nap
Cikkek a címlapról
„Minden orgazmus után békehimnusszá változik” – interjú drMáriással a Tudósok új lemezéről, a Totál Csehszlovákia!-ról
Hétfőn itt, a Recorderen debütált a Tudósok 20. lemeze, amit október 25-én az A38 Hajón mutat be a tudományos jazz-punk-funk zenekar. A Totál Csehszlovákia!-n vadonatúj dalok mellett régi számok frissített, átdolgozott változatai is hallhatók: a Mutass egy faszt! címűt például bűnbocsájtó…
Spelling
Most már szeretném eltenni Kayla Czaga új kötetét az asztalomról, kiolvastam belőle minden betűt, jó is volt meg nem is mindig, de az igazán nem baj. Az az érdekes, hogy ha ezt a nevet olvassa valaki Czaga, akkor bólint, hogy igen, kanadai, de magyar származású, leszámítva a magyarokat, akiknek…
>