Top 10 látnivaló Rigában, amit nem hagyhatsz ki!
2017. szeptember 23. írta: Szabinae

Top 10 látnivaló Rigában, amit nem hagyhatsz ki!

Aki bájos, hangulatos, parkokkal és látnivalókkal tűzdelt úticélt keres kellemes időjárással, az keresve sem talál jobbat Lettországnál. 

Lettországról nem sok mindent tudtam elutazásom előtt, csak azt, hogy Észak- Európában van, poszt szovjet állam és Riga a fővárosa. Itt él az ország egyharmada.

Lettország fővárosa a Balti-tenger partjánál, a Daugava folyó torkolatánál fekszik. Maga a folyó mélyvörös, mely a méregzöld fákkal egyszerűen meseszerű látványt nyújt.

Amerre nézünk, mindenhol fákat, bokrokat és parkokat látunk, és ez teszi Rigát az egyik legélhetőbb európai fővárossá. Őszintén szólva, én eddig soha sehol nem tapasztaltam ilyen jellegű tisztaságot, precizitást, mint amit Rigában tapasztaltam. Ez az idegenvezetőnk szerint a Hanza-szövetségnek, és a német behatásnak / mentalitásnak köszönhető.

Számos látnivaló van Rigában, amit egyszerűen kár lenne kihagynod. A Skanzenen, és a Motor Múzeumon kívül pedig minden gyalogszerrel körbejárható.

Óváros

A Rigai óváros (Vecriga) 1997 óta az UNESCO Világörökség része. Számos étterem, szuvenír bolt, és műemlék található itt. Szűkös, bájos utcáin pedig random várakba, és kastélyokba botlik az ember. Szóval vigyetek Powerbankot, mert nem fogjátok letenni a mobilt, annyi a fotóznivaló :)

1, A 3 testvér épületegyüttes

Úgy tartják, hogy a három épületet egyazon család férfi tagjai építették egymás mellett kb. 100 év különbséggel. Az első az 1500-as években épült.

img_20170901_105504-01.jpeg

2, Szent Péter templom

1209-ben említik először a korabeli feljegyzések, melyek a kereskedők templomaként írják le. Párszor belecsapott a villám, emiatt kétszer össze is dőlt, majd a világháború után le is égett. Az 1973-as felújítás óta pedig nem történt vele semmi komoly baleset. Jelenleg evangélikus templomként üzemel Riga legmagasabb templomaként.

3, Feketefejűek háza

A nőtlen kereskedők "klubja" volt. Ha valaki véletlenül megházasodott, azt kizárták. Szent Móric volt a patrónusa. 1941-ben földig rombolták a németek, de gyönyörűen újjáépítették. Múzeum is működik benne. Az óvárosban található.

feketefejuek.jpg

4, A Rigai Dóm

A Szűzanyának szentelt templomnak is hívják. Építését 1211-ben kezdték, és a világ legnagyobb mechanikus orgonáját is magáénak tudhatja, ami 7000 sípot jelent.

A város többi része 

5, Szecessziós / Jugendstil / Art Nouveau épületegyüttesek

Az Alberta Ielán, és környékén számos 19-20. századfordulón épült szecessziós épületegyüttes található. Káprázatos építészeti megoldások, és hihetetlen tisztaság jellemzi őket. Budapesten is vannak ilyen jellegű épületek, de a több réteg szutyoktól annyira nem nyújtanak impozáns látványt, mint itt.

6, Szabadság emlékmű

A Szabadság emlékmű, ami egy női szobor, aki a feje felett egy három csillagból álló ívet tart. A három arany csillag Lettország három tájegységét Kurzeme-t, Vidzeme-t és Latgale-t szimbolizálja. 1935-ben leplezték le.

szabadsagszobor.jpg

7, Nemzeti Opera épülete

A Szabadság emlékmű és az Óváros között helyezkedik el egy gyönyörű parkban a folyó mentén. A Nemzeti Múzeumhoz,vagy a Szépművészetihez tudnám hasonlítani. Impozáns látványt nyújt :)

14570336365_08afdf8793_k.jpg

8, Lett Tudományos Akadémia

Ez egy Sztálin által adományozott szovjet emlékmű is egyben. Ugyanilyen található Moszkvában és Varsóban is. Rigában fel lehet menni az épület tetejére, ahonnan csodálatos panoráma tárul a szemünk elé.

img_20170901_112920.jpg

9, Motormúzeum

Itt Sztálin, és Brezsnyev 7 centis golyóállóüveggel felvértezett autóját is megtekinthetjük egyéb érdekes oldtimerek mellett. Sőt! Lehet imitálni, hogy Te vonulsz fel az orosz tömeg előtt, és el is küldik neked a szovjet járműben szalutáló fotóidat.

10, A Rigai Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Ez a lett Skanzen, ami a világ legegységesebb szabadtéri múzeuma. Több mint 100 eredeti állapotában konzervált épületet mutat be. Ide érdemes biciklivel kimenni, és közben gyönyörködni a tájban. Mi sajnos nem jutottunk el ide, mert sűrű volt a program és le is szakadt az ég, viszont legközelebb - mert biztos, hogy lesz legközelebb - rajta lesz a listámon :)

+1 PIAC

A régi léghajógyárból átalakított piac, ahol finomabbnál finomabb dolgokat szerezhetsz be. Kedve a füstölt haltól a cannabis magos csokiig.

Kattints a képre és nézd meg miket lelhetsz a piacon:

+2 JURMALA

Fél órára Rigától található meseházakkal teli városka a tengerparton fekszik. Gyönyörű a part, és bár mi elég viharos időpontban érkeztünk a szépségét így is láttuk. A fa házakról pedig ne is beszéljünk. Álomszépek!

Az utat köszönöm szépen az airBaltic-nak és a Live Riga-nak! :) Hála nekik be tudtam nektek számolni Rigáról, és bele is szerettemi a Baltikum eme csodájába.

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');