Star Wars: Az utolsó jedik
2017. december 12. írta: Szabinae

Star Wars: Az utolsó jedik

Holnap kerül a moziba a Csillagok háborújának 8. része, Az utolsó Jedik. A Disney és a Lucasfilm folyamatosan csepegtette róla az információkat, amivel állandó lázban tartották (nem csak) a rajongókat.

Most sokan utálni fogtok, de az Ébredő erő nekem nagyon nem tetszett. Nem voltak kidolgozva rendesen a karakterek, és mindenről sütött a to be continue felirat. A hamletes koponyához beszélő nagypapós jelenet pedig máig fájó pont, ha felidézem a filmet.... Szóval ezek után elég pesszimistán ültem be a moziterembe. Főleg, hogy egy közel 3 órás filmről beszélünk.

És örömmel jelenthetem ki, hogy tetszett a film! Szerettem és megnézném többször is! Nem volt benne (túl) sok romantikázás, egyben volt a CGI, nem voltak felesleges vergődések olyan mértékben, mint az előző filmben és szépen megugrották Carrie Fisher / Leia hercegnő forgatás közben halálát is. A többi karakter is brutál jól ki van dolgozva, és a szereplők az előző részhez képest hatalmas karakter fejlődésen mentek keresztül. Kylo Ren sem az nyálas irritáló hülyegyerek többé, hanem felnőtt a szerepéhez. Látszik az egész filmen az, hogy foglalkozva volt vele, és nem a rajongók érzelmeire alapozták az egészet, hanem egy új kezdetet is meg szerettek volna mutatni a Star Wars filmek terén.

Szó mi szó: Nézzétek meg, mert megéri. Tapsolt az egész terem a vetítés végén. Nagyszerű munkát láthattunk mind a színészektől, mind a rendezőtől.

Franchise-filmet rendezni nem egyszerű, és általában nem is szokott az esetek többségében jól sikerülni. Az ébredő erő után pedig én is úgy gondoltam, hogy ennyi volt a Star Warsnak és egyszerűen kiégett a széria. 

Szerencsére a 8. rész olyan jóra sikeredett, hogy azt elmondani nem tudom.

Rég szórakoztam ilyen jól a Csillagok háborúján, talán csak gyerekkorom klasszikus Darth Vaderes filmjeihez tudnám hasonlítani. Persze itt is voltak (és lesznek is) olyan kötelező elemek, mint a fénykard, az ERŐ, a Jedik, a jó és a rossz, és a Skywalker vérvonal a cuki droid segítőkkel, de sokkal többet raktak bele ennél a filmbe és ez nagyon jót tett neki.

Az új film humoros, tele van gag-ekkel, ám emellett drámai is, és számos megdöbbentő mozzanat mozzanat is szerepel benne, ami néha szétszed, máskor viszont megnevettet. 153 perc tömény akció és szórakoztató hullámvasút lett a 8. rész kérem szépen. Egyszerűen zseniális. Nem győzöm dicsérni, pedig ritkán szoktam ennyire filmet dicséni. A több mint 2,5 órás játékidő teljes mértékben ki van használva. Nem nyúlik, mint a rétes tészta, és rögtön akcióval indít. Nincs az embernek hiányérzete és persze a FanFact is erőteljesen jelen van végig. 

Egyet kell értenem Anthony Breznican, az Entertainment Weekly filmes szakírójával, aki szerint pedig ez a film porig fog zúzni téged, de aztán ismét egésznek érezheted magad.

Több ember szerint ez minden idők legjobb Star Wars mozija, amivel egyet is értek, hisz az újak közül kimagaslóan jól sikerült filmről beszélünk. 

Csak egy jó tanács: MENJ EL ELŐTTE PISILNI ÉS A FILM KÖZEPÉIG NE IGYÁL :D

Most pedig azok olvassanak tovább, akiket nem zavar a SPOILER!

sw-tlj-ed.jpg

Az előzetesek sok mindent sejtettek, így például sem Luke, sem Leia jelenléte nem okozott meglepetést. Szerencsére nem lett copy paste Birodalom visszavág a mostani film és elengedték ez az egész halálcsillag2.0-t is. 

Többet megtudhatunk Luke által magáról a Jedi vallásról, mivel azon a szigeten él, ami a Jedi vallás szent szigete, mióta világ a világ. Kiderül, hogy az erő igazából nem a Jedik tulajdona, hanem a körülöttünk lévő energiák hasznosítása, melyben megvan az egyensúly, hisz a rossz mellé és kell a jó és a halált is az élet váltja fel. Ez a buddhista, nadi felfogással mutat hasonlóságot, ami szerintem új alapokra helyezi magát a saga-t. Láthatjuk, hogy az Erő nem csupán kőhajilágás, mentális erődemonstráció, vagy fénykardozás, hanem sokkal de sokkal több annál. És ez nagyon tetszik.

giphy_4_1.gif

Kylo és Rey között olyan kapocs van, mely átível teret is, és igaz, ennek miértje nem lett jobban kifejtve, de olyan, mintha egy érem két oldala lenne a két szereplő, érzelmi kötödéssel egymás iránt, hisz Rey miatt fordul csak a mestere ellen Kylo, ami egy érdekes jövőképet vetít fel a további filmek kapcsán.

giphy_3_1.gif

4_1.gif

Láthatjuk azt is, hogy miért is fordult a sötét oldal felé az ifjú Ben Solo, és milyen mértékben sáros ezért Luke. (Segítek: Nagyon). 

Láthatjuk, hogy milyen önfeláldozások árán ébred újra a remény és maga a lázadás, és persze az Ezeréves Sólyom is fel fog tűnni a vásznon.

De nem akarom lelőni a film lényegét, mivel ez nézni kell, és nem olvasni ;)

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');