Ezért menj Siófokra télen is!
2018. február 19. írta: Szabinae

Ezért menj Siófokra télen is!

Korábban már említettem, hogy kishazánkban rengeteg gyönyörű hely található télen-nyáron. Ilyen a Balaton is. Sokan azt gondolják, hogy csak nyáron nyújt felejthetetlen élményt a magyar tenger, és Siófok, ám ez nem igaz. Februárban is lehet tenni romantikus sétákat a parton, és a kikapcsolni is ki lehet, hiszen számos wellness hotel található a partokon. 

Siófok nem csak nyáron számít kitűnő úticélnak, hanem télen is, ugyanis kirándulhatunk ilyenkor tömeg nélkül. Nem csak a Balatonba érdemes ugyanis belecsobbani a Balaton-part legnagyobb városában, hanem a látnivalókat is érdemes megnézni. 

800x500.jpg

LÁTNIVALÓK

JÓKAI VILLA

A siófoki Jókai villát 1897-ben Braun Dávid építette, az épületet a századfordulón Dr. Fekete Vilmos temesvári ügyvéd vásárolta meg és az egyik legnagyobb romantikus magyar író életéhez is szorosan kötődik, ugyanis itt töltötte az utolsó nyarát Jókai Mór, illetve nagy szerepe volt a városnak az Aranyember című művének elkészültében, ugyanis a korábbi siófoki utazásaiból merített ihletett hozzá, és a feleségét, Várady-Rózsa Zsuzsát is itt ismerte meg.

jokai-villa-109963.jpg

THANHOFFER VILLA

A villát 1897-ben építtette Thanhoffer Lajos orvosprofesszor, és leginkább a korabeli építészet miatt érdemes megnézni, ugyanis az épület barokkos külsejű, jellegzetes toronnyal és romantikus kőerkélyekkel van díszítve. Ma már vendégházként működik.
dscf2482.jpg

TÖREKI TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET

A természetvédelmi terület a töreki bekötőút felől közelíthető meg. Itt halad át a dél-dunántúli piros turistaútvonal is, illetve egy 12 állomásos tanösvény is található itt, amelyen keresztül megismerhetjük a terület élővilágát is. A 12 állomás pedig a következő: Nádas, mocsár, Idős szürkenyár, Halászat, Fecskepart, Mocsár, Üde rétek, Cinege forrás, Fűzláp erdő, Üde lomberdő, Erdőgazdálkodás, és Vadgazdálkodás.

Ezen kívül persze pihenőhelyek is vannak: a tóközi és a cinegei pihenőt is felkereshetik az idelátogatók. 

p5220013.JPG

HÍRKÖZLÉSI MÚZEUM

A múzeumba csakis előzetes bejelentkezéssel lehet menni, ám aki a régi telekommunikációs eszközök szerelmese, annak maga a kánaán a  hely, ugyanis korabeli rádió vevőkészülékek a 20-as és 30-as évekből, 60-80 éves telefonkészülékek, az első magyar gyártmányú televíziók, katonai adó-vevők a 40-es évekből, elektroncsövek, korabeli lemezjátszók és magnetofonok, Karádi Katalin és a Csárdáskirálynő eredeti lemezei, ellenállások, kondenzátorok és tekercsek találhatóak itt.

KÁLMÁN IMRE EMLÉKHÁZ

A világhírű operettkomponista, Kálmán Imre Siófokon született 1882. október 24-én. A Kálmán Imre emlékház pedig nem  más, mint a szülőháza. Innen indult a világsiker felé, és hódította azt meg az igazi magyaros jellegű melódiáival, és tette világhírűvé a magyar zenét, és szülővárosát, Siófokot.

Az épületben korabeli emlékeket, képeslapokat találhatunk és a falakból a zeneszerző művei szólnak.

FŐTÉR

A város főterén számos szobor található. Ilyen például a teljesség igénye nélkül: Varga Imre: Vénusz születése,  Varga Imre: La Charogne, és Vígh Tamás: Beszédes József elnevezésű alkotása. 

Illetve a Főtéren található a Víztorony is, melybe ma már nem vízgyűjtő van, hanem kilátó-kávézó.
siofok_foter.jpg

RÓZSAKERT

A gyönyörű virágokon kívül számos szoborral találkozhat is az ember. Inkább tavasszal és nyáron érdemes ide elnézni, mikor a rózsák teljes pompájukban láthatóak.

MILLENIUM PARK

A siófoki vasútállomás épülete előtt elterülő 16 ezer négyzetméteres Millennium parkban van egy kis szökőkút, illetve több szobor is. Itt található ezen kívül Varga Imre Kálmán Imréről, illetve a Mártírokról készült szobra, Bartha Lajos Napórája, és Martsa István Zuhanyzó Nője is.00107_1.jpg

 Siófokon kívül érdemes ellátogatni a szomszédos településekre is, és akár egy hajóútra is befizethetünk.

Mi most a Hotel Azúrban voltunk, aminek saját partja, és mindennel felszerelt wellness részlege is van. A (felnőtt) játékokkal teli bárról pedig ne is beszéljünk. Lehet bowlingozni, csócsózni, dartsozni, biliárdozni, és egyéb játékokkal játszani.

Szabinea � Lifestyle Blogger (@szabinea) által megosztott bejegyzés,

Mi egy lakosztályban szálltunk meg, ahol volt saját szauna, és egy romantikus kétszemélyes kád is. A teraszról pedig ráláttunk a Balatonra. Álomszép volt, még így télen is. És persze megint szakadó hóesésben voltunk pihenni hasonlóan Visegrádhoz, de mi élveztük :)

A wellness részlegen óriási beltéri élménymedence, jakuzzi, Kneipp-taposó, gyerek-medence, sókamra és különböző hőmérsékletű finn szaunák, infraszauna, gőzkamra, illetve illatkamra található.

Ezen kívül lehetőség van edzeni a modern gépekkel felszerelt fitness részlegen vagy akár ping-pongozni is a szomszéd teremben.

Az étteremben pedig büfé reggelit és ebédet/vacsorát kapnak a vendégek. A Snack Bárban (ahol a játékok vannak) pedig teljesen korrekt áron lehet rendelni mindenféle ételt.

img_0640.JPG

Lazac nyárs - Snack Bár

A legjobb, hogy a szakácsok tisztában vannak azzal, hogy mi a teendő egy ételérzékeny vendéggel (jelen esetben velem), és mindenről tudta a személyzet, hogy mi tartalmaz glutént, és mi nem. És képzeljétek! A reggelinél konkrétan félig elpityeredtem, mivel - most jól figyeljetek - látta a pult mögött álló úriember, hogy erőteljesen nézelődök, és megtudakolta, hogy segíthet-e, mire én elmondtam, hogy gluténérzékeny vagyok, erre hátrament és hozott nekem meleg gluténmentes pihe-puha bagettet. Azt hittem, hogy ott sírom el magam. Ha te is érzékeny vagy, akkor megérted, hogy ez egy olyan élmény volt, amivel étteremben is ritkán találkozik az ember, nemhogy szállodában.

Gluténmentes bagett - Étterem

img_0580.JPG

Laktózmentes latte - Snack Bár

img_0618.JPG

Koktél, amit fel lehet gyújtani :) - Snack Bár

Szóval gasztro és egyéb tekintetében nagyon magas színvonalat képviselnek az ott dolgozó emberek.

Étterem

A gyerekek szórakoztatására különös gondot fordítanak a szállodában, ugyanis minősített gyermekbarát szállásról beszélünk. A wellness részlegen külön élménymedencéjük van vízi játékokkal felszerelve, és egy külső-belső gyerekparadicsom is fellelhető. Különböző "játék" gépekkel, tágas játszószoba mesesarokkal, kézműves asztallal, számos társasjátékkal, játszóházzal teszik felejthetetlenné a gyermekek számára az itt létet.

A szobák, illetve az étterem is gyermekbarát eszközökkel van felszerelve. Az étteremben külön gyermekbüfé, játszósarok, babaedény és evőeszközök, illetve partedli várja a kicsiket. 

A szobákban pedig gyermekzsámoly, WC-szűkítő, bili, mikrohullámú sütő, vízforraló, cumisüveg melegítő és sterilizáló  is megtalálható az alapfelszereltségen (babaágy) kívül. A wellness részlegen pedig gyerek köntössel is fel vannak szerelkezve.

A közös mosdókban gyerek fellépő és WC-szűkítő található. És természetesen pelenkázási lehetőséget is biztosítanak a kisbabával érkezőknek.

Képek: Siófokról - siofokportal.hu; Hotelről: Blogozine

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');