Így tedd vízállóvá a tapétát!
2019. április 18. írta: Szabinae

Így tedd vízállóvá a tapétát!

Korábban már írtam arról, hogy a konyhapult mögé egy egyedi mintázatú, mosható vinyl tapétát ragasztottam fel, amely egészen különleges hangulatot teremtett a konyhámban.  Maga a tapéta ugyan ellenáll a szennyeződéseknek, de az extra tartósság érdekében bevetettem egy csodafegyvert, erről írok most.

A konyhám, mint azt láthatjátok, a fekete-fehér minimalista stílust képviseli. Mindenképpen szerettem volna egy kis színt vinni bele, ezért választottam ezt a különleges mintázatú tapétát. No meg ez volt a leggyorsabb, legköltséghatékonyabb megoldás is egyben.

A tapéta önmagában víz- és dörzsálló, ám érdemes – főleg konyhában száradást követően olyan anyaggal bevonni, amely még tartósabbá teszi, illetve segít megóvni állagát hosszú éveken keresztül. Erre egy jól bevált termék a Poli-Farbe Platinum falfény, amely elsősorban diszperziós falfestékkel festett falfelületekre javasolt, de gyakorlatilag bármilyen típusú tapétára alkalmazható. Használatával tartós, mosható felületet alakíthatunk ki.

tapeta_vedelem_blogozine_1.jpg

A falfény felhordása történhet ecsettel vagy hengerrel. Én lakkhoz használatos ecsetet használtam, tökéletesen bevált. Amennyiben falfestékre használod, úgy érdemes a frissen festett, megszáradt felületre használni a terméket a jobb tapadás érdekében. Ha ez nem megoldható, akkor mindenképpen alaposan zsír- és portalanítsd a felületet.

A tökéletes fedés érdekében javasolt a 2 réteg felhordása 2-4 óra száradási idő betartásával. Az eszközöket használat után rögtön mosd el, a lecsepegést pedig töröld fel azonnal, mert száradás után csak nitrohígítóval lehet feloldani a megszáradt lakkot.

A falfénytől a felület selyemfényű, lakkozott hatású lesz. Tökéletesen csepp-, kosz- és vízállóvá teszi a felületet. Amennyiben bármi ráfröccsen, egyszerűen le lehet törölni egy nedves ronggyal. Szóval pofonegyszerűen tisztán tartható, ami azért valljuk be, nagyban meg tudja könnyíteni az ember dolgát, ha takarítani kell! :) Legalábbis én igyekszem mindent minél egyszerűbben, és könnyebben tisztán tartani, mert nem szeretek órákon keresztül foltokat sikálni.

kitchen_renovation_blogozine_2.jpg

Az egyetlen „hátránya” a falfénynek, hogy minimálisan megváltoztatja a fal színét, de olyan kis mértékű ez a változás, hogy én például a tapétán észre sem vettem a különbséget. Ha netán ettől tartanál, akkor érdemes próbalakkozást végezned egy kisebb területen. Ugyanez javasolt falfestés előtt is! :D A mi esetünkben általában csíkok tömkelege sorakozik a falon festés előtt  :)

A Poli-Farbe Platinum falfényt barkácsboltban szereztem be kb. 1500 forintért, plusz az ecsetet hozzá, ami 500 forint volt, szóval összvissz 2000 forintba került a tapéta védelme, szerintem megérte! :)

platinum.jpg

Remélem, tudod hasznosítani a lakásfelújításnál ezt a bejegyzést :*

Ilyen volt tapétázás előtt a konyha: 

konyhafelujitas_blogozine1.jpg

Szerintem sokat dobott rajta a tapéta :)

A bejegyzés támogatója: Poli-Farbe Kft.