Így ápold a bőrödet 30 felett
2019. október 24. írta: Szabinae

Így ápold a bőrödet 30 felett

Bárki bármit mondhat, 30 felett (is) igenis oda kell figyelni, hogy mit és hogyan használunk a bőrünkre.És most nem csak a ráncokra gondolok, hanem arra, ami a bőröregedést bizonyos kor felett "támogatja". Ez pedig a kollagén termelés csökkenése, a hormonháztartás változása, az étkezésünk, a rengeteg technika használat és a kék fény káros hatásai. 

Ebben a bejegyzésben találsz majd pár tippet arra vonatkozóan, hogy miként is tudod ápolni az arcbőrödet :)

Mivel nekem mindennek, csak problémamentesnek nem mondható a bőröm, átmentem már pár mellényúláson és a saját káromon tanultam meg bizonyos alap téziseket is az évek során. Ha neked is gyulladt pattanások, mitesszerek "boldogítják" a mindennapjaidat, akkor ajánlom a korábbi bejegyzésemet a témával kapcsolatban.

De addig is következzen pár alap dolog, ami fontosabb, mint ahogyan azt az ember gondolná.

RUTIN

A megfelelő arcápolási rutin kialakítása a legfontosabb lépés. Fontos megjegyezni, hogy a reggeli, és az esti rutin nem egy és ugyanaz, mivel reggel, és este másra van szüksége a testünknek.

Reggel könnyed hidratálásra és fényvédelemre kell gondolnunk, amíg esténként alapos tisztítás, kezelés és mély hidratálás a feladatunk.

2930505-shutterstock_324678527-650-6565c849af-1484730710_1.jpg

TISZTÍTÁS & HIDRATÁLÁS

Ez egy olyan lépés, mely kortól függetlenül egy fontos tényező, de minél idősebb az ember, annál erőteljesebbé válik a jelentősége. 

Nálam a következőképpen zajlik:

REGGEL

A reggelt egy arclemosással indítom. Ehhez a Nourish Kale 3 D arclemosóját használom, ami egy hidratáló funkcióval is ellátott arclemosó. Ezután jön a nappali szérumom, és hidratálókrémem.

ESTE

Fontos, hogy először szedjük le a sminket smink eltávolító kendővel, vagy smink lemosóval és csak utána álljunk neki az arctisztításnak!

Este kicsit más a rutinom, hisz itt már komolyabb szennyeződés eltüntetése a feladatom. Ide a Natics Aha savas micellás lemosóját használom a Foreo Luna Mini 3 készülékkel kiegészítve. Amint ezzel végeztem jöhet a tonizálás (amihez a szalicilsavas Garnier Bio tonikot használom), majd a hidratálás. Heti pár alkalommal pedig C-vitaminos szérumot is használok, ami a ráncokra, s a gyulladásra hajlamos bőrömre tökéletes :)

Használt termékek:

  • Nourish Kale 3 D arclemosó
  • Natics Lumiére szérum
  • My Clarins RE-BOOST Refreshing Hydrating Cream
  • Foreo Luna Mini 3
  • Natics Aha savas arclemosó
  • Eisenberg szemkörnyékápoló
  • Omorovicza éjszakai hidratáló krém
  • Natics c20 air

arcapolas5.jpg

SAVAK / VITAMINOK HASZNÁLATA

A különböző savak megfelelő használatát 30 felett már a rutin részévé kell tenni. Több féle is fellelhető a kozmetikum piacon, de mégis melyik, milyen koncentrátumban, mire is jó? Erre a kérdésre adok most röviden választ, és remélem segítek vele elnavigálni ezek között.

BHA / SZALICIL SAV / HIDROXISAV

Kiváló gyulladáscsökkentő vérhigító, jót tesz a gyulladt bőrnek, apattanásoknak, mivel zsíroldékony és a pórus belsejében fejti ki a hatását. 1-2%-os arányban használatos, bőrgyógyászatban is használják. Nagy előnye, hogy rozáceás bőrre is használható.

A szalicilsav, azaz BHA (beta hydroxy acid) eredményesen csökkenti a pórusok méretét, kezeli a mitesszereket és enyhíti a bőr gyulladásait, amelyek az eltömődött pórusok által jöhetnek létre.

Ebben találod: 

REDOUX 2% BHA hámlasztó szérum

Aktív hatóanyagok:  2% BHA szalicilsav + fűzfakéreg kivonat + AlgaCink komplex + hialuronsav + biopeptid

Ár: 14 790 Ft Kiszerelés: 30 ml - ITT található

DETOX BHA arclemosó

Aktív hatóanyagok:  Természetes BHA + Aktívszén és magnetite por + Organikus gazdálkodásból származó, hidegen sajtolt fekteribizli-magolaj és hidrolátum + Organikus római kamilla hidrolátum + Panthenol (B5-ös vitamin) + E-vitamin (tocopherol) + Allantoin 

Ár: 4 790 Ft Kiszerelés: 100 ml - ITT található

RETINOL / A-VITAMIN / RETINOLSAV

Itt két különböző anyagot is meg kell különböztetnünk: A retinolt és a retinolsavat. Ugyanis nem összekeverendő a kettő.

A tiszta retinolsav az egyetlen FDA által is jóváhagyott anti-aging hatóanyag. Csökkenti a bőr megújulásának idejét és valóban, látványosan tud viszonylag rövid időn belül ráncokat csökkenteni, viszont óvatosan kell vele bánni. Nagyon fokozza a bőr a kollagén termelését. Viszont mivel vényköteles hatóanyag, így bőrgyógyász írhatja fel neked.

A retinol, a tiszta A-vitamin kb tized annyira hatásos, mint a retinolsav, ami azt jelenti, hogy amíg a retinolsavból a 0.1 %-os kell, addig a retinolból az 1%-os. 

Többféle koncentrátumban van jelen a piacon: 0,25 - 0,5 - 1%

Mind a retinolt, mind a retinolsavat kizárólag éjjel szabad használni, mivel rettentően fényérzékennyé teszi a bőrt! Nappalra pedig mindenképpen használjuk magas faktorszámú fényvédőt!

Amennyiben találsz olyan NAPPALI készítményt, amiben A-vitamin van, és nappalra ajánlja, nem hívja fel a figyelmet arra, hogy fényérzékenyít, stb azt azonnal dobd ki, és ne használd. 

A retinol nem összekeverendő a retinoiddal. Az sokkal gyengébb hatóanyag, mint a retinol:)

Kismamák nem használhatják.

Ebben találod:

PAULA'S CHOICE Clinical 1% Retinol Treatment

Aktív hatóanyagok: 1% retinol + Édesgyökér-, zabkivonat

Ár:  20 200 Ft Kiszerelés: 30 ml - ITT található

NIACINAMID / B3-VITAMIN

Minimum 5%-os készítmény sikeresen csökkenti a pigmentfoltokat 3-8 hét alatt rendszeres (napi) használat mellett. Bővebben ITT írtam róla.

Gyulladáscsökkentő: Kitűnően alkalmazható problémás, pattanásos, aknés bőrön!

Faggyúcsökkentő: Az egyik legerősebb fegyver a túlzott faggyútermelés ellen, ami az aknés bőr velejárója sokszor.

Ránctalanító: Serkenti a bőr kollagéntermelését és belülről fiatalít. Minimum 4-5 %-os hatóanyag tartalmú készítmény alkalmas csak erre. 

Pigmentfoltok ellen: Minimum 5 %-os niacin amidos készítmény sikeresen csökkenti a pigmentfoltokat 3-8 hét alatt.

Ebben találod: 

Claire faggyúcsökkentő és folthalványító szérum

Aktív hatóanyagok:  Niacinamide + természetes BHA (feketefűz-kivonat) + biopeptid + hialuronasav +  pyhto-active komplex

Nagyon jó az aknékra, pattanásokra, ráncokra, megereszkedett arcbőrre, túlzott faggyútermelésre és a hiperpigmentációra.

Ár: 11832 ft Kiszerelés: 30 ml - ITT található

C-VITAMIN

A C-vitaminnak köszönhetően nem csak a hiperpigmentációval vehetjük fel a harcot, hanem a ráncok, a hegek, és az aknék ellen is. Fokozza a kollagéntermelést, és csökkenti a gyulladást is. A  melanogenezist ( melanin festék termelést) pedig a tartós használat mellett csökkenti.

Hatékony fegyver sötétebb foltok ellen :) 

C20 AIR C-vitamin szérum (20 %-os C-vitamin + hialuronsav) 

Aktív hatóanyagok:  Felucil-sav + A-provitamin + C-vitamin + E-vitamin

Nagyon jó a hegekre, ráncokra, aknékra, és a hiperpigmentációra.

Ár: 12 790 Ft Kiszerelés: 30 ml - ITT található

Lumière Sérum Brillante  - én a korpás szeborreás bőrömre ezt használom

Aktív hatóanyagok: Azeloglicina +  B12-vitamin + biopeptid + hialuronsav +  pyhto-active komplex + Jania Rubens - rózsaszín korall-alga + japán cseresznyevirág

Nagyon jó a fáradt és megereszkedett arcbőr, az élettelen arcszín, a hiperpigmentáció, a rozácea és az aknék, pattanások ellen.

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');