Pattanásokkal küzdesz?
2020. március 25. írta: Szabinae

Pattanásokkal küzdesz?

A hatalmas gyulladt pattanások, az akné nem csak és kizárólag a kamaszok, hanem rengeteg felnőtt életét is megkeserítik meg. Ennek okai lehetnek a hormonok, a faggyú képződés, az életmód és a használt kozmetikumok is. 

Az akne, mint azt tudjátok, egy rettentően fájdalmas mélye gyulladt göb, mellyel a test bármelyik részén lehet találkozni az arctól kezdve egészen a combokig.  Rendkívül nehezen, és lassan gyógyulnak, és könnyedén visszatérnek, amennyiben nem jól kezeljük a problémát.

shutterstock_795877609.jpg

Na de mitől is alakulnak ki? Hogyan kell kezelni őket? Mit a teendő vele kapcsolatban?

A harcot nem csak külsőleg, hanem belsőleg is fel kell venni. Nálam például ételérzékenység okozott / okoz fájdalmas random aknékat a testem különböző pontjain.

Fontos, hogy ne csak külsőleg kezdj el ellene tenni, hanem belülről. Tehát méregteleníts és találd meg, hogy nálad mi okozhatja. Könnyen lehet, hogy nálad is étel érzékenység, mint nálam.

A következőket tudod tenni ellene:

ÉLETMÓD

A magas glikémiás indexű ételek, a finomított cukor, a fehér liszt, és a tejtermékek bizonyítottan tudnak sajnos aknékat kialakítani. Ennek oka az, hogy gyors ütemben növelik meg hirtelen a vércukorszintet, ami miatt a szervezet több inzulint kezd el termelni. Ez befolyásolja több hormon működését is, és fokozott faggyútermelést okoz.

Próbáld meg, hogy kiiktatod pár hétre a tejet, és a cukrot és meglátod, hogy a bőröd mennyivel másképp fog kinézni.

Fogyassz helyette olyan alacsony glikémiás indexű élelmiszereket fogyasztanod, mint a bab, lencse, különböző zöldségek, gyümölcsök, szója. 

Érdemes méregtelenítő teákat is ez idő alatt fogyasztani. Ilyen például a csalán tea; fogyassz belőle naponta 3-4 csészével!

Az omega-3 és az omega-6 zsírsav tartalmú ételek pedig csökkentik a szervezetben a gyulladásos folyamatokat. Iktasd be az étrend kiegészítőid közé!

ÁGYNEMŰ, TÖRÖLKÖZŐ

Az ágynemű, és a törölköző cseréje gyulladt pattanásos bőr esetén az egyik legfontosabb. Érdemes az ágyneműt hetente cserélni, a törölközőket pedig pár naponta. Ugyanis hiába te nem látod, ezek tele vannak elhalt hámsejtekkel, hajról / bőrről lerakódott faggyúval, és persze különböző baktériumokkal is, ami pedig bőrproblémákat okozhat..

torolkozo.jpg

ARCÁPOLÁS

Első lépésként alakíts ki egy rendszeres bőrápolási rutint, hisz csak így lehet hatásosan fellépni a pattanások ellen.

A legfontosabb lépés gyulladásos bőr esetében a megfelelő arcmosás. Ez megfelelő termékeket és napi két alkalmat jelent. Arclemosónak én mindenképpen egy AHA, vagy BHA savas hámlasztóval kombinált terméket javaslok, ugyanis ezek a hatóanyagok sikeresen veszik fel a harcot a póruselzáródással, a gyulladásokkal szemben.

AHA: Az AHA savas termékek a bőr külső rétegétől indulva távolítják el az elhalt hámsejteket, tisztítják a pórusokat. Érdemes mandulasavas terméket választani, mivel ez a leghatásosabb AHA sav a gyulladt pattanásokkal szemben. Szuper még a tejsav is, mivel az egy szuper hámlasztó hatóanyag, és a gyümölcssavas készítményekről sem szabad megfeledkezni, mivel azok szépen "egyben tartják" a bőrt, miközben gyengéden peelingelik azt. AHA savas lemosóból nekem Natics Vitalité & Fraiche termékem van, melyben pink grapefruit és zöld tea található.

PHA: Újgenerációs AHA savnak is szokták nevezni, mivel hasonló hatással rendelkezik, viszont gyengédebben bánik a bőrrel, így rozáceás bőrre is nyugodtan lehet használni. Leginkább az egyenletlen bőrfelszínre, a fakó bőrre, és a pigmentfoltokra ajánlanám. 

BHA: A BHA, vagyis a szalicilsav a pórusok mélyére hatolva fel tudja venni a harcot az eltömődött pórusok miatt kialakult pattanásokkal, mitesszerekkel. Hatásosan csökkenti a gyulladást, eltávolítja az elhalt hámsejteket, és még a kollagén termelést is serkenti!

Szalicilsavas arclemosóból én az Eucerin DermoPure Mélytisztító arclemosó zselét használom.

eucerin_dermopure_blogozine.jpg

Ezután jöhet a tonizálás, ami helyrebillenti a bőr pH- értékét, és eltávolítja az esetleges egyéb szennyeződéseket is. Amint ezzel megvagy, akkor a következő lépés a szérum! Érdemes niacinamid, és/vagy c-vitaminos szérumot használnod ezután.

NIACINAMID: A niacimamid az egyik leghatásosabb hatóanyag az aknék ellen, ugyanis nem csak faggyúmirigy-szabályozó, gyulladáscsökkentő, tág pórus összehúzó, kollagéntermelés fokozó, hanem szuper pigmentfolt-halványító is. Sőt! Faggyúcsökkentő hatása már másnap érezhető!

C-VITAMIN: A C-vitamin egy erős antioxidáns, mely azonnali gyulladáscsökkentő hatással bír, és antibakteriális hatása lévén sikeresen alkalmazható pattanásos bőr kezelésére. Érdemes különböző egyéb gyulladáscsökkentő anyagokkal (például BHA, AHA sav) kombinálni.

LICOCHALCONE A: A kínai édesgyökérből vonják ki, és erőteljes antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt számos akne elleni készítményben megtalálható.

L-KARNITIN: Nem csak edzéshez érdemes fogyasztani, hanem faggyútermelés szabályozásban is jól használható alapanyagnak számít.

ZÖLDTEA: Szuper a pattanásokra, és a panthenollal, illetve jázminnal kombinálva nagyon szépen a nyugtatja, és mattítja a bőrt.

CINK ALGA: A cink gyulladáscsökkentő, és szabályozza a faggyú termelést, az alga is a faggyútermelést csökkent, viszont mellette táplál is. 

Kaphatóak már szuper pattanás elleni krémek, ecsetelők is. Ilyenek például többek között a(z)

  • Natics Claire
  • Eucerin DermoPure 
  • Bioderma Sébium
  • Lierac Sébologie 
  • Uriage Hyséac

dermopure_blogozine.jpg

Pattanások, mitteszerek ellen hatásos a rendszeres (heti 1-2) arcradír használat is, ugyanis ezek rendszeres használat mellett kitisztítják a pórusokat,  és csökkentik a mitesszerek, pattanások számát is. Én jelenleg heti egyszer radírozok, és napi kétszer Foreo Lunával tisztítom a bőrömet, ami így folyton elhalt hámsejt mentes :)

shoehoo_summer_brown_76_of_83_1.jpg

Remélem hasznos tippekkel tudtalak ellátni és szebb bőröd lesz a jövőben :) 

A legfontosabb pedig: Ne nyomkodd őket! Durva hegek tudnak utánuk maradni!

Még több inspirációért látogass el Facebookra: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

Szponzorált bejegyzés

 

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');