Hol, és ki viszi el a fogakat? Fogtündér vagy Fogegérke?
2021. szeptember 25. írta: Szabinae

Hol, és ki viszi el a fogakat? Fogtündér vagy Fogegérke?

A gyerekkorban kiesett tejfogacskákhoz számos ősi és modern hiedelem kapcsolódik. Van ahol a Fogtündér, van ahol a Fogegérke munkálkodik. A fogakért is persze mindenhol más jutalom jár, és más-más mítosz kapcsolódik.

Ennek a módja pedig kontinensenként, illetve országonként is változik

ÍGY KEZDŐDÖTT

Már a skandináv népek korai írásos feljegyzései között is említenek egy hagyományt: a viking harcosok nyakláncokat kötöttek ezekből az apró kincsekből, mivel úgy hitték, hogy szerencsét hoznak a csatában.

A középkori Európában a kiesett tejfogakat gyakran eltemették, mivel attól féltek, ha egy boszorkány megszerzi a fogacskákat, akkor teljes hatalma lehetne a tulajdonosa felett.

Ha már a szorongást, akkor tudtátok, hogy amikor az angol gyerekek elvesztették a tejfogaikat, azokat azonnal el is égették, nehogy a gyerekek egy örökkévalóságig keressék azokat majd a túlvilágon.

gyerek_mosoly.jpg

FOGTÜNDÉR

A barátságos, és kedves Fogtündér mítosz pedig az 1900-as évek elején indult az Egyedült Államokból. 

MIT TÖRTÉNIK A FOGAKKAL?

A Fogtündért a kiesett fogakért pénzt ad: Egy amerikai kisgyerek átlagosan 3,70 dollárt ad az éjszaka folyamán, miközben alszanak a picik.

Több országban a gyerekek a tetőre dobják a tejfogaikat. Koreában és Brazíliában úgy gondolják, hogy egy madár majd felcsípi, és új fogat hoz nekik cserébe. Görögországban a gyerekek erős, egészséges fogakat kívánnak cserébe.

Egyiptomban, Jordániában, Irakban és más közel-keleti országokban a gyerekek a magasba dobják a fogaikat a nap felé, kérve a napot, hogy cserébe küldjön nekik egészséges felnőtt fogakat.

Hasonlóképpen, a japán gyerekek az alsó fogaikat a levegőbe feldobják, a felső fogaikat pedig egyenesen le a földbe nyomják, remélve, hogy az új fogak ugyanolyan egyenesen állnak majd.

Litvániában sok gyerek speciális dobozban tartja a kiesett tejfogát, nyakláncra medált készített vagy egyéb ajándéktárgyat kreál belőle.

Törökországban úgy gondolják, hogy a tejfogak befolyásolhatják a gyermek jövőjét, ezért a jövőre gondolva elássák azokat. Ha a fogat egy orvosi rendelő közelében teszik a földbe, a gyermekorvos lehet. 

Ukrajnában a gyerekek gondosan becsomagolják a tejfogukat egy kendőbe, és a ház legsötétebb sarkában tárolják, amíg új fog nem nő a helyére.

foreo_issa_kids_lifestyle_2.jpg

FOGEGÉRKE

Vannak olyan országok, ahol a gyerekeket nem Fogtündér, hanem Fogegérke látogatja meg az éjszaka folyamán. De miért egér? Ez a hagyomány azon alapul, hogy az egerek fogai egész életükben nőnek.

MIT TÖRTÉNIK A FOGAKKAL?

Számos spanyol nyelvű országban Ratocinto Perezről mesélnek a gyerekeknek, vagy más néven El Raton de Los Dientes, Raton Perez, Perez egér. Általában ez a kis rágcsáló összegyűjti a fogakat a párna alól.

Ez alól kivétel Argentína. Itt ugyanis a gyerekek lefekvés előtt beteszik szeretett kis tejfogukat egy pohár vízbe, nyilvánvalóan nagyon szomjas nagyfogú kisegér kiissza a vizet, elteszi a fogat, és egy kis ajándékot vagy pénzt hagy a helyén.

Franciaországban, Belgiumban, Marokkóban és Svájcban a tejfogakat a párna alá teszik a La Petite Souris, vagyis a Kisegérke számára, aki elveszi és aprót vagy papírpénzt hagy maga után.

pexels-cottonbro-7086218.jpg

Mindegy, hogy a Fogtündérben vagy a Fogegérben hisz a gyerek, a cél az, hogy pozitív és jó élményt okozzon a fogvesztési rituálé! Ugyanakkor már gyerekkorban fontos megtanítani, hogy minden fogacskákra vigyázni is kell! Ezért olyan fontos a szájhigiénia időbeni elsajátítása.

Esetleg a Fogtündér meglepheti a csemetét egy FOREO ISSA kids új generációs fogkefével, ami hatékonyan eltávolítja a lepedéket és alaposan tisztítja a fogakat. A fogkefe puha, szilikon sörtéi és gyengéd mikroszöprő mozdulatai megvédik a fogakat, miközben 30% -kal több lepedéket távolítanak el, mint a kézi fogkefék, és 140% -kal javítják az általános szájhigiéniát!

Az ultrahigiénikus szilikonból készült ISSA gyerekek több mint 10 000-szer több baktériumot taszítanak, mint a nylon sörtéjű fogkefék. A fogkefe 30 másodpercenként pulzál, hogy jelezze a gyerekeknek, mikor kell átállniuk a szájuk új negyedébe. 

Teljes 2 perces fogmosás után a Glee világít, míg a Glum megmutatja savanyú arcát, ha gyermekei abbahagyják a fogmosást, mielőtt a 2 perces időzítő lejár

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

 

süti beállítások módosítása