Faültetéssel az élhetőbb jövőért
2022. április 24. írta: Szabinae

Faültetéssel az élhetőbb jövőért

2030-ra a világ esőerdeinek mindössze 10%-a maradhat épen. Minden évben egy New Jersey nagyságú esőerdő-terület pusztul el az emberi tevékenység közvetlen hatása miatt. Az ész nélküli erdőirtás éghajlatváltozáshoz, a biológiai sokféleség csökkenéséhez, talajerózióhoz és áradásokhoz vezetett, és mára az amazóniai esőerdő több szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyit képes elnyelni.

A "bolygónk tüdeje" levegőért kapkod.

Az erdőirtás okozta ökológiai válság lassítása érdekében a svéd FOREO a One Tree Planted-el összefogva elindította a "Made To Last, Not Break Fast" projektjét, vállalva, hogy fenntarthatósági kampánya során a foreo.com oldalon leadott minden egyes megrendelés után egy fát ültet.

06_foreo_one_tree_planted.jpg

Miért pont a Polylepis erdők?

Bár számos erőfeszítés történik az Amazonas esőerdeinek megmentésére, úgy tűnik, kifutunk az időből. A FOREO azonban lehetőséget lát a magas Andokban elterülő Polylepis erdőkben, ahol a svéd vállat több ezer fa ültetését tervezi. Az égetés és legeltetés által pusztított Polylepis erdők döntő szerepet játszanak a régió ökoszisztémájának megőrzésében, mivel jelentős vízforrásokat adnak, melyek a nagy Amazonas forrásvidékét táplálják.

Az erdők felfogják a felhőkből érkező vizet, így egészségesen tartják a körülöttük lévő talajt és a hegyi patakokat. Emellett megakadályozzák a fölöttük magasodó, olvadó gleccserek okozta földcsuszamlásokat és eróziót.

01_foreo_lead_image_1.jpg

A FOREO Kaliforniába is segít, mivel amíg az Andok az erdőirtások miatt szenved folyamatosan, a 2020-as kaliforniai Creek Fire megmutatta, hogy a természet legalább olyan kegyetlen tud lenni, mint az emberi kéz. Az erdőtüzet vélhetően egy villámcsapás okozta, majd a nagy szél miatt gyorsan terjedt a térségben, összesen 379 895 hektárnyi területet felégetve.

A tűz által súlyosan érintett helyek egyike a Shaver-tó körüli gyönyörű erdő volt, ahol 3000 hektár égett le. A svéd márka a One Tree Planted-el együttműködve támogatja e terület újraerdősítését, újraélesztve Kalifornia zöld lombkoronáját. Az erdősítés segít csökkenteni a talajeróziót, így védve a vízi élővilágot is. Az erdők képesek a természetes regenerálódásra és a célzott erdőtelepítés csökkenheti a légkörben lévő szén-dioxid mennyiségét, ami kulcsfontosságú a globális éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

One Tree Planted

"A One Tree Planted projekt elindításakor az volt a célom, hogy bárki számára egyszerűvé tegyem a környezetvédelem ügyét, egy egyszerű faültetéssel" - mondja Matt Hill, a One Tree Planted alapítója és vezető környezetvédelmi aktivistája.

"Büszkék vagyunk arra, hogy a FOREO-val dolgozhatunk együtt. Két erdőtelepítési projektünk nagy volumenű támogatásával helyreállítjuk az erdőket, új élőhelyeket teremtünk, miközben pozitív társadalmi hatást érünk el."

02_foreo_one_tree_planted.jpg

A beauty-tech óriás a szabályok megszegésével és a nagyvállalatok átláthatóbb működésének követelésével vált ismertté, miközben rávilágított a fogyasztói elektronikai ipar gyakori visszaéléseire. Tavaly a FOREO felhívást intézett a világ nagyvállalataihoz, miszerint hagyjanak fel a tervezett elavulási gyakorlatukkal, és kíméljék bolygónkat a felesleges elektromos hulladék és a műanyag gyártásától.

Az ENSZ E-waste Monitor 2020 kiadványa szerint 2019-ben világszerte rekordmennyiségű, 53,6 millió tonna e-hulladék keletkezett, ami öt év alatt 21%-os növekedést jelentett. Ez a szám az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 74,7 millió tonnát, így 16 év alatt csaknem megduplázódik az e-hulladék mennyisége a Földünkön. A FOREO a tervezett elavulás ellen küzd, mégpedig úgy, hogy prémium minőségű termékeket gyárt, amelyek bizonyítottan akár 8 évig is szolgálják a vásárlókat, miközben kiváló teljesítményt nyújtanak.

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

Forrás: Foreo.com 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');