Írány őszi szünetben a Plitvicei-tavak! - Részletes útiterv 4 napra
2024. október 13. írta: Szabinae

Írány őszi szünetben a Plitvicei-tavak! - Részletes útiterv 4 napra

A Plitvicei-tavak különleges őszi színei és a hegyek felfedezése egyedi élményt nyújtanak, amely biztosan feltölt energiával és inspirációval. Ez az őszi kirándulás tökéletes választás azok számára, akik szeretnék átélni a természet csodáit és a horvát vidék varázsát. 

Mutatom, miként is lehet kimaxolni ezt a pár napot : )

plitvicei_tavak_blogozine.webp

1. nap: Megérkezés és a helyi falvak felfedezése

Érdemes minél korábban indulni a Plitvicei-tavakhoz, hogy minél több időt legyen felfedezni ezt a csodás régiót.  A szállást közvetlenül a park mellett, hogy könnyedén bejárhasd a területet a következő napokon. A Hotel Jezero a nemzeti park főbejárata mellett található, kényelmes szobákkal és étkezési lehetőségekkel, míg a Plitvice Holiday Resort különleges faházakat és glamping sátrakat kínál azoknak, akik szeretnék megtapasztalni a természetközeli életet. Az Ethno Houses Plitvica Selo hagyományos horvát stílusú szálláshely, tökéletes azok számára, akik autentikus élményre vágynak. A szállás elfoglalása utáni indulhatsz is felfedezni a környező falvakat. Ilyet például Rakovica és Korenica, ahol kis helyi üzletek, bárok és borászatok találhatók, ahol megkóstolhatod a régió jellegzetes sajtjait, borait és vadételeit. Élvezd a vidéki hangulatot és készíts elő a következő napok kirándulásaira. Az esti vacsorához válassz egy helyi éttermet, ahol kipróbálhatod a hagyományos horvát fogásokat.

2. nap: A felső tavak és gyönyörű vízesések

Kezdd a napot korán a Plitvicei Nemzeti Park első bejáratánál, amely ideális kiindulópont a felső tavak felfedezéséhez. A parkban többféle útvonal közül választhatsz, attól függően, hogy mennyi időd van, és milyen hosszúságú túrára vágysz. Az A útvonal egy rövidebb, körülbelül 2-3 órás útvonal, amely az alsó tavak mentén halad, és ideális egy első megismerkedéshez a parkkal. A B útvonal egy kicsit hosszabb, 3-4 órás túrát kínál, amely a Kozjak-tavat és a Nagy Vízesést is érinti. Az igazán kalandvágyóknak a K útvonal ajánlott, amely a park teljes területét átfogja, és egész napot igényel. Itt a tavat átszelheted elektromos hajóval, és megcsodálhatod a tufa gátakat, amelyek a mészkőlerakódások révén alakultak ki.

Látnivalók:

Az A útvonal csodás kilátást nyújt a Kozjak-tóra, amely a park legnagyobb tava. Érdemes kipróbálni az elektromos hajót, amely csendes és környezetbarát módon visz át a tó másik oldalára. Az út mentén található a festői Mali Prštavac vízesés, amely ősszel a színes lombkoronával különösen varázslatos látványt nyújt. A Fátyol-vízesés is lenyűgöző, ahogy a víz csendesen zúdul le a sziklákon, a falevelek pedig arany és vörös árnyalatokban úsznak körülötte.

Végül este térj vissza a szállásodra pihenni, majd vacsorázz a Lička Kuća étteremben, ahol helyi ízekkel, vadételekkel és frissítők széles választékával várnak. Az étterem kellemes, vidéki hangulatot áraszt, tökéletesen illeszkedve az őszi tájhoz.

3. nap: Az alsó tavak és a Veliki Slap csodája

A park második bejáratától indulva fedezd fel az alsó tavak nyugodt és festői tájait. Válaszd a C vagy K útvonalat; a C útvonal 4-6 órás kirándulást biztosít, amely a park főbb pontjait érinti, míg a K útvonal egy egész napos, 18 km-es túra, amely a park összes nevezetességét magában foglalja, beleértve az alsó és felső tavakat is.

Látnivalók:

A Veliki Slap (Nagy Vízesés) a Plitvicei Nemzeti Park legmagasabb vízesése, amely 78 méteres magasságával és impozáns megjelenésével minden évszakban lenyűgöző látványt nyújt, de ősszel, a ködös levegőben, különösen romantikus hangulatot áraszt. Érdemes megállni a számos kilátópont valamelyikénél, hogy egy lélegzetelállító panorámaképet készíthess. A felső tavak különösen lenyűgözőek, ahol a lépcsőzetesen elhelyezkedő tavak és vízesések egyedi látványt nyújtanak. A parkban tett látogatás után érdemes egy rövid megállót tenni az egyik környékbeli faluban is, ahol a helyi vendéglátók házias fogásokat kínálnak. 

Az alsó tavak mentén végighaladva elérheted a tufa gátakat, melyek a mészkőlerakódások miatt természetesen képződtek, és különleges geológiai látványosságot nyújtanak. Érdemes ezután beiktatni egy pikniket az alsó tavak közelében található egyik kijelölt pihenőhelyen, ahol a helyszíni büfékből vagy magaddal hozott ételekkel töltődhetsz fel. A séta során számos kilátópontból csodálhatod a tavak és vízesések őszies színeit.

A nap zárásaként látogass el az Etno Garden Restaurant-ba, ahol a helyi specialitások mellé egy pohár kiváló horvát bort is ajánlanak. Az étterem hagyományos vidéki stílusa, kézzel készített berendezései és meleg hangulata tökéletes lezárása lehet a napnak.

4. nap: Az Učka-hegység és hazautazás

Indítsd a napot az Učka Natúrparkban, amely egyedülálló természeti kincseket kínál. A park a Vojak-csúcs köré épül, amely 1401 méterrel a tenger szintje felett található, és az Isztria legmagasabb pontja. Tiszta időben a Vojak-csúcsról lélegzetelállító panoráma nyílik az Adriára, az Isztriai-félszigetre, sőt, akár Olaszország északi partjaiig is elláthatunk. A park túraútvonalai változatosak, könnyű és közepes nehézségűek, így tökéletes lezárása lehet egy aktív hétvégének.

Hazatérés előtt pedig érdemes egy rövid megállót ejteni a tengerparton, például Lovran vagy Opatija városában, ahol egy kávé mellett még utoljára élvezheted a mediterrán hangulatot, mielőtt visszaindulsz Magyarországra.

Még több inspirációért irány a Blog

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

Fotó forrása: https://np-plitvicka-jezera.hr/en/autumn-at-plitvice-lakes-en/

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');