Ekcémás a fejbőrőd?
2017. február 21. írta: Szabinae

Ekcémás a fejbőrőd?

Nekem sajnos ott jönnek ki a leggyorsabban az ekcémás panaszok. Ez a szeszélyes és makacs bőrprobléma sok mindentől előjöhet, és mindenkinél másként. Teljesen egyénfüggő mind ez, mind a kezelése. Ki tud jönni ételallergiától, anyagoktól, tisztálkodószerektől is. 

ekcema2.jpg

A szteroidmentes ekcémás kálváriáról korábban itt írtunk. Most jöjjön a fejbőrrel kapcsolatos konklúzió.

Nálam elsősorban a glutén váltja ki. Olyan a fejbőrömnek a glutén, mint a füvesíteni kívánt területnek a víz. Szívja magába és burjánzik tőle. Szóval ha nem eszek glutént, akkor pár hét alatt visszaszorul annyira, hogy viselhető legyen. 

Ekkor lép elő a pszichés ok. Ha egy fokozottan stresszes időszakom van, akkor is fel-fel lobban. Ilyen időszak lehet a sokk, trauma, szakítás, érzelmi válság, vagy szimplán a vizsgaidőszaki drukk, amelyet ha sikerül feldolgoznunk, egyik pillanatról a másikra az égő, viszkető piros foltok is eltűnnek a gondokkal, nyomással együtt. Ez a szerencsésebb eset, sokaknál azonban újra és újra kiújul bizonyos stresszhelyzetekben, és akkor még kellemetlenebb tud lenni.

Nálam most épp szakítás volt soron és az emiatti sokk, és ez a feszültség, stb előhozta az ekcémámat. Mindenhol. De főleg a fejbőrömön. 

ekcema1.jpg

ekcema_1.jpg

Mit csinál egy nő szakítás után? Csokit eszik. Nekem sajnos a gyengém a karamellás és az oreos Milka. A nagy táblás. Persze tele van gluténnal, amit nem ehetek. Szóval nem elég, hogy pszichésen tiszta ekcéma lettem, de még glutént is adtam neki. (gratu Szabi) Szóval kb az ekcéma apokalipszis jött el bőrömre.

psoriasis-on-scalp.jpg

Jelenleg sebes, ég, viszket az egész fejbőröm, és olyan mintha egy liszteszsák borult volna a hajtövemre. A nyakam, és arcom is kapott belőle, de az még nem is annyira vészes. Ott hál istennek kevésbé szokott kijönni, és a levendulás arckrémem még csillapítja is (Köszi Flowerpower arckrém!)

A fejbőr viszont nehezebb dió. 

Először is nem eszek több gluténos csokit. Inkább sütök valami gluténmenteset. Azt legalább ehetem.

Másodszor: Igyekszem kevésbé stresszelni, mert nem csak a bőrömet, de a hátamat is taccsra vágom vele.

Harmadszor: Kezelem. Szteroidmentesen.

Erre leginkább a samponokkal van lehetőség. Fontos, hogy parabén-, szulfát-, szappan- és alkoholmentesek legyenek. Mesterséges illatanyagokat is kerüld.

Nekem a következők váltak be: 

A legjobb rá a Lush Big tengeri sós samponja. Jól habzik, nem kell belőle sok a hajra, viszont ha épp nyílt seb van rajta, akkor nem lesz épp kellemes a hajmosás (konkrétan én káromkodok közben, mint egy kocsis), de jobb lesz utána. Higgyétek el.

Hatásos még a Dr Organic teafás samponja is. Nem csíp annyira, mint a sós, de szerintem a kevésbé durva helyzetekre való inkább. 

Nagyon jó még a Bioderma Nodé sampon is. Gyógyszertárban kapható, viszont már kevésbe természetes hatónyagok is találhatóak benne, nem úgy mint a Lushban, vagy a Dr Organic-ban.

A balzsamokra is érdemes odafigyelni és lehetőleg természeteset választani. Nekem a Lush, Alverde, és Dr Organic termékek váltak be, de a Paula's Choice cuccok is nagyon jók! A hajvégekre pedig Inecto kókuszos hajvégápoló olajat teszek.

A hajformázókkal is vigyázni kell. Könnyen kiszáríthatja, illetve irritálhatja a fejbőrödet. 

Remélem segítségedre lesznek ezek az infók és csökkenteni tudod vele az ekcémádat. Ezen kívül jók még ezek a termékek (úgy vettem észre) szeborreára, pikkelysömörre is.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on is!

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');