Szeretek sütni, de ezt nyilván már kitaláltátok a korábbi bejegyzésekből. Csokoládé függő is vagyok, ennek ellenére igyekszem minél egészségesebben étkezni és minél változatosabb sütiket alkotni. A mostani szerzeményem egy gluténmentes túró torta, amint mindig kicsit alakítgatok a hangulatomhoz mérten. Volt már pink, lila, piros, fekete is a túró rész. Attól függ, épp milyen gyümölcsöt adtam hozzá. Pár éve folyamatosan minden eseményre ennek a tortának valamilyen verzióját készítem el :)
Íme az alaprecept:
Hozzávalók:
A csokis alsó réteg:
- 100 g étcsoki (nálam minimum 60%-os)
- 100 g teavaj (én laktózmenteset használok)
- 60 g eritrit
- 1 tojás
- 70 g rizsliszt
- (néha dupla ennyi h magasabb legyen) :)
Túrós rész:
- 500 g laktózmentes túró (én mizot szoktam használni.
- 2 dl tejszín
- 30g eritrit
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag dr oetker zselatinfix
A citrom helyett lehet benne gyümölcs is összeturmixolva. abban az esetben kevesebb legyen benne az egyéb folyadék, vagy több a túró :)
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A csokit megolvasztjuk és félretesszük. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és végül a lisztet, és jól kikeverjük, végül hozzáadjuk a csokit és ha simára kevertük és a tortaformába öntjük. 20-25 percig sütjük, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl.
Ha kihűlt a csokis rész, akkor elkészítjük a túrós réteget.
A tejszínt a zselatinnal együtt felmelegítjük, kicsi lángon, kevergetve, éppen csak addig, amíg a zselatin feloldódik (de ne forraljuk hosszasan, mert akkor bukjuk a zselírozást). Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a citromhéjat, cukrot és végül a túrót és jól elkeverjük. Ha nem elég édes, nem elég citromos, akkor még korrigáljuk, ha ízre jó, akkor ráöntjük a csokis alapra és hűtőbe tesszük. Én szoktam néha hozzáadni különböző gyümölcs "pépeket" is. Áfonyával isteni ;)
Izlés szerint díszithetitek