Top 10 látnivaló Cipruson, amit nem hagyhatsz ki!
2017. május 15. írta: Szabinae

Top 10 látnivaló Cipruson, amit nem hagyhatsz ki!

Ciprus, a mediterrán éghajlattal rendelkező sziget tele van nyüzsgő városokkal, lenyűgöző ókori emlékekkel, meseszép strandokkal és fantasztikus ételekkel. Itt sosincs tipikus tél, mivel a hőmérő a leghidegebb időszakban is inkább tavaszias, mint télies hőmérsékletet jelez

Emiatt télen is tele van turistákkal a sziget. Ez főleg idős brit, német és orosz nyugdíjasokat jelent, akik 1-3 hónapot is eltöltenek itt.

img_8308.jpg

Kétféleképpen érkezhetsz Ciprusra Budapestről: Athénban átszállsz és összekötöd egy laza városnézéssel vagy direkt járattal. Én személy szerint az athéni verziót preferálom, mivel nem kapsz idegrohamot a fapados bőrönd milliméter méregetéstől, mivel az Aegean Airlines jegyeiben egy 8 kilós kézi (ezt sose mérik le) és egy 23 kilós bőrönd is benne van, és az ára nem sokban tér el a fapados verziótól, csak kényelmesebb, adnak enni, inni (ingyen) a gépen és még nem is csesztetnek a check in közben, plusz Athént is megnézheted, ha a reggeli géppel mész :)

Cipruson a következőket érdemes mindenképpen megnézni:

Afrodité szülőhelye (Petra tou Romiou)

Csodás sziklák, tökéletes fotózási lehetőség tárul a szemünk elé. A parton lehet találni szív alakú kavicsokat is, melyek gazdája boldog és szerelemmel teli életre rendeltetett :) Én találtam kettőt is ;)

Tudtátok, hogy Afroditéhez, illetve Ciprushoz köthető az ókori prostitúció kialakulása? De erről majd bővebben a következő bejegyzésben olvashattok... 

afrodite_szulohelye.jpg

Mozaikok (Pafos)

Pafos lett 2017-ben Európa kulturális fővárosa, melynek hatására javult az infrastruktúra és nagyobb hangsúlyt kapnak a város, illetve Ciprus nevezetességei is. Magát a mozaikokat teljesen véletlenül, egy tereprendezés alkalmával fedezték fel a 60-as években és azóta is kerülnek elő újabb és újabb alkotások. A képeken kifejezetten jól kivehető az, hogy milyen szépen tudtál mozaik kövekkel ábrázolni a dimenziókat, a testet és magát az izomzatot is. Egyszerűen bámulatos!

A legtöbb mozaikkép egyetlen, tágas magánvilla helyiségeiben található, a Dionüsszosz házban. Nem messze innen terül el Thészeusz háza, ahol szintén találhatóak mozaikok, de itt inkább a helyiségek elhelyezkedésén és kialakításán van a hangsúly. Maga Thészeusz háza mellesleg 3500 négyzetméter, szóval nem aprózták el ezt a házépítést akkoriban.

pafos_theszeusz_haza_mozaik.jpg

Szent Lázár templom (Larnaka)

A templom Lázárról kapta a nevét, akit János Evangéliuma szerint Jézus feltámasztott a halálból. A sírt 890-ben fedezték fel, és a mondás szerint, az akinek valamilye fáj, az rakja be a koporsóba a fájó testrészét, és meggyógyul. Elég bizarrul hangzik, de idegenvezetőnk, Melinda szerint volt már olyan, hogy egy öreg néni mászott ki a sírból egyszer csak, mert ő komplett testkezelést tartott. Én személy szerint ott kaptam volna szívrohamot.

Lázár koporsója a lenti kriptában, a csontjai pedig a fenti templomban tekinthetőek meg.

A puritán keresztény oszlopfők a bizánci építészettel kombinálva érdekes hatást keltenek, és ehhez társulnak az arannyal gazdagon díszített, faragott ortodox ikonosztázok, illetve a rokokó katolikus pulpitus. 

 

Kourion-i színház

Nagyon szép panorámával rendelkező amfiteátrum a hegyekbem, amely időszámításunk előtti 2. században épült.  Kourionban a színház mellett polgári házak maradványai, a piactér (agóra), ókeresztény bazilika és a melegvizes, nem szerint szeparált fürdő is felfedezhető. 

Érdekesség, hogy az amfiteátrumot ma is használják. Tartanak benne színielőadásokat és hangversenyeket is :)

kurioni_szinhaz.jpg

Hirokitía

A 9500 éves ( i.e. 7. és 5. évezred között lakott) település az egyik legjobb állapotban fennmaradt és legfontosabb történelem előtti lelőhelye a világnak. Az UNESCO világörökség része. Érdekesség, hogy valószínűleg tudták, hogy mi az a kutacs, mert eldeformált koponyákat találtak a régészek, ami szerintük úgy alakult ki, hogy "kalodát" raktak a csecsemők fejére, hogy az ne ütődjön be, amíg önveszélyes volt a gyerek. A halottakat pedig rongyba csavarva a lakóhely közepén lévő lyukban tárolták.

hirokitia.jpg

Lefkara

Híres a csipkéiről és itt található Ciprus teljesen bizánci mini temploma is. Állítólag lefkarai csipke van az Leonardo da Vinci Utolsó vacsorájának asztalán is!

Érdekesség, hogy kiöntik viaszból a beteg testrészt, vagy a kisbabákat a ciprusiak és a templomban elhelyezik őket, kérve az áldást magukra. Ha meggyógyulnak, illetve egészségesen jön világra a baba, akkor pénzadománnyal hálálják meg az áldást az egyháznak. Nincs hálapénz a kórházakban. Itt a templomoknak fizetnek az emberek.

lefkara_2.JPG

lefkara_3.JPG

“Golden Donkeys” szamár farm (Skarinou)

Isteni ételek, és szamaragolás. Akinek még nincs meg a szamár jogsija, annak kötelező program. Nagyon vicces. Meg lehet tekinteni a régies munkafolyamatokat is, és itt található az 1600 éves olajfa is! 

Érdekesség még, hogy készítenek szamártejből különböző termékeket is. Például édességet, likőrt, és kozmetikumokat is.

szamaragolas_2.JPG

Zöld vonal: Nicosia

Ciprus szigetének fővárosa Nicosia, Európa ma már egyetlen katonailag kettéosztott városa. Itt található a Zöld Vonal, amelynek egyik oldalán a sziget török a másik oldalán a görög része található. Távcsővel pedig Famagusta város széléről megtekinthető a szögesdrótos kerítéssel körbevett szellemváros: Varosha, amelynek térségéből több mint 40 éve, amikor bevonultak a törökök, közel 1500 ember tűnt el nyomtalanul. A határon máig ENSZ katonák járőrőznek őrizve a rendet, mivel Ciprus két része 1974 óra hadban áll egymással.

Konnos Bay, kápolna

A kápolnában rendszeresen tartanak esküvőt. A ciprusiak elmondása szerint létezik náluk olyan, hogy esküvői turizmus, mivel sokan jönnek esküdni és nászútra a szigetre.

ayia_napa_agioi_anargyroi_chapel.jpg

Ayia Napa

A városban található egy 1500-as években épült kolostor, aminek fő látványossága a platán fa és a szökőkút.

Ayia Napa Ciprus buli városa is egyben. Konkréten egy mini Siófokot kell elképzelnünk, bár itt a temető és a szórakozóhely egymás mellett van, szóval kissé morbid.

A város mellett pedig szerintem a sziget legszebb selfie pontja található a sziklákon, ami nem más, mint a Monachus Monachus Arch.

ayia_napa_monachus_monachus_arch.jpg

+1

Nissi Beach

A legszebb strand, amit valaha láttam.  Egyszerűen varázslatos! Homokos föveny és a kék minden árnyalat fogadja az ide látogatókat.   Ayia Napa-ban található. Szóval több szempont miatt is érdemes betérni a városba.

ayia_napa_nissi_beach.jpg

 

 Remélem hasznosnak találtad ezt a kis összefoglalót! 

Ne maradj le semmiről! Kövess ITT és Facebookon is!

 

Érdekes lehet még: 

Ezek a legszebb esküvő helyszínek

Esküvő a tengerben? Igen!

Ezek Európa legszebb szigetei

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');