Írány a horvát riviéra ősszel is!
2024. október 12. írta: Szabinae

Írány a horvát riviéra ősszel is!

Ősszel Opatija hangulata nyugodtabb és intimebb, mint a nyári hónapokban, ami tökéletes lehetőséget biztosít a város történelmi szépségeinek és természeti csodáinak felfedezésére, valamint a helyi ízek, kultúra és wellness élmények élvezetére. Az őszi hónapok során a tengerparti város színesedik: a lombok aranyban, sárgában és vörösben pompáznak, ami még hangulatosabbá teszi ezt a történelmi üdülőhelyet.

opatija_o_sszel_blogozine.jpg

Miket érdemes megnézni?

Opatija legrégebbi és talán leghíresebb villája a Villa Angiolina, amely az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült. Ősszel a villa körüli park élénk színekbe borul, tökéletes hely egy romantikus sétához, ahol egzotikus növények, pálmák és mediterrán virágok társaságában lehet pihenni. 

Az ikonikus Lungomare tengerparti sétány különleges élményt nyújt ősszel, amikor a levelek és az enyhe napfény gyönyörű, meleg színeket varázsolnak a part mentén. Ez a 12 km hosszú sétány összeköti Volosko és Lovran városait, és séta közben számos kávézó és étterem hívogat egy forró italra vagy ebédre.  

A Lungomare sétány közelében található az Amerikai kert, amely ősszel különösen szép. Az „Amerikai kert” egykor egy gazdag férfi birtoka volt, aki különféle egzotikus növényeket hozott ide. Ma már szabadon látogatható, és egy csendes, nyugodt helyet biztosít a kikapcsolódáshoz.

Opatija közelében található a Učka-hegység, amely ősszel lélegzetelállító látványt nyújt. A természetvédelmi terület gazdag növény- és állatvilágában, valamint számos túraútvonal kínál kiváló lehetőséget egy-egy őszi kirándulásra. Az enyhe őszi idő tökéletes hosszabb sétákhoz, és a kilátópontokról csodálatos panoráma nyílik az Adriára.

Ősszel is lehet programozni, kulináris élvezeteknek hódolni

Ősszel Horvátországban kezdetét veszi a szarvasgomba- és gesztenye szezon, amelyek Opatija éttermeiben is kiemelt szerepet kapnak. Az éttermek ilyenkor különleges fogásokat kínálnak, például szarvasgombás tésztákat, gesztenyés desszerteket és frissen szedett erdei gombákat tartalmazó ételeket. 

Maronna Fesztivál (Gesztenyefesztivál)

Az október az Isztrián és Kvarner-öböl térségében a gesztenyeszezon kezdete, és Opatija egyik közeli falujában, Lovranban rendszeresen megrendezik a Maronna Fesztivált. A fesztivál a gesztenyére, a régió jellegzetes termésére fókuszál, ahol gesztenyéből készült édességeket, tortákat és helyi ételeket kóstolhatunk. Lovran csupán néhány kilométerre fekszik Opatijától, így könnyen elérhető egy rövid autóúttal vagy busszal.

Idén a Gesztenyefesztivál három hétvégén kerül megrendezésre a következő helyszíneken:

  • Lovranban: október 11-13.
  • Dobreć faluban: október 19-20.
  • Lignjában: október 26-27.

A fesztivál az őszi szezon egyik legnépszerűbb eseménye, ahol a látogatók élvezhetik a frissen sült gesztenyét, különféle gesztenyés édességeket, valamint helyi specialitásokat, mint például gesztenyéből készült likőröket és sört is. A rendezvény programjai között koncertek, gasztronómiai bemutatók és gyermekprogramok is szerepelnek. Lovranban az esemény október 11-én nyit, amelyet kulturális műsorok és a helyi hagyományokat bemutató kézműves foglalkozások kísérnek

Ősszel Opatijában gyakran tartanak kisebb kulturális rendezvényeket, borfesztiválokat, zenei esteket és kiállításokat. Az év ezen időszakában a város nyugodtabb, így a helyi kultúrával még jobban megismerkedhetsz. Számos borkóstolón is részt tudtok ilyenkor venni, mivel a helyi éttermek és borbárok kellemes, meghitt környezetet biztosítanak a borkedvelőknek.

Szent Mártont Ünneplő Borfesztivál

November 11-én van Szent Márton napja, de már október végétől kezdődnek az erre az ünnepre szervezett borfesztiválok. Horvátországban hagyományosan ilyenkor kóstolják meg az újborokat, és számos borászat, valamint borkereskedés nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Ezek az események lehetőséget adnak a helyi borászatok termékeinek megismerésére és az újborok első kortyainak élvezetére.

 

Még több inspirációért irány a Blog

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');