Rengeteg ember küzd tojás intoleranciával vagy allergiával, ami azért valljuk eléggé meg tudja nehezíteni a különböző sütemények elkészítését, mivel a legtöbb receptben van tojás.
A tojásra azért van szükség, mert egy kitűnő "ragasztó", illetve zselésítő anyag, ami által összeáll a sütemény.
LENMAG
1 tojás = 1 evőkanál lenmag + 3 evőkanál langyos víz. Addig keverjük, amíg krémes, enyhén zselés állaga nem lesz. Az Omega 3 és 6 zsírsavak egyik legjobb növényi forrása a lenmag.
CHIA MAG
1 tojás = 1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál víz. Hagyni kell állni 10 percig, majd használjuk fel. Jól lehet vele lekvárt is sűríteni, zselésíteni, de önálló reggeliként is zseniális.
SZÓJA PROTEIN
1 tojás = 1 evőkanál fehérje + 3 evőkanál víz.
AGAR AGAR
1 tojás = 1 evőkanál agar agar + 1 evőkanál víz.
BANÁN, AVOKÁDÓ
1 tojás = fél pürésített banán (édes) vagy avokádó (sós). Kiválóan alkalmazható süteményekben.
ALMAPÜRÉ
1 tojás = 60 ml / 1/4 csésze almapüré (kb 4 evőkanál). Az almát lereszeljük, majd pépesítjük.
MOGYORÓVAJ
1 tojás 3 evőkanál mogyoróvajnak felel meg. Viszont jellegzetes íze miatt fontold meg, hogy mihez használod fel.
CSICSERIBORSÓ- VAGY SÁRGABORSÓLISZT
1 tojás = 1 evőkanál csicseriborsó liszt vagy 1 evőkanál sárgaborsóliszt + 50 ml víz. Kiválóak rántotta, panír, palacsinta, tojásos jellegű ételek helyettesítésére.
JOGHURT
Negyed csésze joghurt egy tojásnak felel meg (kb 4 evőkanál)
Nagyon jól lehet még a következőkkel is sűrűsíteni:
Útifűmaghéj, nyílgyökérliszt, kukorica/tápióka/burgonya keményítő, főtt zöldségek pürésítve (burgonya, sütőtök, répa), illetve zabpehely.
Forrás: Swansonvitamins és saját tapasztalatok