Ezért lehet büdös a szád!
2018. március 09. írta: Szabinae

Ezért lehet büdös a szád!

A rossz, esetenként kifejezetten kellemetlen lehelet oka sokszor végtelenül egyszerű, és nem elfedni kell a rossz szájszagot, hanem magát a kiváltó okot kell megszüntetni. Persze csak ha nem akarunk ínyvérzést, vagy fogvesztést....

lehellet.jpg

A kellemetlen szájszagnak a következő okai lehetnek:

BAKTÉRIUM

A rossz lehelletet a fogorvosom szerint elsősorban baktériumok okozzák. A baktériumok először lepedéket képeznek a fogakon, amiből pedig később szuvasodás, majd pedig lyukas fog lesz. Úgy tudod ezt elkerülni, ha helyesen legalább naponta 1-szer (inkább többször) fogat mosol.

LYUKAS FOG

Ha már megtörtént a baj, és van egy lyukas fogad, az nem csak abban jelentkezik, hogy fáj, hanem hogy büdös is lesz tőle a szád. Ennek az az oka, hogy könnyen gyulladást okozhat a rossz fog, amit ha nem kezel időben az ember akkor annak a vége akár gyökérkezelés, vagy fogvesztés is lehet. A fogat pedig minden esetben pótolni kell, mivel anélkül az egész fogsor instabillá válik és további problémákat fog okozni. 

rossz_lehellet_gif_1.gif

A fogszuvasodás és a lyukas fog kialakulása az alábbi módokon előzhető meg:

  • Helyes fogmosás
  • Fogselyem használata. Ebből érdemes jó minőségű mentolos vékony szálasat használni

BÖLCSESSÉG FOG

Sokszor a bibi a félig kibújt bölcsesség fog miatt van. Ugyanis ekkor mivel nincs kinőve teljesen a fog szimplán "belerohad" a fogad és az ínyed közé az étel, így begyullad az ínyed állandóan és a fogad is szuvasodik. Érdemes szájsebészeten kihúzatni az ilyen fogakat minél előbb.

FOGKŐ

A fogkő is lehet a kellemetlen szájszag oka. Sokan nem tudják, de a fogkő miatt is szokott vérezni az ínyünk, és érdemes ezt időnként leszedetni ultrahanggal. Pár ezer forint, de nem csak megszűnik a kelletlen lehellet, de véded is vele a fogaidat azon kívül, hogy fehérebbek is lesznek utána.

ÍNYGYULLADÁS

Az ínygyulladás enyhén acetonos szaga rettentően kellemetlen. 

Az ínygyulladás okai:

  • Lepedék
  • Lyukas fog
  • Bakteriális fertőzés
  • Nem helyes/alapos fogmosás 
  • A fogselymezés hiánya

Amennyiben gennyes/sárga foltokat látsz, vagy vérzik az ínyed, azonnal menj orvoshoz!

A cikk a fogorvosom közreműködésével készült, aki a Dentorthoban rendel :)

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');