Mosollyal a bajbajutott gyerekekért!
2018. szeptember 10. írta: Szabinae

Mosollyal a bajbajutott gyerekekért!

Elszomorító tény, hogy rengeteg gyermeket bántalmaznak fizikailag, érzelmileg. A gyermekvédelem több kicsit ment ki a vérszerinti családjaikból, mint azt kellene.

Ebbe a szomorú harcba csatlakozott be 35 évvel ezelőtt az SOS Gyermekfalvak is, mely immáron 35 éve politikától, és vallástól függetlenül segíti a gyermekvédelem munkáját. Már kb. 1000 lelket mentettek ki, és átlagosan 5 évet töltenek az alapítvány intézményeiben.

Az első gyermekfalu Battonyán jött létre, jelenleg Orosháza, Kecskemét és Kőszeg településeken működtetnek gyermekfalut, ifjúsági házakat Szegeden, Kecskeméten, Helvécián és Szombathelyen, illetve önálló lakásokat Szegeden, Kecskeméten és Szombathelyen.

Több olyan gyerek került már hozzájuk, akik súlyos traumát szenvedtek el sokszor sajnos a saját szüleik által, és ki kellett emelni a családjukból erőszak, bántalmazás, lakhatási problémák, szegénység, a szülők szenvedélybetegsége vagy halála miatt.

Ezek a gyermekek nevelőszülőkhöz családi házba kerülnek a testvéreikkel együtt (nem szakítják el egymástól őket), a traumát pedig szakemberekkel dolgozzák fel.

Az lelki egészség mellett fontos szerepet tölt be a testi is. Az egyik legalapvetőbb dolog, amivel sokszor nem foglalkoznak a bántalmazott gyermekek családjában az a szájhigiénia, jellemző náluk, hogy ebben az időszakban fogorvost sose vagy alig látnak.

Egy szép mosolynál nincs is szebb egy gyermek arcán.

child-4.jpg

A megfelelő szájhigiénia fontos minden korban, ennek alapja pedig a megfelelő fogmosási technika elsajátítása. A fogmosás eltávolítja az ételmaradékokat, a veszélyes cukrokat a szájból és segít a baktériumok számának csökkentésében. Amennyiben nincs nálunk fogkefe, akkor napközben érdemes cukormentes rágót használni, ami segíti a normál pH helyreállítását a szájban ezáltal megelőzve a fogszuvasodás kialakulását.

Naponta kétszer érdemes mindenképpen fogat mosni (reggel és este) alaposan.

Az Orbit Gyermekmosoly kampány célja nemcsak a megfelelő szájhigiénia fontosságának népszerűsítése, de a gyermekek egészséges önbizalmának támogatása is. Az adomány teljes összegét idén is az SOS Gyermekfalvak karbantartására fordítják majd. Ezen kívül az Orbit fogápolási csomagokat, szájhigiéniai szűrést és edukációs programokat is biztosít a gyermekek számára.

Nem csak a fogaik egészségének és szépségének megőrzésében segít, hanem abban is, hogy minél több mosoly kerüljön a gyermekek arcára a kampány során, augusztus 23. és október 7. között.

Mert a magabiztos fellépés egyik alapja a gyönyörű mosoly.

Idén ehhez a kezdeményezéshez Dombóvári István - "Dombi" -  is csatlakozott, aki gyerekek bevonásával egy  „próbálj nem nevetni kihívás” kampányfilmet is készített, hogy bemutassák, milyen is lehet egy mosolygásmentes világ. Ami, mint azt Ti is láthatjátok, lehetetlen feladat. Próbáljátok ki ti is:

Légy részese te is a Gyermekmosoly kampánynak és segíts az Orbitnak az SOS Gyermekfalvak támogatásában, illetve abban, hogy minél több gyerek arcára varázsolhassanak egészséges és önbizalommal teli mosolyt! Minden egyes Orbit rágógumi hozzájárul a megfelelő szájhigiéniához minden korban, segít fogaink egészségének és szépségének megőrzésében, emellett segít abban is, hogy a gyerekek többet mosolyogjanak, különösen a Gyermekmosoly kampány során, augusztus 23. és október 7. között. Oszd meg büszkén másokkal is, hogy Te is segítettél: használd a #gyermekmosoly hashtaget és ösztönözz másokat! Az adomány teljes összegét idén is az SOS Gyermekfalvak karbantartására fordítják majd.

 Részletek: http://gyermekmosoly.orbit.hu/

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');