A hűvösebb idő beköszöntével megérkeztek a mindennapjainkba újfent a teák és a sütemények. Természetesen gluténmentesen, hisz olyan nem kerülhet be a konyhámba, amit nem ehetek meg :D
Szóval ebben cikkben összegyűjtöttem nektek az abszolút kedvenceimet, amikkel Ti is szívesebben kuckóztok be a kanapéra egy forró csoki, vagy tea társaságában.
HABCSÓK
Végre egy olyan desszert, ami nem csak jól néz ki, de dísznek is tökéletes. Gyerekkoromban rajongtam érte és felnőttként megpróbáltam reprodukálni is kisebb nagyobb sikerrel. Igazából ízre jó lett, csak a külseje emlékeztetett minden másra, csak nem épp habcsókra. A titok a sok gyakorlás.. Nagyon sok gyakorlás :)
- 10 dkg tojásfehérje (kb. 3 tojás)
20 dkg cukor
+ ételfesték (elhagyható)
A szobahőmérsékletű fehérjékhez adunk kétszeres mennyiségű cukrot, majd gőz felett szépen felmelegítjük, majd amikor már langyos, akkor felverjük. Ha szép kemény a hab, akkor habzsákba töltjük és sütőpapírra nyomjuk őket. Ne zavarjon, ha finomat szólva is furcsa formák jönnek ki. A szándék a lényeg.
Kb 80 fokos sütőben pedig 1 2 órát szárítjuk.
MÉZESKALÁCS
Az adventi időszak elmaradhatatlan "kelléke" a mézeskalács :) Mutatom is a kedvenc glutén-, és laktózmentes receptet is hozzá
Egyszerű, könnyen elkészíthető, és sütés után ízlés szerint díiszithető is. Javaslom légmentesen záródó dobozban vagy tasakban tartani, ha kihűlt :)
Hozzávalók:
- 125 g eritrit vagy bármilyen más cukor, de én eritrit párti vagyok a 0%-os GI (glükémiás index) miatt
- 750 g Schär liszt vagy én úgy is szoktam fele rizsliszt, fele Schär
- 2 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. só
- 2 tk örölt gyömbér
- 2 tk fahéj
- ½ tk. örölt szegfűszeg
- ½ tk. szerecsendió
- 225 g Ráma
- 125 g méz
Elkészítés:
A cukrot, lisztet, sót, szódabikarbónát, fűszereket összekeverjük majd a puha vajjal (én ezt az állagot mikrozással érem el) összedolgozzuk.
Hozzáadjuk a mézet, összegyúrjuk, és két cipót formázunk belőle. A kész tésztát legalább 1 órát pihentetjük, de legjobb este elkészíteni és másnap reggelig állni hagyni. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 2-3 milliméter vastagságúra. Tetszés szerinti formákat vágunk ki belőle és kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól kellő távolságra (kb 1,5 szeresére nőnek).
180 C-ra (légkeveréses 160 C) előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük (amíg, világos zsemle színű nem lesz).
Ha elkészültek, kedved szerint díszitheted, építheted, alakíthatod
CSOKIS BROWNIES KEKSZ
Rettentően additív kissé habos tésztájú sütemény, mely nem csak glutén-, és tejmentes, de cukormentes is egyben. Fontos, hogy hagyni kell kihűlni a kekszeket, mivel kell neki egy kis idő, hogy megszikkadjon!
Hozzávalók:
- 25 g Schär Mix C liszt
- negyed teáskanál szóbabikarbóna
- fél teáskanál fahéj
- fél teáskanál vanília
- 70 g eritrit
- 100 g étcsokoládé
- 25 g növényi vaj
- 1 pürésített banán vagy 1 tojás
- só
Elkészítés:
A száraz anyagokat összekeverjük a keverőtálban, majd az mikróban megolvasztott csokit és vajat, illetve a banánt hozzáadjuk és összedolgozzuk. Ezután szilikonos (vagy sima) sütőpapírra kanállal halmokat csinálunk, majd kicsit megnyomogatjuk, hogy lapos legyen. 175 fokos légkeveréses sütőben kb. 12 perc alatt kész is van.
KAKAÓS GYÜMÖLCSKENYÉR
Egy hihetetlenül finom, és napokig is puha gyümölcskenyér receptet mutatok nektek, ami még pár nap elteltével is omlós lesz, amennyiben konyharuha alatt lefedve tárolod.
Hozzávalók:
- 100 g rizsliszt
- 20 g lenmag liszt
- 30 g Schär MixC
- 70 g porrá őrölt kókuszvirág cukor
- 25 g Holland kakaópor
- 15 g kókuszreszelék
- 1 tk szóbabikarbóna
- 60 g darabolt aszalt szilva
- 30 g kandírozott gyümölcsmix
- 3 normál banán pürésítve vagy 3 közepes tojás
- 2 evőkanál lekvár
- 50 g Vénusz Immuno margarin + 50 g Vénusz Immuno napraforgó olaj
- 15 ml The Bridge kókuszos rizstej
Elkészítés:
A száraz anyagokat összekeverem, majd hozzáadom a tejet, és a többi nedves hozzávalót, majd összedolgozom. Ezután 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 40 percig sütöm (Én Ikeás szilikonos kenyérformát használtam hozzá). Amikor megsült, akkor érdemes megkenni a tetejét egy kis olajjal (kókusz vagy napraforgó olaj, ez már egyéni döntés).
A formából kiszedve pedig érdemes konyharuhával lefedni, mivel így tovább marad puha az elkészült gyümölcskenyér.
MÉZESPUSZEDLI
Be kell vallanom imádom a mézes puszedliket, bár a bolti nekem régen is nagyon kemény és túl édes volt, de addig kísérleteztem, ameddig meg nem találtam a tökéletes mentes receptet. Mutatom :)
Hozzávalók:
- 50 g rizsliszt
- 200 g Schär Farina
- 10 g szódabikarbóna
- 80 g Vénusz immuno kenőmargarin
- 1 tk fahéj
- 1 tk vanilia őrlemény
- 1/2 pürésített banán
- 150 g méz
Elkészítés:
A liszteket, a fűszereket és a szódabikarbónát összekeverem, majd a szoba hőmérsékletű vajjal kézzel összedolgozom. Ezután hozzáadom a pürésített banán, majd a mézet és egy masszává alakítom.
Amint összeállt a tészta, kb 1,5 órára hűtőbe rakom pihenni. 1,5 óra elteltével a sütőt bekapcsolom és előmelegítem 180 fokra légkeveréses funkción.
Közben dióméretű golyókat formázok, majd tallérrá laposítom őket szilikonos, vagy sima sűtőpapírra helyezem őket egymás mellé szellősen.
Amint ez kész van, berakom a sütőbe 8-10 percre, majd hagyom kihűlni az elkészült mézespuszedliket.