Példátlan összefogás egymásért, a szakmáért - Összefogás Gála
2020. augusztus 13. írta: Szabinae

Példátlan összefogás egymásért, a szakmáért - Összefogás Gála

A koronavírus járvány következtében rengeteg előadóművész, színész és színházi dolgozó került nehéz helyzetbe, és vesztette el a munkáját egyik pillanatról a másikra. Őket támogatva hívta életre az Összefogás Gálát a pandémia közepén Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad igazgatója.

gala_cover_1.jpg

Az esemény különlegessége, hogy a teljes bevételt a produkcióban dolgozó fellépők, és háttérmunkások kapják. A felhívásra rengeteg pályázat érkezett, és a szakmai összefogás értelemszerűen sokszínűséget, „sokműfajúságot” eredményez az egész nap és a gála műsorában is. Számos színpadi műfaj képviselteti magát a nap során az irodalmi pódiumtól kezdve egészen az operáig, a tánctól a bábművészetig, a sanzontól a musicalig. Tehát mindenki meg fogja találni a neki tetsző műfajt, s előadást a nap folyamán.

A műsor dramaturgiai szerkezetét a kényszerű munkaszünet oly igen várt feloldása, a karantén utáni újrakezdés, a nézőkkel való találkozás öröme, a szakmai munkában való egymásra utaltság átélése és az együtt alkotás élménye, a színpadi művészeteken keresztüli emberi kapcsolódás igénye határozta meg. Ezek alapján fűztük föl azt a gazdag programot, amivel a művészek jelentkeztek a felhívásra – ki-ki a maga által választott műsorszámmal -, a kollégák és a színházi háttérdolgozók megsegítésére.

Rendezőnek Harangi Máriát, zenei vezetőnek Mátyássy Szabolcsot kérte fel Benkő Nóra, mellettük pedig nagyon sok híres művész is jelentkezett. Legtöbbjük nem azért jön, hogy nekik is bevételük származzon az eseményből, ők a saját, rájuk eső részüket továbbadják egy színész társuknak vagy egy háttérdolgozónak, akinek nagyobb szüksége van rá.

A teljesség igénye nélkül a jelenlévő ismert nevek közül páran: Détár Enikő, Kozma Orsi, Haumann Petra, Haumann Péter, Homonnay Zsolt, Janza Kata, Pesák Ádám, Kamarás Iván, Kautzky Armand, Koltai Róbert, Mácsai Pál, Ráckevei Anna, Esztergályos Cecília, Sajgál Erika, Schlanger András, a két műsorvezető pedig Peller Anna és Csonka András lesznek.

Ugyan az esemény meghirdetését követően hosszú hetek teltek el, mely alatt hazánkban a pandémia közvetlen hatásai visszaszorulni látszanak, és a mindennapi élet, a megtartott előírások mellett is valamennyire visszakerült a rendes kerékvágásba, a közvetett, a hosszú távú hatások most éreztetik igazán erejüket. Sok ember, sok előadóművész erre az időre élte fel utolsó tartalékait és most kell szembenézniük a kiesett jövedelmek okozta problémákkal. Így az összefogás igénye, egymás támogatásának szükségessége semmit sem veszített erejéből, valóban szükség van arra, hogy a sok kockázatot hozó, folyton változó, kiszámíthatatlan forgású világban képesek legyünk segítő kezet nyújtani azoknak, akik nálunk nehezebb helyzetbe kerültek ezen a nagy, színes, közös színpadon.

Az eseménysorozat már délután elkezdődik a színpad közelében található SzabadTér Bisztro by Oscar bárban, ahol 14:00 és 19:00 között olyan sztárok lépnek majd fel, mint például az Eszterlánc zenekar, az AKT zenekar, Cseh Dávid Péter, Icons, Bardóczy Attila és az Ensemble430. A délután műsorvezetője Tihanyi Tóth Kinga lesz.

Az Összefogás Gála nyitóeseményére 2020. augusztus 16-án kerül sor a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A részleteket ide kattintva megtaláljátok.

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');